Lidové noviny

Hra na zlaté mafiánky

- KAROLÍNA M. KRUPKOVÁ

Když vstoupí do místnosti, jsou nepřehlédn­utelné. Patří k nim dokonalý make-up, zlato i kožešiny, stejně jako moc a rodinná čest.

Estetika takzvaných mob wifes, tedy mafiánskýc­h manželek, vtrhla v posledních měsících na sociální sítě a zbořila vše, na čem si módní průmysl doposud zakládal.

Je ale vůbec vhodné převlékat se za choť mafiánskéh­o bosse?

S módními trendy není nikdy nuda. S nekonečnou vytrvalost­í se mění, recyklují a chrlí další novinky, legrácky, bizarnosti. Proč tedy módní styl mafiánskýc­h manželek – nebo také luxusní podoba dámské módy 80. až 90. let – přichází právě nyní? Není za tím nic prozaičtěj­šího než cíl ostře vybočit z tendencí, co už spotřebite­le nudí.

ČEKSTAJL

Kožichy, šperky a dokonale vyfoukaná ondulace jsou tak pouhou reakcí na trend předešlý, kdy sociální sítě ovládaly „clean girls“– tedy ženy a dívky v béžových legínách, jež zabíjejí čas péčí o pleť, jógou, údržbou svých béžových příbytků a za odměnu si připíjejí ze zeleného matcha latte.

Zatímco clean girls oblékají minimalist­ické a udržitelné uniformy u severských značek, v trendu mob wifes se naplno projevuje DNA italských domů jako Gucci, Dolce & Gabbana nebo Versace. Takže když doposud bohatí nechtěli dávat na odiv, co si mohou v módě dovolit, nyní jsou zvědavé pohledy okolí žádoucí.

Mafiánské ženušky tak jdou zcela proti dosavadním trendům, které velebily pohodlí, neutrální barvy, unisexové střihy. Minimalism­u učinila už loni přítrž růžová panenka Barbie a kožešiny nyní žene do popředí i oslavované 25. výročí mafiánskéh­o seriálu Rodina Sopránů.

Mini z kůže a pěstěné nehty

Jak tedy poznat ženu mafiánskéh­o bosse? Základem bývá černý outfit, krátká sukně z kůže či se zvířecím potiskem a nechybí jí černé silonky v botách na podpatku. V uších se houpají velké náušnice, na krku visí řetězy nebo drahokamy, ruce jí kromě prstenů zdobí i pěstěná manikúra.

Důležité je též dokonalé líčení schované pod velkými brýlemi a účes vyfoukaný jako od profesioná­la.

Nezbytným doplňkem je kabelka známé luxusní značky a nejvyšší trofejí kožich (pravý, umělý, z druhé ruky či po babičce).

Zatímco si čtyřiaosmd­esátiletý Francis Ford Coppola, režisér legendární­ho Kmotra, návrat mob wifes pochvaluje, jiným se takový trend zdá odpudivý. „Nedokážu

nalézt vkus ani smyslnost v oblékání se za postavy, které jsou často oběťmi násilníků,“zamýšlí se redaktor Tony Bravo pro San Francisco Chronicle a zmiňuje hrdinky z filmů Mafiáni, Casino nebo Zjizvená tvář. „Mají vůbec všichni ti tiktokeři a trendoví editoři nějaké povědomí o skutečných ženách, jejichž životy zničil vztah s násilnický­m zločincem?“

V trendu mafiánskýc­h manželek ale zřejmě nelze hledat nic hlubšího než jen módní hru. Jeho popularita je pouhým pozlátkem, jehož třpyt pohasne s prvním jarním sluncem, kdy budou luxusní kožichy k ničemu.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? FOTO 3× PROFIMEDIA ?? Dokonalá a bohatá. Variace na trend mafiánskýc­h manželek předvádí v posledních týdnech zpěvačka Jennifer Lopez, Kylie Jenner i influencer­ka Polina Erofeeva.
FOTO 3× PROFIMEDIA Dokonalá a bohatá. Variace na trend mafiánskýc­h manželek předvádí v posledních týdnech zpěvačka Jennifer Lopez, Kylie Jenner i influencer­ka Polina Erofeeva.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia