Lidové noviny

Rekordní minus důchodovéh­o pojištění

-

Systém důchodovéh­o pojištění skončil loni ve schodku 72,8 miliardy. Je to zatím nejvyšší propad. Výdaje na penze a správu činily loni přes 692,3 miliardy korun. Na starobní, invalidní a pozůstalos­tní důchody se v minulém roce ve srovnání s rokem 2022 vyplatilo o 97,2 miliardy víc. Penzijní výdaje tak vzrostly téměř o 17 procent. Příjmy na pomyslném důchodovém účtu rostly pomaleji, a to o osm procent. Na odvodech se vybralo 619,5 miliardy. V deficitu je systém i letos. V lednu byl v minusu 8,1 miliardy. Je to ale zhruba o čtvrt miliardy méně než loni, plyne z údajů resortu financí.

Důchody se loni upravovaly dvakrát. V lednu rostly při pravidelné každoroční valorizaci. V červnu se zvedly mimořádně kvůli inflaci. Vláda tehdy ale prosadila kvůli prudkému růstu výdajů mírnější přidání za zhruba 15,4 miliardy korun místo 34,4 miliardy. Opoziční hnutí ANO to napadlo u Ústavního soudu, se stížností ale neuspělo.

Celkové výdaje systému důchodovéh­o pojištění činily loni 692,3 miliardy. V roce 2022 do penzí putovalo 588,2 miliardy.

Výdaje dlouhodobě rostou rychleji než vybraná suma. V minulém roce se meziročně zvedly o zhruba o více než 16 procent, příjmy se zvýšily o osm procent.

Loňský deficit překonal dosud nejvyšší schodek z roku 2013 po tehdejší ekonomické krizi. Částka tehdy dosahovala 55,1 miliardy. Vyplacená suma i výběr pojistného byly ale před desetiletí­m výrazně nižší. Propad tak odpovídal 16 procentům příjmů. Loni dosahoval 11 procent vybrané sumy. Starobní, invalidní a pozůstalos­tní důchod pobíralo na konci loňska 2,85 milionu lidí. Starobních důchodců bylo 2,37 milionu. Průměrná starobní penze činila 20 264 korun.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia