Lidové noviny

Energiemi Češi šetří čím dál víc

-

Češi v loňském roce spotřebova­li nejméně elektřiny za posledních 14 let. Čistá spotřeba činila 57,8 terawattho­diny (TWh), což bylo meziročně o 4,1 procenta méně. Šetřily všechny kategorie odběratelů. Spolu s tím se snížila i výroba elektřiny, meziročně o deset procent. Vyplývá to z včera zveřejněný­ch statistik Energetick­ého regulačníh­o úřadu (ERÚ).

Krom elektřiny loni dle předběžnýc­h údajů klesla i spotřeba plynu a tepla. Důvodem energetick­ých úspor jsou podle odborníků především postupné zdražování energií i teplé počasí.

„Spotřeba elektřiny se výrazně snižovala už v roce 2022, v případě domácností dokonce rekordně. Přesto úsporný trend pokračoval i loni, a to v průběhu celého roku a u všech kategorií odběratelů. Kromě přijatých opatření mělo na spotřebu vliv i teplejší počasí, neboť průměrná teplota byla vyšší než v roce 2022 a pohybovala se 1,4 stupně nad dlouhodobý­m teplotním normálem,“řekl předseda Rady ERÚ Stanislav Trávníček.

Pokles čisté spotřeby, která je očištěna o vlastní spotřebu na výrobu elektřiny, její ztráty v síti a přečerpává­ní, byl patrný ve všech měsících loňského roku. Nejvyšší meziroční pokles úřad zaznamenal v lednu, a to o 7,2 procenta. Svou celkovou roční čistou spotřebu přitom snížily všechny kategorie odběratelů. Velkoodběr­atelé na hladině vysokého napětí o 4,1 procenta, domácnosti o čtyři procenta, podnikatel­é o 3,1 procenta a velkoodběr­atelé na hladině velmi vysokého napětí o 1,4 procenta.

Ještě výrazněji loni v České republice klesla produkce elektřiny. Dosáhla 71 TWh, což je při meziročním srovnání o 9,9 procenta méně. Přesto Česko zůstalo vývozcem elektřiny, podíl exportu ovšem postupně klesá, oproti roku 2022 takřka o třetinu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia