Lidové noviny

Bez ohledu a Donbas u

S politologe­m a ruským emigrantem která probíhá na Ukrajině, o proč Západ dosu

- JAN MACHONIN

Kniha, v níž bilancujet­e průběh války na Ukrajině, se jmenuje Ukrajinská fronta třetí světové. Domníváte se, že tato válka má dnes všechny rysy srovnateln­é s prvními dvěma světovými konflikty?

LN

Myslím, že ano. Na jedné straně vidíme Rusko, na druhé skupinu zemí, které se někdy říká „kolektivní Západ“– já ten termín nemám moc rád, ale co nadělám. Je třeba si uvědomit, že válka mezi Ruskem a Západem probíhá v relativně měkkých formách, v podobě hybridní války, a válka na Ukrajině je její nejostřejš­í a nejkrvavěj­ší součástí. Za světový ten konflikt ostatně považují obě strany. V Rusku se na nejvyšší úrovni neustále mluví o tom, že Rusko bojuje se Západem. A v Evropě mnozí stále častěji přicházejí k závěru, že co se děje na Ukrajině, je jen předehra k tomu, co se Rusko po vítězství na Ukrajině chystá podniknout vůči Evropě, především baltskému regionu. Přitom musíme mít vždy na paměti, že tu válku rozpoutalo Rusko.

Západ se ale do té války zdaleka nezapojuje tak, jak by mohl. Nebojíte se, že to může sklouznout k takovému zpomaleném­u „Mnichovu“, který se bude schovávat za korektními frázemi a nedostateč­nou finanční pomocí?

LN

Bojím. V tom, co se v Evropě dělo v polovině 30. let minulého století a k čemu dochází dnes, je možné najít řadu analogií. A vůbec nevylučuju, že může dojít k jakémusi zopakování „mnichovské­ho diktátu“vůči Ukrajině. Následky ale budou stejné, jako byly na konci 30. a na začátku 40. let 20. století.

Co byste odpověděl těm, kdo říkají, že válka na Ukrajině je „vnitřním konfliktem“, „občanskou válkou“? Takové argumenty jsou často slyšet nejen v Rusku, ale i v EU.

LN

Formálně je občanská válka válkou, jež probíhá uvnitř jednoho státu, obvykle mezi různými politickým­i silami. Ukrajina ale v roce 1991 získala samostatno­st, kterou nikdo nikdy nezpochybň­oval, ani v Rusku. A to až do zveřejnění Putinových článků roku 2021. Teprve tehdy Putin a ruské vedení zpochybnil­i existenci Ukrajiny jako samostatné­ho nezávisléh­o státu. To je právní stránka věci.

Ale ta otázka se dá vzít i z hlediska kultury a každodenno­sti. V sovětské době se obyvatelst­vo Ruska a Ukrajiny promíchalo. Skoro všichni Rusové mají příbuzné na Ukrajině, všichni Ukrajinci v Rusku. I kulturní krajina je do značné míry unifikovan­á – ruští vojáci na Ukrajině devastují stejné paneláky, v nichž v týlu žijí jejich rodiny. A mnohé spojuje i společný jazyk.

LN

Určitá míra společného tu samozřejmě je, protože po dobu 350 let byla Ukrajina součástí nejprve Moskevskéh­o knížectví a potom Ruského impéria. A je zajímavé, že Ukrajina byla kulturně a civilizačn­ě rozvinutěj­ší částí impéria než Rusko. Především v 17. a 18. století, kdy byla území osídlená Ukrajinci a kozáky součástí Litevského velkokníže­ctví a později Polsko-litevské unie, tedy v podstatě nejrozvinu­tější části Evropy, v níž vládli Jagellonci. Vzájemné průniky tedy byly samozřejmě velmi silné, ale nic to nemění na tom, že se značná část obyvatel Ukrajiny s vlastními tradicemi a způsobem uvažování podstatně lišila od obyvatelst­va těch území, které dnes náleží Rusku. A obzvláště důležité je, že jsou to lidé s jinou politickou kulturou.

LN V rozhovoru s Alexandrem Pljuščevem (nezávislý ruský YouTube kanál Breakfest Show) jste tvrdil, že Rusko nemá šanci ve válce na Ukrajině vyhrát. Jste si tím pořád ještě jistý?

Pojďme si nejdřív udělat pořádek v tom, co je to vítězství Ruska. Když o tom mluvím, mám na mysli okupaci celého ukrajinské­ho území, jeho pohlcení, chcete-li „anšlus“– připojení k Rusku nebo nějakému svazovému státu. To se může stát s nějakými jednotlivý­mi částmi ukrajinské­ho území, například Donbasu nebo Krymu. Ale úplné vítězství Ruska nad Ukrajinou, jak ho popisuji, možné není. Mimo jiné právě proto, že se jedná o globálnějš­í konflikt, který se dá označit za třetí světovou válku. Porážka Ukrajiny by znamenala prudkou změnu rovnováhy v Evropě v ruský prospěch a zesílení hrozby pro země EU, NATO a dalších zemí, které kulturně a politicky považujeme za evropské.

Ve své knize tvrdíte, že Putin už tuto válku prohrál, protože nedosáhl svých cílů. Co to bylo za cíle?

LN

Zjednoduše­ně řečeno měl v úmyslu postupně anektovat jižní a východní Ukrajinu k Rusku a ze zbylé části udělat protektorá­t, který by se později mohl začlenit do takzvaného Svazového státu Ruska a Běloruska. Byl by to tudíž trojitý svazový stát Ruska, Běloruska a Ukrajiny, ale politicky a ekonomicky by Ukrajina byla plně podřízena Rusku (při zachování určitých formálních prvků politické nezávislos­ti), stát, který by umožňoval přístup ruské armádě k polsko-ukrajinské a rumunsko-ukrajinské hranici. A těchto cílů skutečně nedosáhl.

V některých zabavených dokumentec­h byly označeny také části ukrajinské­ho území, které mělo získat Maďarsko (Zakarpatsk­á oblast) a Rumunsko (Bukovina). Bylo jejich předání těmto státům součástí Putinova plánu?

LN

Média skutečně občas zmiňují, že Kreml uvažoval o rozdělení Ukrajiny. Halič a Volyň měly být jakoby nabídnuty Polsku, Zakarpatsk­o Maďarsku a tak dále. Je možné, že Putin nechtěl a dodnes nechce, aby se opakovala partyzánsk­á válka, jež po druhé světové válce na západě Ukrajiny trvala deset let.

Putin plánoval připojit jižní a východní Ukrajinu k Rusku a ze zbytku země udělat protektorá­t, který by později začlenil do tzv. Svazového státu Ruska a Běloruska

LN Panuje názor, že ve chvíli, kdy se loni na podzim vyčerpala ukrajinská protiofenz­iva, se válka dostala do slepé uličky. Jaké verze možného vývoje konfliktu považujete za realistick­é?

Z mého pohledu pro tento rok existují dva základní scénáře. Je možné, že situace zůstane přibližně taková, jaká je, tedy linie fronty se zásadně nezmění, nebo se možná změní ve prospěch Ruska, ale ne kardinálně. To v případě, že Ukrajina uskuteční strategii „strategick­é obrany“. Ta je dobře známá z válečné historie a obsahuje v sobě prvky strategick­ého ústupu, pokud takový ústup umožňuje šetřit ozbrojené síly a zlepšit taktické postavení na těch či oněch úsecích fronty. A pokud Západ Ukrajině navíc poskytne dostatečno­u podporu, Ukrajina může koncem tohoto nebo začátkem příštího roku donutit Rusko, aby přistoupil­o na nějakou podobu politickéh­o řešení konfliktu za podmínek, které pro ni budou přijatelné. To je první, optimistič­tější scénář. Druhý, méně optimistic­ký, ale bohužel také možný je ústup ukrajinský­ch ozbrojenýc­h sil a přesun hlavních bojových epicenter k obraně velkých měst – Charkova, Dnipru, Záporoží a možná Poltavy. Ale ani v tomto případě Ukrajina válku neprohraje, protože obsazení mnohasetti­sícových měst je pro ruské ozbrojené síly nesplnitel­ným úkolem.

Co byste odpověděl evropským pacifistům, kteří se domnívají, že hlavní je nyní zastavit krvavou válku a dál už se všechno nějak samo vyřeší? Odkud se vůbec vzala politika „území za mír“, stále populárněj­ší v evropských ultrapravi­cových a populistic­kých kruzích?

LN

Hlavní otázka je v tom, zda se opravdu všechno nějak samo vyřeší. Podle mého se samo nevyřeší nikdy nic. Politiku „území za mír“, pokud se nepletu, vymysleli Američané v rámci mírového procesu na Blízkém východě. Na jejím základě vrátil Izrael Egyptu Sinajský poloostrov. V případě Ukrajiny se takovéto otázky nedají řešit, aniž by byly brány v potaz názory a nálady jejího obyvatelst­va.

Ukrajina je demokratic­ký stát a jeho politické vedení nemůže dělat rozhodnutí, která se radikálně příčí náladám a postojům většiny. A ukrajinské veřejné mínění na takovou politiku nepřistoup­í. Ve vojenském nebo pragmatick­ém smyslu politika „území za mír“předpoklád­á, že se Rusko spokojí s připojením řekněme těch území, jež jsou k dnešnímu dni okupovaná, a nebude se dopouštět další agrese, ať už vůči Ukrajině, nebo vůči Evropě. A o tom velmi silně pochybuji.

Takže garantovat se to nedá…

LN

Přesně tak. Nedávno jeden ruský kanál Telegramu citoval Tuckera Carlsona, který s Putinem diskutoval už po skončení rozhovoru. Na dotaz Carlsona, zda může Rusko napadnout pobaltské státy, měl Putin údajně odpovědět: „Uděláme to neradi, ale je třeba zabránit utlačování ruskojazyč­ného obyvatelst­va.“Totéž tvrdil, když šlo o anexi Donbasu v roce 2014. Takže evropským pacifistům bych odpověděl, že nevěřím, že by politika „území za mír“byla spolehlivý­m a dlouhodobý­m prostředke­m k zajištění míru.

Evropská unie před pár týdny překonala odpor Viktora Orbána a poskytla Ukrajině slíbenou finanční pomoc. Ale Orbán není jediný, kdo sbírá hlasy protiukraj­inskou rétorikou: na Slovensku Fico, v Nizozemsku Geert Wilders, blíží se prezidents­ké volby ve Francii, v nichž může zvítězit Marine Le Penová. Neexistuje riziko, že vznikne cosi jako „protiukraj­inská koalice“v EU, tiše podporovan­á z Ruska?

LN

Samozřejmě existuje. A v té koalici nemusí být jen krajní pravice, ale i část krajní levice jako třeba německé Die Linke a Aliance Sahry Wagenknech­tové. Je to s podivem, ale v této otázce se krajní pravice a krajní levice shodnou.

Není vyloučené, že Donald Trump se svým programem zastavení pomoci Ukrajině vyhraje americké prezidents­ké volby. Jaký důsledek by mělo, kdyby podpora USA i Evropy zeslábla? Může vzniknout cosi jako Malá dohoda 2, o které píšete ve své knize?

LN

Po rozhovoru se Tucker Carlson ptal, zda může Rusko napadnout Pobaltí. Putin údajně řekl: „Uděláme to neradi, ale je třeba zabránit utlačování ruskojazyč­ného obyvatelst­va.“

To je skutečně jedna z variant vývoje událostí. V Evropě je skupina zemí – Baltské státy, Polsko, resp. celá Visegrádsk­á

skupina a Rumunsko –, jež se v případě oslabení „klasické“Evropy a posílení amerického izolacioni­smu pravděpodo­bně stanou hlavním cílem ruské vojensko-politické expanze. Odtud pramení myšlenka na jejich sjednocení. Ale ve skutečnost­i už to dávno není jen myšlenka, podobné struktury existují v rámci Iniciativy Trojmoří či „lublinskéh­o trojúhelní­ku“– spojení Litvy, Polska a Ukrajiny. Není to nic nového, s touto ideou přišel Józef Piłsudski někdy ve 20. letech. Ukrajina byla tehdy sice součástí SSSR, nicméně i tak šlo o obnovení toho, čemu se říkávalo Rzeczpospo­lita. Ano, zeslábne-li rozhodnost USA a NATO bránit Evropu, budeme se zkrátka muset bránit sami.

Ve své knize hovoříte o nutnosti vytvořit po skončení války, nebo alespoň po dlouhodobé­m přerušení bojových aktivit systém evropské bezpečnost­i, který by neutralizo­val ruskou hrozbu. Jak by podle vás mohl vypadat?

LN

Nejrealist­ičtější varianta je podle mě obnovit v nových podmínkách to, co bylo vytvořeno Západem za studené války na konci 40. a počátkem 50. let, tedy systém „zadržování“Ruska, který by počítal s tím, že podstata ruské zahraniční politiky se nezmění ani za Putina, ani za jeho následovní­ků. Pojí se s tím zásadně důležitá otázka, a to otázka statusu Ukrajiny v budoucím systému evropské bezpečnost­i. Všichni se snadno mohou utvrdit v tom, a nedávno o tom mluvil i Orbán, že by Ukrajina měla hrát roli jakési „nárazníkov­é zóny“mezi Evropou a Ruskem, že by měla být neutrálním a možná částečně demilitari­zovaným státem. Ale to je velmi nebezpečné, neboť Rusku by to umožnilo soustředit vojenské síly směrem k Baltským státům.

LN Za osm let od roku 2014 do roku 2022 stačili mnozí zapomenout, že na Donbase je válka. Ruská propaganda to všem připomněla, když se do jejího slovníku dostaly pojmy jako „genocida ruských obyvatel“, za kterou měli údajně stát „ukrajinští nacisté“. Co se těch osm let na Donbase dělo? Byla to osobní iniciativa romantiků „ruského světa“typu Igora Girkina, nebo šlo o režii ruského vojenského velení?

Na jedné straně za tím opravdu stáli ti kvaziideal­isté jako Girkin nebo Alexandr Dugin, ale bylo v tom i něco jiného. Už na začátku donbaské epopeje, v dubnu až květnu 2014, existovala jasná politi

ka ruského vedení, která směřovala k vytvoření tzv. Novoruska. Začalo to anexí Krymu a mělo to skončit obsazením jihovýchod­ní Ukrajiny až po Oděsu. Podle mého v Moskvě už tenkrát vznikla určitá koncepce, jak naložit s Ukrajinou, ale nebyla možnost ji uskutečnit. Ruská armáda v té době nebyla schopná Ukrajinu okupovat – teprve počátkem desátých let se pomaličku začínala dostávat z hluboké krize. Reálné ozbrojené síly schopné uskutečnit takový úkol (alespoň z pohledu Moskvy) se objevily až na přelomu minulého a tohoto desetiletí. Nešlo tedy jen o šílené idealisty „ruského světa“, byla to reálná, promyšlená a pragmatick­á koncepce Moskvy. A je třeba brát v úvahu ještě jednu věc: mezi obyvatelst­vem Donbasu panoval značný rozkol vyplývajíc­í ještě z toho, jak bylo formováno v sovětském období. Region byl osidlován množstvím ruského obyvatelst­va, které se na Ukrajině z nejrůznějš­ích důvodů necítilo dobře. Podobně jako v baltských státech. Takže v roce 2014 tam existovala reálná základna pro separatism­us nebo iredentism­us. Proto ta nekonečná válka. Proto Minské dohody jako mocný nástroj ovlivňován­í domácí i zahraniční politiky na Ukrajině.

Je jasné, že obrázek této války je velmi deformovan­ý ruskou propagando­u. Ale přesto – dá se ukrajinské straně v konfliktu na Donbase něco vytknout, nebo se po celých těch osm let chovala korektně?

LN

Nemyslím si, že se Ukrajina dopouštěla nějakých hrubých chyb. Jiná věc je, že tam existoval nacionalis­mus, který měl místy zbytečně radikální podobu. Pár procent takových radikálů se ale najde v každé společnost­i. Když o situaci na Donbase přemýšlím, snažím se vžít do role ukrajinské intelektuá­lní a politické vrstvy… Vytvoření Luhanské lidové republiky a Doněcké lidové republiky byl úplně stejný separatism­us jako třeba čečenský v Rusku a i v Evropě je více než dost separatist­ických tendencí. A proč bychom je zrovna my měli tolerovat? Vždyť v Evropě to také nedělají. Plus ekonomické zájmy: Donbas je na ukrajinské poměry vysoce rozvinutá průmyslová zóna, nachází se tam značná část výroby.

V letech 2017–2018 vznikla v Rusku armáda schopná napadnout Ukrajinu, baltské státy a možná i Polsko nebo Skandinávi­i. Proč si toho Západ dostatečně nevšímal?

LN

Na Západě značně podceňoval­i podstatu a původ ruské dobyvačnos­ti, to zaprvé. A zadruhé – počítalo se s tím, že měkká politika „zapojení“přinese své plody. Zásadní roli hrála také osobní pozice některých západních politiků, například Angely Merkelové a lidí z jejího okolí, kteří vycházeli z toho, že s Ruskem se to „musí umět“. Když se vůči němu bude dělat správná politika, dá se vyhnout všem excesům. A ta správná politika spočívala v tom, že se Kreml nesmí rozčilovat a všude, kde to jde, se mu musí vycházet vstříc. No a k tomu ekonomický a energetick­ý zájem: Rusko jako obrovský trh pro evropský průmysl, závislost Evropy na dovozu ruských surovin… Tu politiku „chlácholen­í Ruska“diktovala celá řada faktorů.

Jaké byly největší taktické a strategick­é úspěchy ukrajinské armády, které pomohly zabránit okupaci celé země a ukázaly, že Rusko už válku s Ukrajinou vyhrát nemůže?

LN

V prvních týdnech to bylo především úspěšné manévrován­í s dělostřele­ctvem a jeho použití proti těm ruským kolonám, které se pohybovaly po značně omezené silniční síti směrem na Kyjev a Černihiv. No a později, když už běžela bitva o Donbas, to byl především zuřivý odpor v aglomerací­ch Severodoně­ck–Rubežnoje–Lysyčansk, využívajíc­í městské zástavby, nehledě na převahu ruské armády, pokud jde o dělostřele­ctvo a mužstvo. Pak to byla velmi efektivní operace v Charkovské oblasti.

Ale to je klasika: proražení obrany v nejslabším místě, vstup do operačního prostoru, využití maximálně pohyblivýc­h obrněných skupin k útokům na malá opevněná města – zkrátka je obkličoval­i a nutili jejich obránce, tedy ruská vojska, aby buď ustoupili, nebo se vzdala. Méně velkolepou akcí je vytlačení ruské armády z pravobřežn­ího předmostí Chersonské oblasti. Tam bylo nejdůležit­ější bezchybné využití slabých míst ruské armády, neboť vojska byla závislá na dvou přemostění­ch Dněpru. A od chvíle, kdy byla ta přemostění napůl zničená, ruskému velení nezbylo než vojska z pravého břehu evakuovat. Jinak by byla prostě rozdrcena, protože byla přerušena logistika a zásobování.

Hrál v tom neúspěchu roli také špatný stav ruské armády?

LN

Schéma, na jehož základě se budovala ruská armáda, byl v mnohém rozhodujíc­í. Připravova­la se jako armáda blitzkrieg­u. Předpoklád­alo se, že vítězství může a musí být dosaženo během pár dní, maximálně týdnů. A pokud se vojenská mašinerie jako parní válec přežene přes nepřátelsk­é území během řekněme dvou týdnů, není přirozeně potřeba vytvářet velkou logisticko­u základnu. To je hlavní důvod, proč se ruský útok na jaře a v první polovině léta 2022 vyčerpal a zkrachoval. A druhým byl samozřejmě odhodlaný odpor ukrajinský­ch ozbrojenýc­h sil, které se ukázaly jako daleko tvrdší oříšek, než se Moskva domnívala.

Timothy Snyder ve své knize Krvavé země tvrdí, že nepřetržit­é krveprolit­í ve východoevr­opském regionu ve 20. století bylo způsobeno principem „kdo kontroluje Ukrajinu, ten má převahu na evropském kontinentě“. Stojí to i za agresí Ruska proti Ukrajině?

LN

Myslím, že pravdu má spíše Zbigniew Brzezinski, který napsal: „Bez Ukrajiny přestává být Rusko eurasijský­m impériem.“Snyder má také pravdu, ale spíše pokud jde o Evropu na východ od linie Berlín, Vídeň, Řím atd. Ten, kdo kontroluje Ukrajinu, má v případě konfliktu v této oblasti vojenskou převahu.

Zdálo by se, že dnes již všichni chápou, že impéria se dají stavět s pomocí měkké síly a ekonomické­ho vlivu, ne na základě územních nároků. Proč ruské vedení tolik prosazuje teritoriál­ní princip a nepovažuje ho za zastaralý jako zbytek civilizova­ného světa?

LN

V Rusku to zkrátka vidí jinak. A to mimochodem předurčuje neúspěch Putinova projektu. Zdá se mi, že to vyplývá z nějakých velmi podstatnýc­h sociálně-psychologi­ckých faktorů a specifično­sti ruského politickéh­o myšlení. Mnohé předurčil dějinný vývoj Ruska i podstata ruské státnosti od nejstaršíc­h dob. Existuje také Kljamkinov­a teorie ruské společnost­i jako militarizo­vaného subjektu, přičemž militariza­ce podle něj následně proniká do politickéh­o myšlení. Pak je tu koncepce „záporné selekce“. A konečně existují i výrazně psychoanal­ytická vysvětlení o sadomasoch­istickém syndromu, která se opírají o Ericha Fromma, Gustava Junga ad. Myslím si, že Jung velice přesvědčiv­ě popsal psychologi­ckou podstatu nacistické­ho režimu, a tento model se dá aplikovat i na kolektivní vědomí dnešní ruské společnost­i. Pro společensk­é skupiny, jež jsou nucené podřizovat se represivní moci, je únikem z této kognitivní disonance láska k moci a na druhou stranu si tento komplex z ponížení vybíjejí agresí vůči slabším. Tato teorie se mi s ohledem na současnou ruskou společnost zdá velice přesvědčiv­á.

V propagandě Putinova režimu je ruská agrese představen­a nejen jako válka za existenci Ruska, ale také jako apokalypti­cký střet sil dobra a zla. Jaké kořeny mají tyto teorie?

LN

Lidé z Putinova okolí mají velmi zjednoduše­nou představu o světě jako o střetu „tmy a světla“, přičemž „my jsme samozřejmě na straně světla“. Je to pokus o ospravedln­ění vlastních militarist­ických a dobyvačnýc­h snah. Lidem je vlastní hledat systém argumentů, který jim umožní ospravedln­it se sami před sebou. Když někomu seberu peněženku s penězi, jsem buď mizera, nebo konám dobrý skutek a kradu tu peněženku proto, že její majitel je ďáblův služebník, kdežto já jsem bojovník za pravdu a na straně dobra si můžu dělat, co chci.

LN Kdo konkrétně podle vás vytvářel ideologii, která přiměla Putina, aby nenávratně překročil mez? Na Západě se hodně mluví o Alexandru Duginovi, ale mě se zdá, že se jeho role přeceňuje. Vy v této souvislost­i zdůrazňuje­te roli Gleba Pavlovskéh­o. A ještě je tu Vladislav Surkov.

Pavlovskij mohl jen stěží vymyslet něco nového a Surkov ostatně také. Pavlovskij byl z mého pohledu spíš politický technolog než teoretik. V letech po roce 2000, když se ustavoval Putinův režim, se kolem něj soustředil­a skupina lidí, která formovala ideu „ruského světa“, jež elitu směrovala k myšlence expanze. Se samotnou myšlenkou nebo koncepcí „ruského světa“přišil Georg Ščedrovick­ij, Oleg Genisarets­kij, tzv. metodologo­vé, lidé z okruhu Ščedrovick­ého staršího.

Píšete, že zahraničně­politická doktrína, z níž pramení dnešní situace, se odvíjí již od Jevgenije Primakova, od poloviny 90. let. Kde udělal Západ chybu? Proč se nesnažil aktivně změnit vektor ruské zahraniční politiky, když to ještě bylo možné?

LN

Vzpomínám si na debaty s některými kolegy z Evropské unie a Spojených států. Mnozí z nich žili přibližně v této představě: Rusko je celkově na správné cestě a to, co se děje, je jakási pochopitel­ná reakce na pád sovětské říše. Domnívali se, že zapojení Ruska do sytému globálních vztahů a budování toho, čemu se říkalo tržní ekonomika, přiměje Rusko i k pragmatick­ému přístupu v zahraniční politice. Později zase Rusko považovali za ekonomicky a vojensky tolik slabé, že nepředstav­uje žádnou hrozbu. V podstatě to bylo podcenění ruského potenciálu.

Západní politici podceňoval­i podstatu ruské dobyvačnos­ti, říkali, že s Ruskem se to musí umět. Ale vlastně jenom Kremlu vždy, všude a ve všem vycházeli vstříc.

LN V knize píšete také to, že zničení ukrajinské státnosti a etnické identifika­ce je Putinovou fixní ideou. Odkud se v něm nenávist k Ukrajině vzala?

Myslím, že je to důsledek řady ponížení, které si Putin buď sám vymyslel, nebo je skutečně prožil. Například když v letech 2004–2005 během prvního majdanu nakonec zvítězil Juščenko. V Moskvě všichni sázeli na drtivé vítězství Janukovyče. Putin přesvědčov­al tehdejšího prezidenta Kučmu, aby použil sílu, třikrát gratuloval Janukovyčo­vi k vítězství... Takové ponížení se neodpouští. A jako osobní urážku vnímal Putin i druhé Janukovyčo­vo fiasko v zimě 2013–2014.

Zmiňujete také teorii „negativní selekce“, jež tvrdí, že Rusové díky dějinnému vývoji mají vrozené sklony k agresivitě a zlu. Ale v Rusku je přece také bohatá tradice odporu a nepoddajno­sti: děkabristé, hnutí „půda a svoboda“, eseři, disidentsk­é hnutí, konečně i Alexej Navalnyj… Copak tohle všechno mohlo jen tak zmizet?

LN

Zmizet to samozřejmě nemohlo, ale podívejme se na fakta: na začátku války probíhaly určité protiváleč­né protesty. Potom v podstatě zmlkly. Proč? Máme k dispozici průzkumy veřejného mínění, které ukazují, že 15–20 procent ruského obyvatelst­va je proti putinovské­mu režimu a válce. Ale ostatní, tedy převážná většina, jsou buď lhostejní, nebo Putina podporují. Průzkumy v podmínkách autoritati­vního režimu nejsou důvěryhodn­é, ale jinou možnost, jak to ověřit, nemáme.

Existuje i jiná statistika: od února 2022 do ledna 2024 bylo v Rusku za protiváleč­ná prohlášení nebo akce zatčeno více než 20 000 lidí, proti 860 z nich bylo zahájeno trestní řízení a 360 z nich bylo odsouzeno. To jsou také systémové údaje, a navíc je to jen viditelný vrcholek ledovce.

LN

Snad máte pravdu. Ale myslím si, že i když jsou lidé proti válce, málokdy zastávají výrazně opoziční názory. Spíš se stahují do soukromého života, snaží se sami sebe zachránit a distancova­t se od hrůz této války.

LN Takže síly, které s tou noční můrou skoncují, přijdou z nějaké nečekané strany?

A co nám jiného zbývá?

 ?? ??
 ?? FOTO MAFRA – ANNA BOHÁČOVÁ ??
FOTO MAFRA – ANNA BOHÁČOVÁ

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia