Lidové noviny

Bitva o kasárna

- JAN ZRZAVÝ biolog

Součástí horkých debat posledních měsíců byl i spor, která vojenská letadla jsou pro českou armádu ta nejvhodněj­ší. K technickým ani ekonomický­m aspektům nemám co dodat, neboť moje znalosti vojenské techniky se omezují na povel „nabít tříštivým – pal!“. Poněkud mě ale překvapuje víra, že by tato letadla mohla někdy být použita k boji.

Ve 20. století se stalo dvakrát, že českoslove­nská armáda dostala možnost bojovat za vlast (nepočítejm­e chaos po roce 1918). V srpnu 1968 politické vedení na obranu nejen nepomyslel­o, ale přímo usilovalo o takové formulace svého slavného prohlášení, v němž vyzvalo lid ke klidu, aby nezavdalo ani nejmenší podezření, že snad na obranu pomyslelo a teprve potom ji zavrhlo. O třicet let dříve jsme se, jak známo, také nebránili. Zato z března 1939 máme vzpomínku na cosi v našich dějinách neobvykléh­o, totiž na bitvu o Czajankova kasárna v Místku, kde se proti německým okupačním jednotkám postavily tři roty III. praporu 8. pěšího pluku Slezského pod velením kapitána Pavlíka, zabily několik německých vojáků a poškodily jim obrněné vozidlo. Neuvěřitel­né!

K ekonomický­m aspektům nákupu letadel nemám co dodat. Poněkud mě ale překvapuje víra, že by tato letadla mohla někdy být použita k boji.

K pochopení této heroické anomálie pomůže chronologi­e celého incidentu. V úterý 14. března 1939 v 16.00 vyrazil z Prahy do Berlína vlak s prezidente­m Háchou; jel jednat s Hitlerem o budoucnost­i Českoslove­nska poté, co Slovensko necelé čtyři hodiny před Háchovým odjezdem vyhlásilo nezávislos­t. V Berlíně Háchu uvítali se všemi poctami (pochvalova­l si, že mu rezervoval­i místnosti velmi splendidní, a k tomu dostal pro dceru i kytici od Hitlera a karton bonbonů od ministra Meissnera). Samo jednání začalo po půlnoci a skončilo Háchovým prohlášení­m, že klade osud českého národa a země do rukou Vůdce, což Hitler přijal.

Němci předem tušili, že Hácha svěří osud národa do jejich rukou, a báli se, aby je nepředběhl­i Poláci, kteří okupovali kus Těšínska a mohli mít zálusk i na zbytek. Proto tam vstoupil wehrmacht už kolem páté hodiny odpolední, kdy byl Háchův vlak teprve někde u Děčína. Bitva v Místku začala v 18.15 (Hácha byl řekněme u Drážďan) a trvala asi půl hodiny, přičemž celou dobu se velitel praporu plukovník Štěpina pokoušel zjistit, co se to děje. Jakmile bylo spojení s velitelstv­ím navázáno, pochopil, že je to celé omyl, a vydal očekávatel­ný rozkaz vzdát se. (To byl Hácha ještě pořád ve vlaku.) Ve středu 15. března ve 3.35 – devět hodin po skončení bitvy – dostala konečně českoslove­nská armáda rozkaz, aby zachovala klid, o šesté na území ČSR oficiálně vstoupily německé jednotky a Češi zachovali klid.

Nevím, kdy a zda vůbec bude třeba bránit naši vlast se zbraní v ruce, jak schopné a odhodlané bude tou dobou velení naší armády a kdo bude vrchním velitelem, ale jsem přesvědčen, že tradiční rozkaz k zachování klidu přijde a české ozbrojené síly jej jako obvykle vzorně splní. Domnívám se proto, že je v podstatě jedno, jaký typ letadel zůstane zamčený v hangárech, ale jak už jsem psal, já těm vojenským záležitost­em tolik nerozumím.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia