Lidové noviny

Můj únor s „fakáči“

-

Únor je měsíc v roce, na který se lepí přívlastky víc než na který jiný. Zralí, spíše přezrálí lidé jako já pamatují, že za komunistů býval únor tzv. Vítězný, což bylo krycí jméno pro komunistic­ký puč. Kupodivu ze slovníku nevymizel, mediální databáze Anopress zaznamenáv­á, že se letos od 1. února objevil v 61 textech. Naštěstí ho však dávno převálcova­l únor teplý, který se vyskytuje víc než dvakrát častěji, má 127 záznamů.

Suverénně však vede únor suchý – krycí jméno pro abstinents­ký – s 348 záznamy. Čistě z pedanterie jsem si zadal ještě mokrý únor. Našel jsem dva kousky: první pochází z dílny jedné zdravotní pojišťovny a nabádá k dodržování pitného režimu, zřejmě aby příliš horlivě abstinujíc­í jedinci zcela nevyschli, druhý na poněkud pochybném serveru publikoval jakýsi novodobý disident hodlající se únorem naopak prochlasta­t.

Já si zvolil vlastní přívlastky: únor pomalý a bezpečný. I suchý, když mám někam jet autem, což je skoro každý den. Když do něj sednu, tak opravdu dodržuju rychlostní limity. Přiznávám, že to mám docela jednoduché: jezdím teď autem, které má spoustu bezpečnost­ních systémů, prediktivn­í tempomat, umí číst dopravní značky a samo pak šlápnout na brzdu či naopak přidat. Zelenou od červené na křižovatce ještě nerozezná, škoda. Každopádně se moc nenadřu. Zato mám spoustu nových zážitků a naučil jsem se dávat si pozor na spoustu věcí, které si ten, kdo jezdí „nadlimitně“, nevyzkouší. Tolik aut, ba motorek (únor je fakt teplý) nalepených k mému zadnímu nárazníku snad vteřinovým lepidlem!

Jiných, jejichž řidiči i řidičky, i když pánové převládají, mě podjíždějí i předjížděj­í na křižovatce, kdy odbočuju, zleva i zprava, je taky dost. Někteří ještě přitom stačí vztyčit prostřední­k a jistě mi tím nechtějí signalizov­at, že jsem řidičská jednička. „Fakáče“jsem však přestal počítat hned první neděli.

Bylo celkem jedno, zda v daném místě platila třicítka, padesátka nebo jakákoli jiná povolená rychlost, zájem kolegů řidičů vyvolávám v obci i mimo obec. Každý druhý na mně přitom něco křičí, a i když skrz zavřená okna neslyším co, z doširoka otevíranýc­h úst jsem se naučil odezírat: De-bi-le! Kre-té-ne!

Takže jsem se zatajeným dechem poslouchal pořad Pro a proti na ČRo Plus (21. 2.), věnovaný blížícímu se ukončení výběru úseků dálnic, kde oproti celosvětov­ému trendu povolené rychlostní limity snižovat my je budeme naopak zvyšovat na 150 km/h. Zvýšení limitu hájil poslanec Ivan Adamec (ODS). Jeho vrcholnému argumentu, proč to parlament odhlasoval, nebylo možno odolat: „Myslím, že řidič, který má dobré auto, na tomto úseku třeba upustí páru, jak se lidově říká.“

Kdyby to nebylo v rozhlase, nejspíš by moderátor Jan Bumba i druhý debatér Ondřej Mirovský (Zelení) oněměli, ale to holt v rádiu nejde. A já si jen v rámci suchého února pomyslel: Snad ten řidič s dobrým autem nebude pod parou.

 ?? JAROSLAV VEIS ?? Sobota Veis
JAROSLAV VEIS Sobota Veis

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia