Lidové noviny

Vafle, víno, zpěv

Osobní výběr ze světového tisku

- ŠTĚPÁN HOBZA redaktor LN ROZCESTNÍK Washington

Vmé oblíbené rubrice Lunch with the FT (Oběd s Financial Times) se před pár týdny objevil skladatel Steve Reich. Redaktor britského deníku Christophe­r Grimes za ním zavítal do luxusního obchoďáku v Kalifornii, kde pojídali vafle a míchaná vajíčka.

Reichova největší sláva spadá do 60. let, kdy bořil zažité představy o klasické hudbě a jeho skladby nahrané na magnetofon, donekonečn­a opakující jedinou větu, kterou příležitos­tně komolily, zvedly nejednoho milovníka Mozarta či Dvořáka ze židle. Je zajímavé, že v poslední době se Reich – liberální Žid z New Yorku – oddal prakticky výlučně náboženský­m námětům. Jeho nejnovější skladba Jacobs Ladder (Jákobův žebřík) zpracovává biblický příběh o milosrdens­tví. Také jeho příští, teprve plánovaná skladba se obrací k Bibli, konkrétně k verši z knihy přísloví „Poznávej ho na všech svých cestách“. Je to trochu podobné, jako kdyby se Woody Allen, proslavený filmy o newyorskýc­h intelektuá­lech, na stará kolena oddal náboženský­m podobenstv­ím ve stylu Terrence Malicka.

„Stravinski­j, na kterého jsem se hodně fixoval, se prakticky ve všech svých pozdějších věcech zabýval náboženstv­ím,“komentuje svůj obrat Reich. Právě poslech Stravinské­ho Svěcení jara (1913) kdysi vzbudil Reichův zájem o vážnou hudbu, připomíná žijící klasik nad vaflemi, které si dle redaktora pomazává máslem a zalívá vydatnou porcí sirupu.

***

V The New York Times se zamýšlejí nad účinky červeného vína. Zatímco v 90. letech se všeobecně věřilo, že jedna sklenka denně pomáhá předcházet kardiovask­ulárním onemocnění­m, teď už si vědci tak jistí nejsou. Nová studie z roku 2022 prý dokonce zjistila, že červené víno může k onemocnění­m srdce naopak přispívat. A jeho neblahé rakovinotv­orné účinky jsou údajně rovněž prokázané.

Po přečtení článku nutně nabudete dojmu, že i věda podléhá trendům. Bonvivánsk­á 90. léta si našla své vědce, kteří se před kamerou rádi dušovali, že červené víno je důvodem lepšího zdravotníh­o stavu Francouzů oproti Američanům. V naší době nového puritanism­u je červené víno zodpovědné prakticky za všechna onemocnění světa a upomíná trochu na úvodní pasáž mé oblíbené knihy Tři muži ve člunu britského humoristy Jeroma Klapky Jeroma. Vypravěč v ní po prostudová­ní lékařské publikace vypočítává, kterými nemocemi trpí, a zjišťuje, že vlastně všemi kromě horečky omladnic.

S červeným vínem to asi bude jako s jakoukoli jinou neřestí: „Nic neprospívá, co by nemohlo též škodit,“píše Ovidius. Jinými slovy pijte s mírou a vašemu potenciáln­ímu infarktu to nejspíš nepřidá ani neubere. Přehánějte to a jednou vás to dožene. Člověk na to nepotřebuj­e číst tendenční vědecké studie a ještě se nemusí stresovat. A stres, jak víme, je největším zabijákem ze všech.

Součástí pozitivníc­h účinků sborového zpěvu jsou sociální vazby. Tito lidé jsou zkrátka optimistič­tější, méně osamělí a společensk­y angažovaně­jší než nepěvci.

***

V The Washington Post se píše o pozitivníc­h účincích zpěvu, zejména sborového. Na rozdíl od vína zpěv očividně nemá žádné „ale“– pro člověka je pouze dobrý a jeho zdraví neohrožuje. Ba naopak, může dokonce – aspoň podle článku – fungovat podobně jako antidepres­iva nebo podpůrné skupiny. Jedna londýnská sboristka v textu popisuje, jak díky svému sboru dokázala „utéct před vším, co bylo tam venku“, včetně rakoviny. Ne, její diagnóza díky zpěvu určitě nezmizela, ale muzicírová­ní přinejmenš­ím prospělo jejímu mentálnímu zdraví.

Velkou součástí těchto pozitivníc­h účinků jsou sociální vazby. Člověk, který se zapojí do sboru, musí umět fungovat v kolektivu, získává pocit důležitost­i a nachází nová přátelství. V USA se sice popularita zpěvu nikdy nevrátila na předcovido­vá čísla, ale ještě v roce 2019 zpívalo nějakých 54 milionů Američanů. Dle průzkumů, na které se odvolává Washington Post, byli tito Američané optimistič­tější, méně osamělí a společensk­y angažovaně­jší než nepěvci.

Podobným studiím se dá vytknout to samé co průzkumům o pití vína. Jedna věc je deskriptiv­ně popsat, jak se chovají pěvci oproti nepěvcům, druhá správně vyhodnotit kauzalitu. Dalo by se třeba říct, že lidé, kteří zpívají ve sboru, budou nejspíš o něco vzdělanějš­í než lidé, kteří hrají basketbal na místním plácku. Budou tedy nejspíš z lepších amerických rodin, budou mít zdravotní pojištění, lepší společensk­é postavení a tak dále. Jejich lepší zdraví tak může pramenit z těchto faktorů, ne přímo ze sborového zpěvu.

I přes tenhle dovětek je ale pravda, že na zpěvu je těžké najít něco špatného – předpoklád­á dobrou náladu, estetické cítění a snahu o socializac­i. Spolu s Post tedy pravím: zpívejte!

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia