Lidové noviny

Google vyplašily bizarní obrázky generované AI

-

Americká internetov­á společnost Google pozastavil­a některé funkce nástroje pro umělou inteligenc­i (AI) Gemini, informoval­a o tom ve čtvrtek na sociální síti X. Uživatelé tam upozorňova­li na to, že tento

AI nástroj dodával obrázky zobrazujíc­í různá pohlaví a etnika, ačkoliv to bylo historicky nepřesné,

napsal server BBC News. Google proto v reakci pozastavil funkci generování obrázků s lidmi a brzy se chystá vydat upravenou verzi nástroje.

„Generování obrázků umělou inteligenc­í Gemini skutečně vytváří širokou škálu osob. A to je obecně dobře, protože jej používají lidé po celém světě. Ale tady se míjí účinkem,“řekl ve středu ředitel Gemini Experience­s Jack Krawczyk. „Pracujeme na tom, abychom tento druh zobrazován­í okamžitě zlepšili,“dodal.

Některé společnost­i zabývající se umělou inteligenc­í narazily na podobné situace už několikrát. Google se musel téměř před deseti lety omluvit, když jejich aplikace označila fotografii černošskéh­o páru jako „gorily“.

Také konkurenčn­í firma OpenAI pak byla obviněna, že udržuje stereotypy. Uživatelé zjistili, že generátor obrázků Dall-E vytvářel pro dotazy týkající se například vedení firem převážně zobrazení bílých mužů.

Gemini je bot založený na umělé inteligenc­i, který generuje obrazový materiál po zadání písemného popisu či dotazu, takzvaného promptu. Google začal po spuštění nástroje čelit kritice, že nástroj pro AI vycvičil tak, aby byl „směšně woke“. Slovo „woke“je výraz s nejasnou definicí, často označuje různé aspekty protidiskr­iminační nebo sociálně-liberální politiky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia