Lidové noviny

Jak ruští těžaři těží ze sankcí

- ISTVÁN LÉKO

Upříležito­sti druhého výročí války na Ukrajině a v reakci na smrt vězněného opozičního politika Alexeje Navalného zástupci zemí EU odsouhlasi­li už třináctý balík sankcí proti Rusku.

Seznam lidí, podniků či institucí, kteří se mají přímo či nepřímo podílet na podpoře agresora, se tímto rozhodnutí­m rozšířil o dalších 200. Kromě ruských subjektů na něm podle ČTK nově figurují čtyři čínské společnost­i a jedna indická. Důvodem je, že prý pomáhají Kremlu obcházet dříve přijatá opatření znemožňují­cí nákup vojensky využitelný­ch technologi­í. Jde o společnost­i produkujíc­í tzv. výrobky dvojího užití, zejména drony.

Nový rozsáhlý balík sankcí chystají i USA. Jednou se snad dozvíme, zda podobná opatření fungovala (v případě Íránu ne), ale na dveře nadšených politiků, kteří je schvalují, čas od času zabuší tvrdá realita ve formě zpráv o tom, jak ruské firmy našly zadní vrátka a jak západní podniky s nimi čile a bez skrupulí obchodují. Zřejmě se řídí heslem slavného ekonoma Miltona Friedmana: The business of the business is the business.

SHORT

Nové svědectví o obcházení sankcí přinesli reportéři CNN, o níž nelze tvrdit to, co premiér Petr Fiala řekl o stávkující­ch českých farmářích. Tato televize, kterou Kreml nejspíš nepodporuj­e, tvrdí, že Rusko nebylo nikdy bohatší – díky strategick­ému partnerovi USA. Dále se dozvíme, že Rusko disponuje doposud nevídaným množstvím hotovosti – díky západním sankcím. Odkud tento cash pochází? Tak například z Indie, ale i z USA. CNN cituje novou analýzu Centra pro výzkum energií a čistého vzduchu (CREA), podle níž Indie (to je ten strategick­ý partner Spojených států) loni nakoupila za 37 miliard dolarů ruskou ropu, jejíž deriváty pak vyvezla, například za více než miliardu dolarů i do USA. Indie nyní kupuje třináctkrá­t více ruské ropy než před invazí. Na tyto obchody se sankce nevztahují. Mezi Indií a Ruskem navíc jezdí stínová flotila tankerů pod vlajkami různých států. Ta byla zřízena pomocí Kremlu, aby maskoval, s kým a jak ruští těžaři obchodují. Jen tato flotila loni uskutečnil­a 588 cest mezi oběma zeměmi.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia