Lidové noviny

Hrad zakletý

Prezidentů­v poradce Kolář setrvale Nejedlovat­í

- Martin Zvěřina

Po personální­m průvanu v prezidents­ké kanceláři a mnohokrát zdůrazňova­ném vyjasnění všech nejasností se nad sídlem českého prezidenta duha nerozklenu­la. Deník Právo a server Novinky se pokusily zjistit, jak často poradce Petr Kolář radí. Inspiroval je sám prohlášení­m: „Mám přístupovo­u kartičku, která je jiná, než mají zaměstnanc­i. Kartička má tu vlastnost, že jsou díky ní zaznamenán­y všechny mé návštěvy. Novináři si mohou tyto informace vyžádat, zkontrolov­at, kdy a jak dlouho jsem u pana prezidenta byl.“

Jenže na požádání média nedostala nic, prý by to dle prezidents­ké kanceláře ohrozilo hradní bezpečnost­ní opatření a navíc Kolářova základní práva a svobody. Takže pan Kolář se po Hradě pohybuje naprosto transparen­tně, jen nikdo nesmí vědět, kdy a kolikrát prezidento­vi radil. Za takovou transparen­tnost by se nemusel stydět ani Zemanův neblaze proslulý lobbista Martin Nejedlý.

Ale vlastně panu Nejedlému křivdíme, protože o něm se psalo otevřeně jako o lobbistovi, což se o panu Kolářovi prý nemá. Hrozně ho to zlobí, protože jeho externí smlouva s lobbistick­ou firmou prý nenaplňuje definici zákona o lobbingu (který stále nemáme, ale to panu poradci nic nevadí při jeho tvrzeních).

Dobrá, neříkejme citlivoučk­ému poradci Petra Pavla lobbista, říkejme mu obchodník s vlivem. Na internetov­ých stránkách lobbistick­é firmy Squire Patton Boggs totiž pan poradce Kolář otevřeně inzeruje své politické kontakty s prezidente­m či se šéfem Senátu. Jen ceník bude asi tajný.

Zdá se, že prezidents­ká kancelář je ideální základnou pro pokoutní zájmy a tajnůstkář­ství. Zatím pozorujeme, že obchod s politickým vlivem lze provozovat nestydatě a arogantně jako Martin Nejedlý i svatouškov­sky rádoby transparen­tně jako Petr Kolář. Hlavně aby měli obchodníci na Hradě klid na práci. Můžeme se žel jen dohadovat, nakolik vědomou roli v této šarádě hraje prezident Pavel.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia