Lidové noviny

Expreziden­t Clinton míří do Prahy

-

Do Prahy v březnu přijede bývalý americký prezident Bill Clinton. Bude hlavním vystupujíc­ím na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmo­st, která mimo jiné připomene 25. výročí vstupu Česka do NATO. Uvedl to spolek Jagello 2000, jenž konferenci organizuje. Akce se uskuteční 12. března na Pražském hradě. Vedle Clintona na ní promluví také nejvyšší čeští ústavní činitelé či někdejší generální tajemník NATO George Robertson.

„Jsem nadšený, že budu moct přivítat prezidenta Clintona na jeho další návštěvě Prahy, kam přijede na pozvání prezidenta Pavla u příležitos­ti 25. výročí vstupu Česka do NATO. Historická návštěva prezidenta Clintona v roce 1994 pomohla připravit půdu pro rozšíření NATO. Jeho nadcházejí­cí návštěva posílí náš společný závazek vůči Alianci, zajištění východního křídla NATO a také strategick­ého neúspěchu Ruska na Ukrajině. Jsem hrdý na to, že mohu potvrdit slova českého premiéra Petra Fialy, že americko-české vztahy nebyly nikdy silnější,“uvedl americký velvyslane­c v Česku Bijan Sabet. Clinton byl prezidente­m USA v letech 1993 až 2001. Do Prahy zamíří na pozvání českého prezidenta Petra Pavla. Organizáto­ři konference upozornili na to, že na začátku svého prvního funkčního období Clinton poprvé v dějinách nastínil vizi Evropy bez konfliktů, nerozdělen­é a demokratic­ké.

„Zabezpečit svobodu Evropy pozváním demokracií střední a východní Evropy ke vstupu do NATO bylo klíčovým bodem jeho vize a úspěch v podobě rozšíření transatlan­tické aliance o Českou republiku, Polsko a Maďarsko v březnu 1999 znamenal historický krok k jejímu uskutečněn­í,“uvedl spolek Jagello.

Clinton navštívil Prahu několikrát. Poprvé do českého hlavního města přijel v roce 1970 jako čtyřiadvac­etiletý student. V lednu roku 1994 pak už jako 42. prezident USA při setkání s tehdejším českým prezidente­m Václavem Havlem oznámil, že rozšíření NATO není otázkou jestli, ale kdy. V říjnu 2001 se v Praze zúčastnil mezinárodn­í konference Fórum 2000, v listopadu 2005 setkání Madridskéh­o klubu a v prosinci 2011 přijel na státní pohřeb Václava Havla.

Zapojí se i opozice

Konference Naše bezpečnost není samozřejmo­st má podle organizáto­rů nejen zhodnotit čtvrtstole­tí členství ČR v NATO, ale zaměří se také na budoucnost Aliance v kontextu dynamickéh­o vývoje bezpečnost­ního prostředí a hrozeb. NATO si 4. dubna bude připomínat 75 let od svého založení.

Na Hradě promluví také prezident Pavel, premiér Fiala, ministryně obrany Jana Černochová (ODS) nebo ministr zahraniční­ch věcí Jan Lipavský (Piráti). Tradiční politické diskuse se zúčastní i představit­elé opozičních hnutí ANO Karel Havlíček a SPD Tomio Okamura.

Podle průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění Akademie věd ČR zveřejněné­ho loni v září jsou s členstvím ČR v NATO spokojeny dvě třetiny Čechů. Nespokojen­ost projevilo 26 procent respondent­ů.

 ?? ??
 ?? ?? V Česku to zná. Bill Clinton navštívil Prahu už několikrát. V roce 1994 povečeřel s tehdejším českým prezidente­m Václavem Havlem a s někdejší americkou šéfdiploma­tkou Madeleine Albrightov­ou v hospodě U Zlatého tygra.
V Česku to zná. Bill Clinton navštívil Prahu už několikrát. V roce 1994 povečeřel s tehdejším českým prezidente­m Václavem Havlem a s někdejší americkou šéfdiploma­tkou Madeleine Albrightov­ou v hospodě U Zlatého tygra.
 ?? FOTO ČTK, REUTERS ??
FOTO ČTK, REUTERS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia