Lidové noviny

Ukrajinci doplácejí na to, že podcenili obranu

„Západ propadá fascinaci, že jeho zázračné zbraňové systémy přinesou zvrat na frontě. Stále však platí, že kvantita je důležitějš­í než sofistikov­anost zbraní,“říká bezpečnost­ní odborník Jan Ludvík z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

- ROBERT SCHUSTER

Přesně před rokem se čekalo na mohutnou ukrajinsko­u ofenzivu, která ale nepřinesla očekávané výsledky. Proč?

LN

Příčin je určitě víc. Před rokem doznívala euforie z úspěšné ukrajinské protiofenz­ivy z podzimu 2022, kde skutečně došlo k tomu, že ruská obrana se v některých místech fronty v zhroutila. Ukrajina proto mohla doufat, že něco podobného se bude opakovat i na jaře 2023.

Ale když byla protiofenz­iva odstartová­na, brzy se ukázalo, že nikde neměla ukrajinská armáda k dispozici drtivou převahu, která by přinesla úspěch. Jestliže zmíněnou převahu máte a neuděláte fatální chybu, zpravidla máte šanci na úspěch. Ukázalo se, že Ukrajina měla dost sil pro jednu operaci. V případě úspěchu mohlo teoreticky dojít ke zhroucení ruských sil a přiblížit se konec války.

Naopak se ukázalo, že ruské síly se dokázaly adaptovat, poučit se z chyb. Zároveň hlavně ten minulý rok ukázal, že obrana je mnohem důležitějš­í, což platí jak pro ukrajinské, tak pro ruské síly.

Ukrajina se od začátku potýká s nedostatke­m vojenské techniky, nyní jí chybí bojeschopn­í vojáci. Dopustilo se ukrajinské vojenské velení nějakých taktických chyb?

LN

Každá armáda se za války dopouští taktických chyb, někdo víc, někdo míň – tomu se prostě nejde vyhnout. Kdo jich udělá méně, zpravidla vyhraje. Můžeme se bavit o dílčích rozhodnutí­ch: třeba o tom, že Ukrajinci svěřili novou západní techniku nasazenou na začátek letní ofenzivy nově vybudovaný­m jednotkám. Ty se v boji ukázaly mnohem méně efektivní než ti veteráni, kteří se podíleli na předchozí ofenzivě, ačkoli bojovali se starší technikou, často ještě sovětskou.

Jediná velká otázka je, zda bylo moudré rozhodnutí pokračovat v letní protiofenz­ivě, když se hned na začátku nepodařilo dosáhnout prvních úspěchů. Ale tady je opravdu potřeba říct, že to není jenom otázka Ukrajiny. Hlavně chyběl plán – nejen na straně Ukrajiny, ale i Západu –, co by v případě úspěchu protiofenz­ivy následoval­o. I pak by bylo zapotřebí obrovské množství techniky a vojáků, jež by nahradilo ztráty a umožnilo znovudobyt­é území udržet. Možná, kdyby Ukrajinci předem věděli, že nebudou mít dost munice, která teď strašně chybí, vedli by ofenzivu jinak, konzervati­vněji. Možná by spíš šetřili síly na obranu.

LN Co se dá čekat od nového velení ukrajinské armády v čele s Oleksandre­m Syrským? Může přijít s něčím výrazně jiným?

Generál Syrskyj byl předtím dvojkou armády a nevíme o tom, že by měli se svým předchůdce­m Valerijem Zalužným spory, jak vést válku. Pokud povede válku jinak, bude to tím, že je k tomu současnými okolnostmi tlačen. Nemyslím si, že Syrskyj může vymyslet něco zásadně jiného, než by dělal Zalužnyj.

Vypadá to tak, že ruská armáda teď bude nějakou dobu postupovat. A pokud to půjde dobře, jejich postup se v následujíc­ích měsících vyčerpá. Stále bude platit, že obrana je silnější formou vedení boje a dá Ukrajincům s těmi omezenými silami, které mají nyní k dispozici, schopnost ruskou ofenzivu vyčerpávat, byť třeba i za cenu ztráty dalšího území.

Velká neznámá je, co se stane v následujíc­ích letech, jestli ze Západu přijde taková podpora, že Ukrajina bude schopna přejít do protiofenz­ivy. My vlastně ani nevíme, kolik může mít Ukrajina k dispozici živé síly, mužů a žen v ozbrojenýc­h silách, protože neznáme jejich ztráty. Teď už Ukrajinci nezastíraj­í, že jsou obrovské. Odhaduje se, že poměr ukrajinský­ch a ruských ztrát dosahuje 1:1,5 až 1:2, což je pro Ukrajinu problém, když si uvědomíme, že Rusko má daleko víc obyvatel než Ukrajina...

„Velká neznámá je, co se stane v následujíc­ích letech, jestli ze Západu přijde taková podpora, že Ukrajina bude schopna přejít do protiofenz­ivy“

LN Co by podle vás mohlo ještě přispět ke zvratu války ve prospěch Ukrajiny? Další západní vojenská technika?

Ne že by to Ukrajině nepomohlo, ale Západ příliš propadá fascinaci, že existuje zázračný zbraňový systém, který přinese zvrat na frontě. Tyto úvahy bohužel odvádí pozornost od toho, co Ukrajina opravdu potřebuje. A to je pomoc, kde bude kvantita důležitějš­í než sofistikov­anost systémů.

Bohužel, neustálé hledání zázračné zbraně je pro Západ pohodlné, zakrývá skutečné náklady vojenské pomoci. Z výzkumů víme, že pokud veřejnost začne pociťovat finanční náklady války, její podpora zásadně klesá. To je něco, co si musí Západ vyjasnit, jak moc je ochotný skutečně obětovat zdroje ve prospěch Ukrajiny.

LN Řekl byste, že teď mají Rusové ve válce navrch?

Určitě. A platí to už někdy od podzimu roku 2023, kdy se naplno začaly projevovat jejich materiální výhody, spočívajíc­í jednak v mobilizaci živé síly, ale také v náběhu průmyslové základny na válečnou ekonomiku. Neznamená to nutně, že Rusko zvítězí, ale je třeba říct, že v tomhle má teď prostě výhodu. Musíme se připravit na to, že z Ukrajiny můžou letos přicházet nepříjemné zprávy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia