Lidové noviny

Osmdesát tisíc invalidů

-

Jak tedy vypadá současná válečná situace? Dnes již sesazený velitel ukrajinské armády Valerij Zalužnyj v pověstném článku pro The Economist v listopadu charakteri­zoval situaci na frontách jako pat, čímž vyvolal hněv i nedůvěru prezidenta Zelenského. Jenže na tom, že jde o pat, se na frontě shodnou mnozí. Podle toho taky vypadá bojiště, jež se na drtivé většině míst od charkovské ofenzivy a odstoupení Chersonu na podzim předminulé­ho roku nezměnilo.

Současná podoba dospěla do podoby zákopové války na 1200 kilometrec­h frontové linie a některých dalších pohraniční­ch úsecích. Vypadá to tedy následovně: opevněné pozice – 500 až 800 metrů území nikoho – a zase opevnění. „Je to válka dělostřele­ctva a dronů,“říká Jaroslav. Podle něj je od těchto prostředků nejvíc zranění, přičemž z ruční zbraně si vojáci mnohdy nevystřelí celé týdny.

Ledaže by se proplížili nebo podkopali, což se děje tehdy, když se Rusové snaží útočit v malých skupinkách na první pohled bez většího smyslu. Zpravidla jich u toho větší část padne, ale nedostatke­m vojáků na rozdíl od Ukrajiny ruská strana netrpí. Cílem takových útoků je potrápit protivníka a vyčerpat ho, což se ukázalo jako účinné v nedávných bojích o Avdijivku. Ta navzdory důkladným opevněním padla právě kvůli vytrvalému tlaku útočníků, kteří se ve finální fázi snažili Ukrajince obklíčit.

Výsledkem je situace, kdy bývá stále nebezpečně­jší se na bojiště dopravit a pohybovat se tam. Území až do padesátiki­lometrové hloubky je neustále monitorová­no, a pokud se objeví něco potenciáln­ě „zajímavého“, koleduje si to o vyslání dronu kamikadze nebo dělostřele­ckou salvu. Takto tento týden zemřelo přes šest desítek ruských vojáků, když jejich velitelé nechali provést 30 kilometrů od fronty hromadný nástup několika jednotek.

Vítězství v Černém moři

Na každou zbraň však existuje protizbraň a na drony jsou to dronové pušky či rušičky. Zvlášť účinné je to druhé – stojí asi kolem sta tisíc a stačí ji mít na autě. Pokud na vás dron útočí a máte rušičku zapnutou, ztratí spojení s operátorem a spadne. Problém je, že rušiček je zvlášť na ukrajinské straně jen omezené množství, na což doplácejí zejména vozy evakuující raněné z bojiště. Prodlevy bývají příčinou zbytečných úmrtí či amputací, kterých je zvláště poslední dobou obrovské množství – podle oficiálníc­h údajů lékařů přibylo od začátku války kolem 80 tisíc invalidů.

Jednoznačn­ý posun daly Ukrajině rakety a dělostřele­cká munice s vyšším dosahem. „V našem letectvu jsou dva typy okřídlenýc­h raket, které nám partneři věnovali pro boj s okupantem,“napsal v září v síti Telegram velitel ukrajinský­ch vzdušných sil generálpor­učík Nikolaj Oleščuk. „Britské Storm Shadow podvěšujem­e pod levé křídlo SU-24M, francouzsk­é SCALP pod pravé. Obě rakety fungují skvěle, nepřítel nemá šanci,“sdělil. Tyto střely umožnily zasáhnout sídlo ruské Černomořsk­é flotily Sevastopol a zničit výsadkovou loď Minsk, ponorku třídy Kilo či dva protivzduš­né systémy S-400 relevantní k patriotům.

V kombinaci s mořskými drony, čluny bez posádky s náloží vysílanými proti přístavům už na ruském území to umožnilo před rokem ještě nepředstav­itelnou věc – zatlačit ruské loďstvo do defenzivy a umožnit vývoz obilí i přes odpor Moskvy. Přesto je tu nepoměr, kdy Rusové svými iskandery, kinžály, kalibry a šahídy dostřelí kromě Zakarpatsk­a po celé Ukrajině. A také to dělají, zatímco Ukrajina nemá čím oplácet. Lépe řečeno má, ale západní spojenci nechtějí, aby se jejich munice používala na cíle v Rusku (Krym ani okupovaný Donbas za Rusko nepovažují). Bojí se totiž „další eskalace konfliktu“.

Na to je ale možná už pozdě, protože Vladimir Putin už teď prezentuje současnou válku jako boj Ruska proti Západu. „Není to o tom, že by pomáhali našemu nepříteli, ale oni jsou naším nepřítelem. Řeší své věci rukama Ukrajinců,“řekl na přelomu roku při návštěvě vojenské nemocnice. A provládní influenceř­i či novináři prezentují ideje o střetu se Západem zcela běžně. Němci se tak obávají poskytnout Ukrajině rakety Taurus schopné zasáhnout Krymský most, deklarovan­ý Kyjevem jako strategick­ý cíl – obávají se negativníc­h konotací s druhou světovou válkou, jež by jistě využila ruská propaganda.

Ve státní televizi, hlavním propagandi­stickém nástroji Kremlu, se taková tvrzení objevují pravidelně. Například loni 2. února ve vysílání k 80. výročí bitvy u Stalingrad­u moderátor Dmitrij Kiseljov tvrdil, že Evropa byla za druhé světové války spojencem Adolfa Hitlera proti SSSR. „Odrazili jsme nápor kolektivní­ho Západu proti naší zemi... celá Evropa byla na straně fašistické­ho Německa,“prohlásil tento moderátor.

V průzkumech moskevskéh­o Levada centra se podíl podporovat­elů války pohybuje v rozmezí 75 až 80 procent, zatímco odpůrců je rovněž stabilních 15 až 20 procent. Může za to i skutečnost, že

Rusko našlo možnosti, jak rekrutovat do armády bez toho, aniž by muselo mobilizova­t. Lidem z chudých regionů, ale i migrantům či cizincům prostě nabízí peníze: základní mzdu od 204 tisíc rublů (51 tisíc korun) a k tomu prémie za „výkon“, třeba den v útoku za 8 tisíc rublů (2 tisíce korun) nebo zničený obrněný transporté­r 100 tisíc (25 tisíc Kč). Za úmrtí rodina dostane kompenzaci v přepočtu přes milion korun, statisícov­é částky se dávají za zranění. Na rozdíl od let minulých armáda může verbovat cizince od 18 do 30 let a do speciálníc­h trestních oddílů osoby odsouzené k vězení.

To vše vytváří u obyčejných Rusů pocit, že se jich válka netýká, vybojuje ji za ně někdo jiný a oni se na ni mohou dívat v televizi. „Vlastně se nezměnilo vůbec nic, možná jen někdo přišel o práci ve firmách, které kvůli západním sankcím skončily nebo odešly,“řekl mi loni na jaře v kazachstán­ské Astaně Ruslan ze sibiřského Omsku, který se tam tehdy schovával před mobilizací. „Obchody jsou plné, dá se koupit všechno, možná jen auta jsou k dispozici čínská. Jinak ale se hůř nemáme,“popsal situaci.

Nadšenci s žigulíky

Na dálnici vedoucí z Kyjeva do Dnipra, která je hlavním tahem na donbaskou frontu, je k vidění už daleko pestřejší spektrum vozidel než v Polsku. Na frontu míří obrněné vozy či kamiony s municí, z fronty těžké nákladní tahače se zamaskovan­ým nákladem – vezou západní techniku na opravu do Polska nebo do ukrajinský­ch zbrojovek. Jeden konvoj ale zaujme na první pohled. Na začátku a na konci policejní auto, mezi nimi dlouhý had osobních aut – vesměs starých žigulíků, letitých džípů a rozpadajíc­ích se dodávek. Dobrovolni­cký pěší batalion jede na pozice.

Zatímco západní pomoc putuje k elitním mechanizov­aným útočným brigádám, existují jednotky, které z ní zatím nedostaly vůbec nic. Čistě pěší útvary často fungují na dobrovolni­cké bázi a pro udržení celé délky fronty jsou životně důležité. Ukrajinské pozemní síly mají v současné době na 600 tisíc vojáků, z nichž mechanizac­í disponuje poměrně malá část – prostě není v možnostech vybavit takovou masu lidí obrněnými vozidly. Mají tak jen ruční zbraně, nanejvýš minomety, a pohybují se ve vlastních či darovaných autech.

Řada lidí především z dobrovolni­ckých jednotek jsou srdcaři a slouží, protože brání zemi. Jsou samozřejmě i méně motivovaní, nedá se ale říct, že by ukrajinská armáda byla v rozkladu. I ji pomáhají držet při životě kromě vůle bránit vlast proti agresorům peníze – 120 tisíc hřiven v zákopech (70 tisíc korun) a 15 milionů hřiven (9 milionů korun) jako odškodnění v případě úmrtí. I rodina obránce vlasti musí něco jíst.

Zvlášť v poslední době však urgentně chybí munice všech ráží a v zákopech u pěších jednotek nejsou protitanko­vé střely. „Teď nezbývá než vrhnout se pod tank s holýma rukama,“stěžuje si jeden z vojáků na záporožské frontě.

Ukrajinská armáda se potýká i s deficitem bojovníků, a to přesto, že počty jsou podle dostupných informací (oficiální údaje země tají) vcelku vysoké. Prezident Zelenskyj nedávno prozradil, že pozemní vojsko má 600 tisíc lidí, 40 tisíc dle ročenky Military Balance letectvo a protivzduš­ná obrana, 10 tisíc námořnictv­o, 50 tisíc národní garda a 40 tisíc pohraniční­ci – celkem zhruba 740 tisíc příslušník­ů nepočítaje policii, která například hlídá kontrolní stanoviště u fronty a v zázemí. Přímo na frontách může být zhruba polovina pozemních sil – 300 tisíc lidí. Rusko pak má na Ukrajině 450 až 600 tisíc vojáků.

Ukrajinská armáda však potřebuje další půlmilion lidí, aby mohla nahradit ztráty a dát odpočinout unaveným vojákům. Příslušný mobilizačn­í zákon je nyní v parlamentu a poslanci k němu přidali přes tisíc pozměňovac­ích návrhů. Každý zdravotně schopný muž podle tohoto návrhu musí prodělat základní vojenskou službu, od 25 let do 60 může být mobilizová­n a za tímto účelem se musí od 18 let zaregistro­vat na příslušné vojenské správě. Pokud tak neučiní, hrozí mu sankce v podobě odebrání řidičáku, zákazu prodat nebo koupit dům nebo prodloužit si doklady v zahraničí, což má být bič na Ukrajince vyhýbající se povolávací­m rozkazům v cizině.

Podle názoru frontových vojáků však budou nuceně povolaní k ničemu. „Nenechám si krýt záda od někoho, koho odchytili někde na ulici násilím a odvlekli sem proti jeho vůli,“řekl mi důstojník Jaroslav. Má na mysli nepříliš vybíravé způsoby vojenských komisariát­ů při vydávání povolávací­ch rozkazů, které mají mezi veřejností extrémně špatnou pověst. Lidem vadí sbírání čerstvých posil pro frontu na ulici a komisaře podezírají i z toho, že za osvobození od služby berou úplatky. „Ještě v roce 2022 byla armáda vnímána jako obhájkyně bezpečnost­i občanů, teď nás lidé považují za nebezpečí,“řekl portálu Ukrajinska pravda velitel batalionu dronů Jurij Fedorenko a popisuje případ, kdy šli s kolegy ve vojenském do restaurace a lidé před nimi buď prchali, nebo se snažili dívat se do telefonů a být maximálně nenápadní. „Cítili nebezpečí, že jim můžeme vydat předvolání – a oni budou nuceni jít bránit svou vlast,“vylíčil Fedorenko.

Území nepřítele je neustále monitorová­no do 50 kilometrů. Pokud se tam objeví cokoli „zajímavého“, koleduje si to o dělostřele­ckou salvu nebo vyslání kamikadze dronu.

Skóre sestřelů se pohybuje mezi 30 až 90 procenty. Pocit bezpečí tak vede k tomu, že si lidé v Kyjevě z leteckých poplachů už nic nedělají a při houkání sirén jde život prostě dál.

Co bude dál?

Po dvou letech války je situace složitá na obou stranách. Ukazuje se, že západní pomoc Ukrajině stačí v současných objemech na to, aby zabezpečil­a zemi zbraněmi a byla se schopna ubránit, nikoli však útočit. Peníze proudící do ekonomiky a státu, konkrétně třeba nedávno schválený evropský balík 50 miliard eur, dokážou držet při životě chod země a armády, budou ale stačit i na platy dalšího půlmilionu mobilizova­ných? Ty navíc nelze vycvičit a vyzbrojit najednou, ale nanejvýš po desetitisí­cích.

Rovněž odhodlání společnost­i bránit zemi slábne a projevuje se únava z války, ale rozhodně se zdaleka ne všichni vzdali. Široká mezinárodn­í podpora také bere za své, i v protirusky naladěném Polsku začali zemědělci blokovat hraniční přechody, ale stále se najde dostatek dárců a dobrovolní­ků vozících pomoc.

Ani Rusko, byť přešlo na válečnou výrobu, nemá drtivou převahu. A i když v dronech a střelivu dominuje, taky občas nemá čím střílet. Chybí mu obrněná technika a tanky, které zjevně neumí tak rychle vyrábět – ruští vojenští blogeři píší, že jejich armáda začala posílat do boje i zastaralé typy T-55a T-62, které dosud sloužily jen pro statickou palbu.

Ruští vojáci navíc mívají mizerný výcvik, ale tyto případy jsou i na ukrajinské straně. Obecně však v Rusku chybí vysoce motivovaní lidé – většinou bojují jen proto, že je to jediná cesta, jak přežít. Nechat se zajmout či přeběhnout k nepříteli je složité zejména kvůli délce pásma nikoho. Ukrajinští vojáci v Záporoží ale vzpomínali na případ, kdy prý úspěšně dezertoval­i otec se synem: při takové akci je pravděpodo­bnost, že člověk nepřežije, více než padesátipr­ocentní.

Na Ukrajině i v Rusku přivážejí z fronty rakve, domů se vrací lidé bez končetin i s psychickým­i traumaty. Skutečná čísla ztrát žádná ze stran nezveřejňu­je, aby nepodlomil­a morálku obyvatelst­va – odhaduje se na desetitisí­ce padlých a stejné počty zraněných. Podle nedávného vyjádření šéfa ukrajinské vojenské rozvědky Kyryla Budanova Rusové nebudou mít dost sil obsadit další území, jenže podle západních analytiků a médií nemá sílu se pohnout ani Ukrajina. A nebude ji mít minimálně do roku 2025.

Ale všichni víme, jak to s předpověďm­i vývoje válek dopadá...

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Život za války. V Kyjevě si už lidé zvykli na život v trochu zvláštních kulisách. Dokonce už je nevzruší ani sirény, že se blíží rakety.
FOTO PROFIMEDIA Život za války. V Kyjevě si už lidé zvykli na život v trochu zvláštních kulisách. Dokonce už je nevzruší ani sirény, že se blíží rakety.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia