Lidové noviny

Nulová DPH knihy nezlevnila

-

„Díky nulové sazbě DPH se ceny pro zákazníky nezvedají adekvátně k inflaci,“dodala mluvčí nakladatel­ství Albatros Media. Pravdou ale je i to, že už nyní inflace stoupá mírně. V letošním lednu činil růst spotřebite­lských cen meziročně „jen“2,3 procenta oproti stejnému období loňského roku.

Také druhý největší hráč v oblasti vydávání knih, společnost Euromedia, uvádí, že odmazání DPH, mu pomohlo v tom, že nemusí zdražit. I v jeho případě zlevnila opět jen menší část produkce, od ledna se to týkalo 120 titulů. „Nulová sazba nám umožnila, abychom růst cen zastavili a některé tituly dokonce zlevnili,“řekla LN Petra Diestlerov­á, zástupkyně ředitele nakladatel­ství. Cenu knih podle ní od roku 2018 muselo nakladatel­ství zvýšit o 26,5 procenta.

Vývoj cen u knihkupců pak kopíruje ten u nakladatel­ů. „Doporučená prodejní cena bude spíše stagnovat či dokonce klesne. To bude způsobeno snížením ceny u stovek či dokonce tisícovek už vydaných titulů, což je spojeno s přechodem na nulovou sazbu DPH,“sdělil marketingo­vý ředitel knihkupect­ví Knihy Dobrovský Adam Pýcha s tím, že kvůli šetření se upouští od výroby pevné vazby knih. Pro zákazníky je přitom podle něj velmi důležitá psychologi­cká hranice 399 korun za knihu.

Zpátky do knihoven

Vyšší ceny knih a obecně zvýšení životních nákladů i v souvislost­i s inflací nutí tuzemské čtenáře poohlížet se po levnějších řešeních – například knihovnách.

„Při dnešní ceně knížek chodím raději do knihovny. Roční členství mě stojí necelou stovku,“uvedla Ivana z Prahy, která do pražských knihoven chodí už řadu let. Nové knihy si kupuje jen výjimečně.

Růst počtu čtenářů i výpůjček titulů potvrzují i samotné knihovny. „Loni u nás meziročně vzrostl počet čtenářů o osm procent, těch do 15 let dokonce o bezmála sedminu. A letošní leden byl zase o něco silnější než ten loňský. Podstatnou roli návratu lidí do knihoven mohou hrát i rostoucí ceny knih v knihkupect­vích,“uvedla pro LN Helena Šlesingero­vá, ředitelka Knihovny města Plzeň.

Podobně je tomu v Ostravě, kde počty zájemců o půjčení knih šplhají na čísla z doby před pandemií koronaviru. „Průměrná tržní cena knihy za rok 2023 činila 364 korun (ve srovnání s rokem 2022 jde o nárůst o 10 korun ) – odtud lze vyvodit, že větší objem uživatelů, kteří dosud nakupovali knihy, se přesunuje do kategorie ,více si půjčím, méně nakoupím‘,“potvrdila Irena Šťastná, ředitelka Knihovny města

Ostravy. Na vyšší poptávku knihovny podle ní reagují i zpřístupně­ním e-knih.

O knihovny lidé jeví zájem i v Brně. „V roce 2022 jsme měli 40 304 registrova­ných uživatelů, o rok později to bylo už 43 453. Může to být způsobeno i vyššími cenami knih,“uvedl Petr Pospíšil z Knihovny Jiřího Mahena v Brně.

Akceleraci zájmu o výpůjčky registruje i Národní knihovna ČR. „Pokud jde o rok 2023, očekáváme další nárůst počtu výpůjček knih i registrova­ných uživatelů, přesná čísla však zatím nemáme k dispozici,“uvedl Vít Richter, mluvčí instituce. Postupný návrat čtenářů dle dat Národní knihovny začal v roce 2022. Počet registrova­ných čtenářů v knihovnách vzrostl meziročně o devět procent, z toho děti do 15 let dokonce o 21 procent. Počet fyzických návštěv se zvýšil o 39 procent.

Zrušení DPH okamžitý účinek nezaručí

Výhled pro knižní trh a predikovat, co přesně jej ovlivní, je značně nejisté. Podle Českého statistick­ého úřadu ceny knih v lednu meziměsíčn­ě oproti loňskému prosinci stagnovaly, případně u některých druhů literatury mírně klesly. Průměrná doporučená cena, se kterou se tituly dostávají na pulty, je mírně vyšší.

„Potrvá dva roky, než se se ceny usadí. Nyní jednorázov­ě očekávám, že zlevní nejvýše zhruba třetina produkce. Já sám budu v nakladatel­ství Práh zlevňovat – přibližně o desetinu – zhruba třetinu titulů,“uvedl předseda Svazu českých knihkupců a nakladatel­ů Martin Vopěnka s tím, že sražení DPH na nulu spíš zachrání obchodníky, kteří byli na hraně definitivn­ího krachu. Ti podle něj loni zdražovali v průměru o čtyři procenta, zatímco meziroční inflace v roce 2023 činila 10,7 procenta. Další zdražování tak teď zákazníkům nehrozí.

Nakladatel­é si v posledních letech museli zvyknout na klesající počty prodaných knih i velmi úspěšných autorů. Nyní věří, že nulová sazba DPH přinese oživení trhu. „Nejen nižší cenou knih, ale také tím, že nulové DPH umožní vzniknout zajímavým knihám, jež by bez nové legislativ­ní úpravy vzniknout – z ekonomický­ch důvodů – nemohly,“uvedl ředitel marketingu Euromedia a knihkupect­ví Luxor Adam Lebeda.

Objem českého knižního trhu předloni dosáhl přibližně 8,4 miliardy korun, meziročně je to pokles zhruba o 250 milionů, uvedl Svaz českých knihkupců a nakladatel­ů. Celkový počet titulů vydaných za předloňský rok odhadoval na 14 500, což je proti roku 2021 nárůst o 300 titulů.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia