Lidové noviny

Giganti se valí do Prahy

Fotbalisty Sparty v Evropské lize prověří Liverpool, Slavii čeká AC Milán. Plzeň vyrazí na švýcarskou misi

- JIŘÍ ČIHÁK VOJTĚCH POVEJŠIL

Los Evropské ligy ve švýcarském Nyonu včera přichystal pražským klubům solidní povyražení. Sparťanští fotbalisté se v osmifinále utkají s anglickým Liverpoole­m a slávisté vyzvou ve stejné fázi soutěže italský AC Milán.

Bude to svátek pro celý český fotbal. Bonbonek pro fanoušky na Letné i v Edenu.

Dva z nejúspěšně­jších evropských klubů se během jediného týdne představí v české metropoli.

Soupeře v Konferenčn­í lize se dozvěděla i Plzeň, kterou čeká Servette Ženeva. Ale při vší úctě, z českého pohledu slibuje mnohem zajímavějš­í příběhy prestižněj­ší Evropská liga.

Nabité týdny Sparty a Slavie

Bývalý irský obránce John O’Shea, ambasador dublinskéh­o finále, vytáhl při losovacím ceremoniál­u Spartu hned jako první a přiřadil ji k nejtěžšímu možnému soupeři. To slávisté si na lísteček se svým jménem museli počkat déle. Dočkali se až ve chvíli, kdy pro ni v osudí zbýval už jen ázerbájdžá­nský Karabach, nebo právě AC Milán.

Na proslulé San Siro, kde na podzim 2019 remizovali v Lize mistrů s rivalským Interem (1:1), se vrátí po pěti letech.

Hrát se bude ve čtvrtek 7. a 14. března. Sparta začne proti Liverpoolu doma na Letné, zatímco Slavia se představí nejprve v Itálii.

A to jsou těsně předtím na programu i dvě derby: ve středu 28. února v domácím poháru a v neděli 3. března v lize.

Budou to mimořádně nabité fotbalové týdny.

„Liverpool jsem si přál stejně jako většina kluků z týmu,“pravil sparťanský obránce Martin Vitík. „Víme, že to bude velká výzva, ale proto fotbal hrajeme. Abychom se mohli poměřit s takovými soupeři.“

Vždyť Liverpool je aktuálním lídrem anglické Premier League, kde bojuje o titul s Manchester­em City a Arsenalem. I když ho aktuálně trápí početná marodka, sílu má obrovskou. Už v neděli ho na ostrovech čeká finále Ligového poháru s Chelsea.

Do Prahy přicestuje samozřejmě i s loučícím se trenérem Jürgenem Kloppem, který už oznámil, že na konci sezony v klubu po necelých devíti letech skončí. Mimochodem, mezi duely se Spartou ho v domácí soutěži čeká utkání s Manchester­em City...

Velká čest, velký zážitek

Sparta se potkala s Liverpoole­m na jaře 2011. Tenkrát rovněž ve vyřazovací fázi Evropské ligy doma remizovala 0:0 a v odvetě na slavném Anfieldu padla 0:1 gólem Dirka Kuijta čtyři minuty před koncem.

AC Milán, který do osmifinále Evropské ligy postoupil po výsledcích 3:0 a 2:3 přes francouzsk­é Rennes, je momentálně třetím týmem domácí Serie A, za druhým Juventusem zaostává o dva body, na vedoucí Inter jich ztrácí jedenáct.

V bohaté minulosti vyhrál celkem osmnáct mezinárodn­ích trofejí, ale Evropskou ligu, resp. jejího předchůdce Pohár UEFA nikdy nevyhrál. Se Slavií se dosud neutkal, nejčastěji se z českých klubů střetl se Spartou. Na poslední z osmi soubojů došlo ve skupině Evropské ligy v prosinci 2020 na Letné.

„Čeká nás velice těžký soupeř, který má spoustu hvězdných hráčů,“uvědomuje si slávistick­ý obránce David Zima. „Na druhou stranu si nemyslím, že by byli neporazite­lní. Očekávám dobré zápasy, snad se šťastným koncem pro nás,“doplnil.

Sparta mohla po čtvrtečním postupu přes Galatasara­y (4:1, předtím v Turecku podlehla 2:3) potkat i Leverkusen se svými bývalými hráči Matějem Kovářem, Patrikem Schickem a Adamem Hložkem či West Ham s dalšími českými reprezenta­nty Tomášem Součkem a Vladimírem Coufalem. Hrozil i opakovaný střet se skotskými Rangers, kterému se český šampion rád vyhnul.

Slávisté si zase oddechli, že nemusí podruhé v sezoně na AS Řím, byť na podzim ve skupině Evropské ligy skončili před ním. Strašákem byla rovněž cesta do Ázerbájdžá­nu, protože v osudí byl tamní mistr Karabach.

Pro české zástupce jde o soupeře za odměnu, ačkoli šance na postup vzhledem k síle protivníků logicky klesly. Anebo může dojít na překvapení?

„Uvidíme, primárně se musíme hlavně zaměřit sami na sebe, na náš styl hry, kterým se chceme prezentova­t,“řekl sparťanský kouč Priske.

A podobně po losu hovořil i slávistick­ý trenér Trpišovský.

„Budeme se muset připravit jak na individual­ity, tak na celý tým. Ubránit situace, v nichž jsou silní. AC Milán je tým na úrovni Champions League, legendární klub, hegemon devadesátý­ch let. Pro celou Slavii to bude především velká čest a velký zážitek. Jsem rád, že se s ním můžeme utkat.“

Hratelný soupeř, zní z Plzně

Na Plzeň číhal při losu například Ajax Amsterdam, ale v napětí svěřenci kouče Koubka dlouho nezůstali. Ambasador aténského finále Kostas Katsourani­s, vítěz Eura 2004, vytáhl lísteček se jménem Viktorie při první možné příležitos­ti.

Jako první vylovil míček se Ženevou a přisoudil jí právě české mužstvo, které první zápas odehraje 7. března na stadionu Servette a odvetu o týden později doma.

Spolu se Slavií čekala Plzeň na okruh soupeřů až do čtvrteční půlnoci, coby vítěz skupiny totiž vynechala úvodní kolo vyřazovací fáze a postoupila coby nasazená rovnou do osmifinále Konferenčn­í ligy.

Pro Viktorii jde o velmi shovívavý los, měla by být favoritem. Ostatně skupinou s Dinamem Záhřeb, Astanou a Ballkani prošla se skóre 9:1 bez jediné ztráty. Včetně kvalifikac­e v soutěži vyhrála 11 z 12 utkání, pouze v úvodním duelu s kosovskou Dritou doma remizovala 0:0.

Servette se na podzim v Evropské lize, kde ve skupině obsadilo třetí příčku, dvakrát utkalo se Slavií a prohrálo 0:2 a 0:4 v Praze; do osmifinále momentálně druhý tým švýcarské ligy prošel přes Ludogorec Razgrad poté, co na domácí bezbrankov­ou remízu navázal těsným vítězstvím 1:0 v Bulharsku.

„Je to hratelný soupeř, ale samozřejmě nás nečeká nic lehkého,“přemítal plzeňský záložník Lukáš Kalvach nad jménem sedmnáctin­ásobného švýcarskéh­o šampiona. „Naším cílem bude pokusit se postoupit. Věřím, že na to máme.“

 ?? ??
 ?? ??
 ?? FOTO ČTK A REUTERS ?? Soupeři českých týmů. Fanoušci se mají na co těšit, vždyť kdy mohou na vlastní oči spatřit trenérskou ikonu Jürgena Kloppa a nemilosrdn­ého snajpra Muhammada Salaha (nahoře) z Liverpoolu? Nebo Oliviera Girouda (vlevo dole) z AC Milán? A pozor, i fotbalisté Servette mají důvod k úsměvům, jejich forma šla od podzimu strmě nahoru.
FOTO ČTK A REUTERS Soupeři českých týmů. Fanoušci se mají na co těšit, vždyť kdy mohou na vlastní oči spatřit trenérskou ikonu Jürgena Kloppa a nemilosrdn­ého snajpra Muhammada Salaha (nahoře) z Liverpoolu? Nebo Oliviera Girouda (vlevo dole) z AC Milán? A pozor, i fotbalisté Servette mají důvod k úsměvům, jejich forma šla od podzimu strmě nahoru.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia