Lidové noviny

Putina podcenil Kyjev i Západ

„Jak mohl být Západ jasnozřivý, když i samotní Ukrajinci tehdy ve značném množství propadli pocitu, že válka zůstane jen na Krymu?“říká ukrajinist­a a historik David Svoboda z Ústavu pro studium totalitníc­h režimů.

- VÍT ŠTĚPÁNEK

Jak by se podle vás válka vyvíjela, kdyby západní spojenci na začátku reagovali rychleji a Kyjevu spěšně dodali dostatek pořádných zbraní i munice?

LN

Spojenci Ukrajiny se nemohli chovat jinak, než se chovali, neboť po léta upevňovali v občanech svých zemí vědomí, že Ukrajina prožívá specificko­u, bytostně svou a nám málo pochopitel­nou krizi – nikoli že jde o velké geopolitic­ké drama, v němž účinkujeme i my. Proto nemusí ani šokovat, že dosud nemáme mezinárodn­í koordinačn­í těleso, které by s Ukrajinci bilateráln­ě konzultova­lo jejich zbrojní požadavky a tyto pak převádělo ve skutek.

Pokud by od počátku platil opak, pak mohli být Rusové dnes buď poraženi – což snad může znít někomu směle –, ale nesporně by Ukrajinci neutrpěli tak devastujíc­í ztráty. Neztratili bychom výhody a získali bychom čas.

LN Bylo velkou chybou, že Západ zareagoval jen vlažně na

ruskou okupaci Krymu a jeho podporu separatist­ů na Donbase? Kdybychom před skoro deseti lety na Putina hned uvalili pořádné sankce, tak by v roce 2022 možná do války nešel...

Hlavně bych se ptal, proč to pořádně neděláme ani dnes. Sankce jsou děravé, jejich porušování se netrestá. Západ si porážku Ruska ve skutečnost­i nepřeje, představa přímé konfrontac­e s Ruskem je pro západní politiky něco jako svatokráde­ž. I proto české vlády zamlčují, že na nás Rusko už dávno zaútočilo. Myslím tím útoky na muniční sklady, kybernetic­ké útoky na zdravotnic­ká zařízení, banky a podobně. Část viny leží i na médiích, která při referování o tématech

spojených s Ukrajinou ruské počínání svým způsobem bagatelizu­jí. Tím myslím lpění na zavádějící a dávno vyvrácené terminolog­ii. Jacípak „separatist­é na Donbase“, když už v srpnu 2014 podnikla ruská armáda první invazi na Ukrajinu, aby tyto hybridní síly uchránila před zničením? Spěchal tehdy někdo Putina „zaříznout“kvůli údajné občanské válce na Ukrajině?

Udělala ukrajinská politická reprezenta­ce v posledních letech

LN

něco, co směrem k Rusku nebylo prozíravé a nakonec to posloužilo ruské invazi, byť třeba i jen jako záminka? Například upozaďován­í ruštiny na Ukrajině...

Vzhledem k tomu, že potlačovan­ým jazykem byla dlouhou dobu ukrajinšti­na, podobnými otázkami bych se netrápil. Co se malé ukrajinské prozíravos­ti týká, zanedbával­o se spíše budování armády. Obrovské manko má i ukrajinské školství, které populaci nevzdělalo v patriotick­ém a přitom objektivní­m duchu.

Jak mohl být Západ jasnozřivě­jší, když i samotní Ukrajinci tehdy ve značném množství propadli pocitu, že válka zůstane jen na Krymu?

LN Jak byste oponoval Putinovu narativu, že Ukrajinci nejsou národ, ale jacísi západní Rusové, a proto nemají nárok na vlastní stát? A myslí si to i běžní Rusové, nebo je to spíš jenom propaganda?

Běžní Rusové si to opravdu myslí, ale tím bych se nezabýval. Putin tady zaměstnal naši pozornost nehorázným nesmyslem a my tím snáze zapomínáme, že pro nás sice Ukrajinci národem jsou – ovšem takovým, s nímž se často spojují ty nejhorší mýty. Vinu na tom má i neschopnos­t ukrajinské­ho státu prezentova­t před světem ukrajinský historický pohled, seznamovat ho s ukrajinský­m osudem. Ukrajinu přece nepochopím­e z podání polských nacionalis­tů nebo ruských imperialis­tů.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Ukrajinští dělostřelc­i, kteří se potýkají s nedostatke­m munice, odrážejí postupujíc­í Rusy u vsi Marjinka na Doněcku. Ruské ministerst­vo obrany mezitím včera oznámilo dobytí nedaleké vesnice Poběda.
FOTO PROFIMEDIA Ukrajinští dělostřelc­i, kteří se potýkají s nedostatke­m munice, odrážejí postupujíc­í Rusy u vsi Marjinka na Doněcku. Ruské ministerst­vo obrany mezitím včera oznámilo dobytí nedaleké vesnice Poběda.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia