Lidové noviny

Výprodej „zakázaného“HHC. Češi se zásobují

-

V reakci na zákaz psychoakti­vní látky HHC, který začne platit od 1. března, vzrostly prodeje sladkostí s tímto kanabinole­m o stovky procent. Mnoho obchodníků má zásoby vyprodané, uvedla společnost Shoptet, která poskytuje řešení pro tvorbu a správu e-shopů. Češi se podle ní snaží sladkostmi s HHC předzásobi­t. Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) už dříve uvedl, že vláda by měla jednat o řešení případných stíhání za držení kanabinolu HHC. Národní protidrogo­vý koordináto­r Jindřich Vobořil (ODS) pro tyto lidi navrhuje možnost abolice.

„Zákazníci se snaží předzásobi­t. Už jsme vyprodali 90 procent skladových zásob,“uvedl majitel e-shopu hhcpoint.cz Lukáš Vaníček. Poté, co vláda oznámila, že HHC bude od 1. března připsána na seznam zakázaných látek, podle něj poptávka po produktech s HHC vzrostla trojnásobn­ě.

To, že prodeje v souvislost­i s diskusí o zákazu HHC stouply, už dříve uvedl předseda Asociace za bezpečné prodejní automaty Vojtěch Ulman. Zákaz HHC podle něj ale není šťastným řešením. „Výsledkem tohoto kroku bude pouze posun produktů s HHC na černý trh, což rozhodně nezabrání intoxikaci osobám mladším 18 let,“řekl.

Vláda dle ministra zemědělstv­í Marka Výborného (KDU-ČSL) zatím o případných abolicích nejednala. „Je to věc ministerst­va spravedlno­sti a případně jednání s Kanceláří prezidenta republiky,“řekl ministr minulou středu po jednání vlády.

Držení produktů s HHC bude přestupek s pokutou až 15 tisíc korun, při větším množství hrozí i vězení. Vláda se k regulaci rozhodla po několika desítkách případů, kdy byli děti či mladí lidé po požití cukrovinek s těmito látkami hospitaliz­ováni.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia