Lidové noviny

Dva roky beznaděje. Kyjevu utíkají muži

- ŠTĚPÁN HOBZA

Právě dnes jsou to dva roky od začátku ruské invaze na Ukrajinu. A napadená země se nachází v nelehké pozici. Její lidské i materiální zdroje se tenčí a okupanti v poslední době dosáhli několika taktických úspěchů. Nejnověji u města Avdijivka nedaleko Doněcku. Na morálce obráncům nepřidalo ani odvolání oblíbeného šéfa ozbrojenýc­h sil Valerije Zalužného, kterého u kormidla vystřídal obránce Kyjeva a „hrdina Ukrajiny“Oleksandr Syrskyj.

„Ta situace na frontě je hodně složitá – cílem musí být Rusy snad ne úplně zastavit, ale alespoň zpomalit. Zdůrazňuji ovšem, že to bude možné pouze po důkladném doplnění vojsk. Pokud se to Zelenskému nepodaří, fronta by se mohla začít hroutit už v pozdní fázi jara,“uvedl k tomu pro LN bývalý náčelník generálníh­o štábu Armády ČR Jiří Šedivý. Přičemž mnozí muži před „uniformou utekli“. Odešli z vlasti. Ani morálka určité části mužské populace už není taková, jak se tu prezentova­lo, popisuje Šedivý.

Pokud chtějí Ukrajinci opět získat iniciativu, budou se podle Šedivého také muset vrátit k modernímu způsobu boje, jejž jsme u nich

viděli bezprostře­dně po invazi. Ten namísto taktiky „vydržet za každou cenu“předpoklád­á manévrovac­í operace – nejlépe za použití západní techniky, kterou se Kyjevu nepodařilo plně nasadit.

Ale neznamená to čekat na „zázračné zbraně“, míní expert na bezpečnost­ní politiku Jan Ludvík z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. A doplňuje: „Vypadá to tak, že ruská armáda teď bude nějakou dobu postupovat, a pokud to půjde dobře, jejich postup

se v následujíc­ích měsících vyčerpá. Stále bude platit, že obrana je silnější formou vedení boje. Dá Ukrajincům s omezenými silami, které mají nyní k dispozici, schopnost ofenzivu odvrátit, byť třeba i za cenu ztráty dalšího území.“

LN Zdálo se, že Ukrajina může proti okupantům uspět. Jak to vypadá nyní?

Celá válka se dá rozdělit do několika fází, nebo řekněme vln. Rusové před dvěma lety zaznamenal­i

prvotní úspěch, kdy se jim podařilo zabrat část ukrajinské­ho území. Následně přišla protiofenz­iva Ukrajinců, která byla velmi úspěšná a Rusy na několika úsecích zatlačila zpět. Následoval­o období jakési rovnovážno­sti. Kritická fáze ale přišla minulé léto, kdy Ukrajinci měli na své předchozí úspěchy navázat novou protiofenz­ivou. To se ovšem nepodařilo – dle mého názoru kvůli chybám ve strategick­ém plánování.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Hřbitov se plní hrdiny také v ukrajinské­m Lvově. Ve válce padly desetitisí­ce vojáků. Andělé mají bdít i nad hrdiny z Majdanu.
FOTO PROFIMEDIA Hřbitov se plní hrdiny také v ukrajinské­m Lvově. Ve válce padly desetitisí­ce vojáků. Andělé mají bdít i nad hrdiny z Majdanu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia