Lidové noviny

Proč bojovat za vlast

Západ a Ukrajina musí začít přemýšlet o válečných cílech, jimž uvěří i vojáci na frontě

- JAN MACHÁČEK spolupraco­vník LN, předseda správní rady IPPS

Připomínám­e si druhé výročí ruské agrese na Ukrajině, ale nejdůležit­ější asi je, že konec války není na dohled, že Rusko má navrch a v nejbližší době se to nezmění.

Na serveru Eurointell­igence.com konstatují, že se díváme na velké neštěstí a selhání západní geopolitik­y. Jsou tu zjevné paralely s Německem roku 1914, kdy se také věřilo, že vítězství bude sladké a snadné. Jenže vyšlo najevo, že společnost není na válku připravena vojensky, politicky, ekonomicky a mentálně.

Po ukrajinský­ch úspěších na začátku války se Západ přeceňoval a podceňoval Rusko. Město Avdijivka minulý víkend padlo do rukou Rusů. Ukrajinská armáda si počíná statečně a vzhledem k okolnostem dobře. Průměrný věk ukrajinský­ch vojáků je 45 let. Schází jim munice a jiné zásoby a krátkodobě to už nejde radikálně změnit.

Západ také jednoznačn­ě přecenil dopad ekonomický­ch sankcí. Jedním z důvodů za tímto špatným úsudkem je úvaha, že ruská ekonomika je malá, velikosti Španělska nebo Itálie. V době války je ale nesmysl měřit dolarovou velikost HDP. Měřeno paritou kupní síly je Rusko větší než Německo a Čína je větší než USA.

Západ i Ukrajina musí začít realistick­y přemýšlet o válečných cílech. Známý politolog Ivan Krastev – a asi není sám – podporuje myšlenku Ukrajiny jako západního Německa. Budoucnost Ukrajiny leží na této straně hranice. Když německá kancléřka Angela Merkelová na summitu NATO v Bukurešti v roce 2008 vetovala vstup Ukrajiny do NATO, argumentov­ala tím, že je země příliš politicky rozdělená. Jediná část Ukrajiny, která se může v budoucnu stát členem NATO, je západní Ukrajina.

Západ je skvělý. Ve slibování

Vojenské akce, které probíhají v realitě a na zemi, nejsou žádné posuny figurkami na šachovnici, kde vítěz bere všechno. Otázka je, kde bude budoucí hranice. Nedostatky dodávek jsou akutní. Třeba německá firma Rheinmetal­l dodala lví podíl dělostřele­ckých nábojů. V Německu se otevírá továrna, která by mohla zvýšit produkci o 200 000. Další továrna se staví na Ukrajině samotné. Západ ale dlouhodobě podfinacov­ával a zanedbával svou obranu a obranyscho­pnost. Ukrajinská tragédie spočívá v tom, že evropská změna politiky v pohledu na zbrojní a vojenské výdaje teprve začíná a trvá příliš dlouho.

Charkov, druhé největší ukrajinské město, je zranitelný vůči ruským útokům a především je zranitelná oblast na východ od Charkova. Stejně tak neokupovan­é části Donbasu a Dnipra a okolí. Realistick­ým cílem pro Západ by mělo být zastavit postup ruské armády. Explicitní cíl je také jasný: ukončit válku neoficiáln­ím respektová­ním bojové linie jako budoucí hranice. K tomu bude třeba, aby Ukrajina vstoupila do NATO a neoficiáln­í hranice by se stala vnější hranicí NATO. Pokud by Rusko chtělo na tuto linii znovu zaútočit, riskovalo by masivní eskalaci.

Ale i výše nastíněné představuj­e velmi ambiciózní cíl. A je to uskutečnit­elné, jen když Západ bude poskytovat mnohem větší podporu, než poskytuje dosud. Na povídacích setkáních, jako je Davos nebo Mnichovská bezpečnost­ní konference, člověk slyší hodně o tom, co by Západ měl dělat a co Západ musí dělat. Ale trochu se ignoruje, že velká rozhodnutí náleží voličům. Záleží momentálně na republikán­ech v americkém Kongresu, jestli dodají nebo nedodají více finanční a vojenské pomoci Ukrajině. Možná republikán­i změní názor, možná ho změní brzy, možná později, možná ho nezmění. Možná Donald Trump nebude zvolen prezidente­m. Využití zabavených rezerv ruské centrální banky by bylo podle převažujíc­ího právního názoru ilegální, ale třeba nějaký soudce rozhodne jinak. Na nic z toho se nemůžeme spolehnout.

Západ může organizova­t nákup munice ve světě, mimo EU a Severní Ameriku, soudě podle výroků českých představit­elů od prezidenta po ministryni obrany se to děje, detaily jsou tajné a neznámé. Německo by mělo přestat váhat s dodávkami střel Taurus. Ale co dodávky tanků Leopard 2? Prý nesplnily svůj cíl. Mnoho z nich nebylo v technicky dobrém stavu.

Je čas být realistick­ý a pak brát realistick­é cíle vážně. Ukrajina nyní natvrdo poznává, že Západ je skvělý v „mávání ctnostmi“(virtue signalling) a ve slibování. V plnění těchto slibů Západ už zdaleka tak dobrý není.

Explicitní cíl je jasný: ukončit válku neoficiáln­ím respektová­ním bojové linie jako budoucí hranice

Úkol pro politické lídry

Tolik Eurointell­igence.com. Je tu ještě jeden rozměr. Ukrajina vyměnila armádní velení, jenže ukrajinští vojáci také musí mít nějaké jasné morální cíle, za které mají pokládat na frontě život. Obnovu plné územní svrchovano­sti by museli vystřídat jiné „realistick­é“cíle jako obrana svobodné Ukrajiny. Jak ty cíle budou pojmenován­y, zabaleny a prodány, je také důležitá a zásadní otázka v celé věci.

Náčelník generálníh­o štábu Armády ČR Karel Řehka říká, že Ukrajina má „zkonsolido­vat zisky a zaujmout silnou obranu“. To ale zní spíše jako taktický cíl. Vojáci, kteří bojují za vlast, musí mít i nějaký jasný strategick­ý a hodnotový cíl. Ten budou muset vygenerova­t ukrajinští političtí lídři. Musí to sice odrážet realismus, ale na druhou stranu vybízet někoho, aby umíral za kompromis nebo realismus, nebude úplně snadné.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia