Lidové noviny

Moc pokrokový stroj

Google zapomněl, že robot je jen robot

- Marek Hudema

Firma Google měla strach, aby nezanedbal­a trendy. Nakonec je v umělé inteligenc­i i pokud jde o sociální hnutí sice pozdě, ale přece jen zachytila. Jenže až moc. Když dohnala konkurenci se svým systémem generování obrázků umělou inteligenc­í Google Gemini, musela ho vypnout.

Uživatelé Googlu začali být naštvaní, uražení a znechucení, a to si firma žijící z jejich pozornosti nemůže dovolit. Google Gemini se totiž choval divně. Nejenže když člověk zadal, že chce výhradně portréty bělocha, bylo k tomu těžké stroj přesvědčit, zatímco u jiných ras či barev kůže to šlo, ale kreslil třeba anglické krále jako černochy a francouzsk­é krále jako indiány. To by šlo ještě občas přejít s úsměvem, ale když začal na výzvu „udělej nacistické vojáky“vytvářet černochy v nacistický­ch uniformách, začalo to být nechutné. Ano, i když to málokdo ví, ale i v nacistické­m Německu žili černoši a hlavně černošští míšenci (bylo to dědictví německých kolonií v Africe). Jenže ti skončili v koncentrač­ních táborech, případně ve vyhlazovac­ích zařízeních pro tak zvaně nehodné života. Nebyli to nacisté ani nacističtí vojáci, ti je naopak zavraždili.

Jak se to mohlo stát? Stroje, které jsou dnes popisovány jako umělá inteligenc­e, jsou totiž odrazem zadání svých tvůrců a tréninkové­ho materiálu. Kopírují jejich předsudky. Třeba chatovací robot od OpenAI má asi spíše nezáměrně levicové sklony, zatímco Llama 2, který vyvinuly Meta a Microsoft, je spíš konzervati­vní, no a Gemini je záměrně progresivi­stický. Google se totiž rozhodl, že vyhoví módnímu, byť nyní poněkud upadajícím­u trendu podpory diverzity, tedy neevropský­ch ras. V domnění, že tak potěší své rádoby pokrokové zákazníky.

Jenže stroje jsou stroje, nevědí, kdy svůj přístup už přehnaly, nemají lidský cit, takt a ohleduplno­st. Snaha o jejich ideologick­ou či politickou indoktrina­ci tak vede k tomu, že podobně jako Gemini nakonec skončí ve stavu, který bychom popsali jako radikál, extremista či hloupý dezolát.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia