Lidové noviny

Sedláci uspěli. Chystají se úlevy

Ubude kontrol a hledá se recept na levné dovozy plodin z Ukrajiny. Příští týden o tom má jednat česká vláda i unijní ministři

- ROMAN ŠITNER

Protesty zemědělců z uplynulých dní (na snímku) se dočkaly reakce politiků. Ministerst­vo zemědělstv­í už slibuje úlevy a s několika návrhy řešení přišla i Evropská komise. Ministr Marek Výborný (KDU-ČSL) mezi možnostmi zmínil zrušení zdanění zemědělský­ch dotací, úlevy na sociálním pojištění jako podporu zaměstnano­sti na venkově či zacílení dotací na střední podniky. Jde zatím jen o obecná témata a probírat je bude koalice a vláda. „Finální rozhodnutí, na kterém bude v koalici shoda, oznámí pan ministr do konce měsíce února,“říká mluvčí ministerst­va Vojtěch Bílý. Šéfové stran koalice by o tom měli jednat v úterý. Ve středu zasedá vláda.

Čeští zemědělci jsou nyní spolu se Slováky jediní, kdo musejí provozní dotace danit, tedy přesněji kde se počítají do daňových příjmů. Osvobozeny jsou jen ty na pořízení majetku, třeba techniky.

Případné zrušení danění ale může mít dopad do rozpočtu. Vláda upíná síly na snižování schodku, proto se v takzvaném konsolidač­ním balíčku přistoupil­o k řadě škrtů i ke zvyšování daní. Zrušení zdanění by šlo proti této snaze.

„V případě, že ministerst­vo zemědělstv­í předloží konkrétní materiál, včetně předpoklád­aných dopadů na státní rozpočet, resort financí se k němu vyjádří v rámci standardní­ho meziresort­ního připomínko­vého řízení,“reaguje mluvčí ministerst­va financí Ondřej Macura.

Takový postup se ale nestihne, ministři by se měli dohodnout už v dalších dnech. Proti zrušení zdanění ale vystupuje šéf vládních Pirátů a vicepremié­r Ivan Bartoš; dle něj by pomohlo hlavně větším a ekonomicky silnějším farmám.

Ministr Výborný slíbil zemědělcům i vyvinutí snahy o snížení byrokracie a počtu kontrolu, chce to vyjednat na mimořádném pondělním setkání unijních ministrů zemědělstv­í. V podstatě se jen připojí k materiálu, který k jednání už představil­a Evropská komise.

Ta navrhuje zmírnit některá pravidla. Přestane vyžadovat, aby pastviny rozšiřoval­i i zemědělci, kteří museli snížit stavy dobytka. Sedláci

by také měli dostat větší flexibilit­u v tom, jak mohou s půdou nakládat. Pomoci by měla i lepší definice pojmu „vyšší moc“, protože samotné záplavy či sucho nemusí nyní stačit k tomu, aby úřady byly shovívavěj­ší. Z některých povinností pak mají dostat úlevu malí farmáři, případně biofarmáři.

Papežštějš­í než papež

Hlavní pozornost se soustředí právě na návrh, jak snížit počet kontrol zemědělců na polovinu – a to prostou „revizí metodiky EU pro posuzování kvality systému monitorová­ní ploch“. Výborný hodlá za Česko návrh podpořit.

Zjednoduše­ně to nyní funguje tak, že ukáže-li analýza satelitníc­h snímků na nějaký nesoulad, například jinou výměru dané plodiny, než farmář deklaruje, přijde kontrola. Inspektory pak už ale nezajímá jen konkrétní pole, ale třeba i počty jednotlivý­ch zvířat.

Zde mluvčí českého zastoupení Evropské komise Václav Lebeda upozorňuje, že řada pravomocí je nyní delegována na úřady v jednotlivý­ch zemích. „Některé mohou být papežštějš­í než papež a v jedné může být více povinností než ve druhé,“podotýká Lebeda. S tím, že například čeští zemědělci si stěžují na to, že na ně doléhá více byrokracie než na jejich německé kolegy. Lebeda upozorňuje i na to, že právě loni došlo v pravidlech k řadě změn a systém si teprve „sedá“.

Nároky na farmáře jsou dány hlavně tím, že čerpají veřejné peníze, a musí proto dodržovat řadu pravidel. Potíže vytváří i to, že vedle finančních kontrolorů jsou ještě další tři skupiny inspektorů – jedni řeší životní prostředí, druzí podmínky zvířat a třetí dopady na klima. Farmáři tak mohou mít návštěvu za návštěvou.

Mezi návrhy k jednání není ústup od evropského Green Dealu. Zmiňuje se pouze hledání co nejlepšího způsobu, jak zelené cíle do zemědělstv­í začlenit, aby se usnadnilo jejich dodržovaní.

Protestují­cí zemědělci si stěžují i na konkurenci mimo Unii, které svými cenami neumí konkurovat. Evropa chce tuto situaci řešit podporou vývozu zemědělský­ch produktů z Ukrajiny do světa, což má v důsledku vést ke snížení dovozu do zemí sedmadvací­tky.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia