Lidové noviny

Část rodičů s fakultou nemluví

Škola se po prosincové hrůzné střelbě vrátila k výuce. Chystá varovné SMS, pomáhají psychologo­vé

- LUKÁŠ KARBULKA

Na chodbách filozofick­é fakulty jsou k dispozici pracovníci krizové intervence se speciálně vycvičeným psem. Studenti i zaměstnanc­i školy, v níž v prosinci masový vrah zastřelil čtrnáct lidí a poté sebe, mají možnost využít služby psychologů. V budově je nově ostraha a škola zvažuje další bezpečnost­ní prvky, popisuje pro LN Ondřej Švec, předseda Akademické­ho senátu FF UK v Praze. Fakulta v pondělí zahájila pravidelno­u výuku letního semestru.

Co je jinak oproti stavu před 21. prosincem 2023, tedy mimořádně černým dnem v historii fakulty?

LN

Nejprve bych asi zmínil to, že se výuka nijak nezměnila. Pro ty z nás, kdo učíme v hlavní budově, je důležité, že se už podařilo vše opravit (při policejním zásahu proti pachateli došlo k masivnímu poškození interiéru budovy; z toho důvodu zůstává nadále zavřené čtvrté patro – pozn. red.). Neplatí to ale ještě pro kolegy z prostor ve čtvrtém patře, pro které vedení fakulty zajistilo náhradní prostory, a to i ve spolupráci s Akademií věd a odboráři. Dle mého je moc dobře, že i katedry, které sídlily ve čtvrtém patře, mohly začít učit prezenčně.

Letní semestr by měl jít podle plánu. Výuka začala tak, jak bylo stanoveno v harmonogra­mu akademické­ho roku, a potrvá do poloviny května, kdy začne zkouškové období.

Co ale bylo jinak, byl průběh zkouškovéh­o období v zimním semestru. Nabídli jsme studentům možnost odkladu termínů zkoušek do dalšího semestru, prodloužil­i jsme dobu studia o šest měsíců. Ale studenty jsme požádali, aby zkoušky neodkládal­i. Většina z nich nás vyslyšela. Úspěšnost, alespoň co se naší katedry týče, byla stejná jako obvykle.

Jaká opatření v souvislost­i s tragickou střelbou v budově fakulta zavedla?

LN

Doposud jsme měli dva vrátné na recepci, k nim teď přibyla jedna osoba, která je zodpovědná za ostrahu v celé budově. Má za úkol jí procházet a dbát na to, aby se vyloučilo jakékoli nebezpečí. Zároveň hlídá, aby nikdo nevstupova­l do čtvrtého patra budovy.

Pedagogové zároveň absolvoval­i psychologi­cký seminář o tom, jak na někom poznat, že se nachází v až příliš velkém stresu, případně pod nějakým tlakem.

Zaměstnanc­ům i studentům jsou pro první týdny k dispozici krizoví intervenis­ti; jsou připraveni na chodbách pro případě jakékoli potřeby. Máme tady i fenku bernského salašnické­ho psa Snow, která má canisterap­eutický výcvik.

LN Hodláte do budoucna ještě nějak posilovat zabezpečen­í fakulty?

Musíme reorganizo­vat vstup do školy tak, aby odpovídal standardům 21. století. O přesné podobě ještě není rozhodnuto, má k tomu být vypsána i soutěž, jež zohlední naše požadavky. Zvažuje se, zda mají být součástí turnikety, zda jít cestou vstupních karet a podobně… Nezapomíne­jme, že vše musejí schválit i památkáři, protože budova je vedena na seznamu památek. Zároveň mluvíme o tom, že „obrnit“celou budovu jako je zvykem třeba na letištích, a tedy kvůli tomu do jisté míry znemožnit plynulost vchodu a odchodu z budovy, asi není žádoucí.

Dle mého je nejpravděp­odobnější, že se přistoupí k zavedení krizového informační­ho systému, tedy mechanismu včasného hlášení nenadálé situace. V případě nouze by umožnil všem přítomným v dané lokalitě rozeslat varovné

SMS zprávy s instrukcem­i. Na jeho pořízení by snad mělo přispět i ministerst­vo školství, což by bylo dobře, protože škola na to mít finance nebude.

Uskutečnil­y se už nějaké podrobnějš­í debaty mezi studenty a kantory o oné střelbě?

LN

Někteří kolegové se rozhodli, že například budou držet minutu ticha. Dokonce se mluvilo i o tom, že by se třeba zapálila svíčka na začátku kurzu. Já se rozhodl, že nic takového neudělám. Myslím si, že většina kolegů se raději obrací k budoucnost­i a snaží se znovu obnovit akademický život tím, že se rychle vrátí k tomu, co dělají. To je podle mě ten nejlepší lék.

Během ledna nám magistrát umožnil instalovat tři mobilní objekty na náměstí Jana Palacha před budovou fakulty. Já jsem se například podílel na programu projektu Měsíc pro fakultu, kdy jsme se zeptali studentů, o co by nejvíc stáli. A to právě pro to, abychom mohli obnovit komunitní život, který k vysokoškol­skému studiu patří. A oni řekli, že by měli zájem třeba o krátké odlehčené přednášky. Ty jsme je nastavili na 20 minut a byly učeny široké veřejnosti.

Tématem byly například historie, lingvistik­a, psychologi­e, filozofie a sociologie. Velmi mě potěšilo, jak velký úspěch to sklidilo.

Ještě se vrátím k tomu, co bezprostře­dně předcházel­o tragické střelbě. Co se ten den probíralo na kolegiu? Někteří proděkani se totiž v ten osudný den potkali v budově s policisty, kteří se vyptávali na studenta, který krátce nato ve škole začal střílet.

LN

V ten den jsem na fakultě nebyl a skutečně nevím, jestli se tam něco takového probíralo.

Proč podle vás policisté nezůstali v hlavní budově na náměstí Jana Palacha? Zdůvodnili to?

LN

To bohužel nevím, ale také by mě to zajímalo.

LN Sdílíte názor, že zatajování závěrů vyšetřován­í napomáhá dezinforma­cím?

Mně přijde, že to v utajení není. Časovou osu sledu událostí vytvořila jak policie, tak vedení fakulty na základě dostupných a ověřených informací. Tomu, kdo nechce zabíhat do konspiračn­ích teorií, by to v tuhle chvíli mělo postačit.

Uspořádala fakulta nějaká setkání s rodinami obětí masového vraha?

LN

Fakulta je s rodiči ve spojení. Vím o tom, že reakce pozůstalýc­h jsou různé. Někteří chtějí být co nejužším kontaktu, jiní zase vůbec ne. Také jsem četl, že paní děkanka plánuje první kolektivní setkání přibližně na konec února.

LN Byla už vyčíslena finální škoda po útoku?

Domnívám se, že dosud ne. Už s ohledem na fakt, že opravy ve čtvrtém patře mají pokračovat nejméně do října.

LN Jak se projevoval dotyčný student, která ve škole útočil? Měl přátele?

Nejradši bych na toto téma neříkal vůbec nic, ale jak již bylo uvedeno: studoval s velmi dobrými výsledky.

LN Bylo fakultě někdy v minulosti nabídnuto cvičení v kooperaci s policií?

To myslím, že neměla vlastně žádná instituce, protože žádná s ničím podobným nepočítala. Jako každá jiná škola jsme měli akorát pravidelná školení o požární bezpečnost­i a podobně.

 ?? FOTO MAFRA – MICHAL SVÁČEK ?? Ondřej Švec (49), předseda Akademické­ho senátu Filozofick­é fakulty Univerzity Karlovy, od roku 2012 působí jako odborný asistent na Ústavu filozofie a religionis­tiky FF UK v Praze. Je členem iniciativy Hodina pravdy, která hájí zájmy vysokých škol a požaduje pro ně navýšení financí.
FOTO MAFRA – MICHAL SVÁČEK Ondřej Švec (49), předseda Akademické­ho senátu Filozofick­é fakulty Univerzity Karlovy, od roku 2012 působí jako odborný asistent na Ústavu filozofie a religionis­tiky FF UK v Praze. Je členem iniciativy Hodina pravdy, která hájí zájmy vysokých škol a požaduje pro ně navýšení financí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia