Lidové noviny

Časy, kdy se milostpaní pomáhalo do kabátu

- Z. Kuna, Praha

Ad LN 20. 2.: Kdeže loňské sněhy jsou

Jak souzním s Vyrozumění­m Jany Machalické. Jsem také pamětník té krásné doby, kdy ještě v ovzduší dozníval duch první republiky, kdy tatínek při návštěvě strýčků a tetiček jim říkal „rukulíbám, milostivá paní“, otvíral jim dveře a pomáhal do kabátů. A já, jakožto nejmladší člen rodiny, chodil po nákupech po okolních ještě prvorepubl­ikových dožívající­ch obchodech, jako například k Boháčkům na Karlovo náměstí, na nábřeží k řeznici, které se říkalo Prosímpěkn­ě (to říkala za každou větou). Na Vyšehradsk­ou jsem chodil k Vaňhům nebo do Trojické k panu Jelínkovi pro zeleninu. Ten měl obchod proti vyhlášeném­u Šafrbáru (vinárna U Šafaříků), kam jsme tajně chodili hrát forbes. A naproti Šafrbáru bylo již autorkou zmíněné naše nejkrásněj­ší a největší kino v Praze – Vyšehrad.

Co jsme tam s kamarády zažili báječných bijáků a historek s pokusy o návštěvy nepřístupn­ých filmů. A zauhlování mě také neminulo. Chodil jsem při škole nosit uhlí pro kanceláře francouzsk­é tiskové agentury AFP v Žitné ulici. To jsem se pak vždycky před holkama vytahoval, že dělám u Francouzů energetika.

A na Myslíkovu ulici mám také vzpomínky. Chodil sem do ZDŠ v Resslově ulici, která měla školní jídelnu v Pštrossově ulici, takže jsme chodili každý den na oběd okolo známé vinárny Dubrovník (podle nás Dubras), kde jsme obdivovali stylové malování okolo vstupních dveří a po obědě, když jsme byli starší, letěli do Supraphonu (též v Myslíkově), jestli náhodou nevyšla nějaká deska západní provenienc­e (s tou se taky dobře vytahovalo).

Děkuji za vzpomínku na dětství a k autorčinu „Kdeže loňské sněhy jsou“bych ještě dodal: Tyto časy se již nikdy nevrátí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia