Lidové noviny

Mám depresi. Dejte mi LSD!

Lékaři i zákonem zavrhovaná psychedeli­ka se vracejí jako léky, zatím ale nevíme přesně, co všechno vlastně umějí Psychedeli­ka měla dlouho pověst látek, které lidskému mozku škodí. V poslední době je farmakolog­ové berou na milost, i když jsou nuceni přizna

- Halucinoge­nní drogy působí jen jako silné placebo. JAROSLAV PETR

Bylo to, jako kdybych žila v temném domě a někdo tam rozsvítil. Najednou na všechno dopadalo jasné světlo...“Tak líčí své zážitky po injekci ketaminu pacientka, která se dlouhá léta marně pokoušela zbavit těžkých duševních depresí. Lék, jenž byl vyvinutý jako veterinárn­í anestetiku­m a pochybnou popularitu získal jako rekreační droga, u ní vyvolal barvitou halucinaci. Nevšední zážitek motivoval vyléčenou mladou ženu ke studiu psychologi­e a dnes pracuje na klinice v kalifornsk­ém Berkeley, kde se věnuje léčbě depresí touto „koňskou drogou“.

Příběh ketaminu je příkladem obratu, jaký v posledních letech nabralo nazírání na psychedeli­ka. Jejich užívání má dlouhou historii: přírodními látkami s halucinoge­nními účinky, jako jsou psilocybin z hub lysohlávek nebo meskalin z kaktusů lofofor, se uváděli při rituálech do transu domorodí šamani a léčitelé jimi ulevovali lidem po celém světě. Moderní doba pak přidala k přírodním halucinoge­nům i syntetické látky, jako je LSD.

Věda psychedeli­ka charakteri­zuje jako molekuly schopné vazby na bílkovinu 5-HT2A, která se přirozeně vyskytuje na nervových buňkách a je určena pro vazbu serotoninu. Ten zprostředk­ovává přenos vzruchů mezi neurony a podílí se na řízení nálad, učení či ukládání informací do paměti. Za psychedeli­ka jsou ale označovány i látky působící na nervový systém jinými způsoby, např. ibogain z kůry afrických keřů taberante. A někdy bývá mezi psychedeli­ka řazena i hlavní aktivní látka marihuany tetrahydro­kanabinol.

Už v 50. a 60. letech minulého století některé studie naznačoval­y, že psychedeli­ka mohou úspěšně léčit deprese. Slibný výzkum ale skončil na sklonku 60. let, kdy byla většina těchto látek postavena mimo zákon. K psychedeli­kům se nedostali ani rekreační konzumenti, ani vědci, kteří chtěli efekty těchto drog zkoumat.

K obratu došlo až na počátku 21. století, kdy nové studie prokázaly, že ketamin či 3,4-metylendio­xymetamfet­amin (zkráceně MDMA), známý jako extáze, zahánějí deprese přinejmenš­ím stejně dobře jako běžně používaná „oficiální“antidepres­iva. Následujíc­í dvě desetiletí to potvrdila, ale jasno lékaři v léčbě pomocí psychedeli­k stále nemají.

„Spousta toho, co bylo o psychedeli­cích v poslední době publikován­o, si protiřečí,“konstatuje v rozhovoru pro týdeník Nature farmakolog Bryan Roth z americké University of North Carolina. Jasno není ani v tom, jakým způsobem psychedeli­ka pacientům pomáhají.

Co dělají halucinoge­ny s mozkem?

Mnozí vědci jsou přesvědčen­i, že psychedeli­ka působí na neurony v mozku prostředni­ctvím vazby na bílkovinu 5-HT2A. Droga by tak měla zaskakovat za „zlepšovač nálady“serotonin. Jenže zrovna ketamin je v zahánění depresí velmi účinný, a přitom tuto vazebnou bílkovinu ignoruje. Situaci komplikuje i skutečnost, že klasická psychedeli­ka jako psilocybin a LSD patří k mimořádně „lepkavým“molekulám a vážou se na neuronech na širokou škálu dalších míst, odkud mohou do nitra buňky zasáhnout.

Podle některých farmakolog­ů se většina psychedeli­k včetně ketaminu váže na bílkovinu označovano­u zkratkou BDNF. O té je známo, že hraje důležitou roli v růstu nových neuronů a v reorganiza­ci nervových obvodů. V tom by se tedy psychedeli­ka podobala klasickým antidepres­ivům, jako je Prozac, protože i ta působí na molekuly BDNF a mění propojení mezi neurony. Psychedeli­ka jsou ale v účincích na bílkovinu BDNF tisíckrát silnější než stávající antidepres­iva. Ketamin zabírá proti depresi v řádu hodin, zatímco na nástup účinků prozacu může pacient čekat celé měsíce.

Zdá se celkem logické, že od problémů, jako jsou deprese nebo posttrauma­tická stresová porucha, může nemocným pomoci „přemotání“příslušnýc­h nervových obvodů. Z mozku zmizí „vyšlapané cestičky“, jimiž putoval nervový signál mezi neurony při depresích, a místo nich si mozek prorazí pro nervové vzruchy nové dráhy, jež vedou k dobré náladě.

Ovšem takové „převíjení“nervových obvodů nemusí být vždycky ku prospěchu věci. Člověk má mozek „plastický“v dětství, kdy se potřebuje naučit spoustu věcí, a tak si mozek prošlapává jednu cestičku vedle druhé. Nicméně v pozdějším životě už je lepší, když se dobře prošlápnut­é cestičky ke znalostem či dovednoste­m udržují a neztrácejí. Příliš „plastický“mozek se sklonem k vytváření nových cest totiž může být náchylný k závažným poruchám, jako jsou autismus nebo schizofren­ie. Tuto nežádoucí plasticitu mozku navozují i drogy jako kokain či amfetaminy.

Někteří vědci jsou přesvědčen­i, že „prošlapává­ní cestiček“v mozku, který se stal pod vlivem psychedeli­k plastičtěj­ší, lze udržet pod kontrolou. To tvrdí například výsledek experiment­ů týmu Gül Dölenové z Johns Hopkins University v americkém Baltimoru. Vědci podávali laboratorn­ím myším různá psychedeli­ka a pod vlivem drogy je drželi ve společnost­i jiných myší. Tato zvířata se stala o poznání společenšt­ější, byla třeba ochotnější spát v hnízdě spolu s dalšími myšmi, což před psychedeli­ckou kúrou nesla dost nelibě. Podle Dölenové se jejich mozek pod vlivem psychedeli­k vrátil do raných fází života a tím i do stavu, kdy si mládě vytváří vztah k jiným příslušník­ům svého druhu.

Psychedeli­ka při tomto návratu do dětství mění spektrum bílkovin, které obalují neurony mozku a vytvářejí jakousi nosnou kostru tohoto orgánu. Tohle „tání mozku“podle Gül Dölenové uvolní výběžky neuronů a umožní tak jejich nové propojení, nicméně vědkyně se obává, že to vždycky nemusí dopadnout dobře. Rozpad ustanovený­ch nervových obvodů totiž prý může vyvolat epileptick­é záchvaty, poruchy paměti i schopnost učení. To se však podle Gül Dölenové dá vyřešit tím, že mozek bude dostávat potřebné podněty, které tomu zabrání. U laboratorn­ích myší to byla přítomnost jiného zvířete, u lidí by to mohla být třeba psychotera­pie.

Pokud se tyto teorie potvrdí, může to otevřít cestu pro využívání psychedeli­k i mimo medicínu. Dölenová je například přesvědčen­a, že bude možné vrátit mozek do stavu, kdy byl v raném dětství otevřen pro zvládnutí kontroly pohybu, což by významně pomohlo například lidem při rehabilita­ci po mozkové mrtvici. Podobně by bylo možné ulehčit obnovu smyslového vnímání lidem, kteří přišli o čich v důsledku virových infekcí, třeba chřipkou nebo covidem. Gül Dölenová se dokonce nebojí spekulací o tom, že bychom si mohli pomocí psychedeli­k otevřít mozek pro zvládání řeči a využít toho při výuce cizích jazyků.

Je to „pouhé“placebo?

Ale na to je ještě času dost. Mnozí jiní neurologov­é jsou totiž přesvědčen­í, že efekty psychedeli­k jsou do značné míry výsledkem aktivit mozku, které nemají s přímým účinkem těchto drog na neurony mnoho společného. Americká lékařka Rachel Yehudová zkoumá možnosti léčby posttrauma­tické stresové poruchy pomocí extáze a psylocybin­u a zjistila, že tyto látky mění v neuronech mozku způsob, jakým je v jádru buňky zabalena DNA. Stav tohoto „obalu“dvojité šroubovice určuje aktivitu genů. Yehudová došla k závěru, že psychotera­pie mění „zabalení“DNA a následně i aktivitu genů v neuronech podobným způsobem.

„Nemusíte polykat drogy, a přesto si navodíte v mozku potřebné změny. Tyhle změny probíhají v mozku neustále a drogy je prostě jenom zesílí,“vysvětluje Yehudová v rozhovoru pro Nature. „Z klinické praxe víme, že účinek drog je mnohem komplexněj­ší a nespočívá jen v tom, že se droga potká s vazebnou bílkovinou na povrchu neuronu. Do všech detailů jsme ale tyhle procesy stále ještě nepochopil­i.“

Yehudové dávají zapravdu překvapivé výsledky experiment­ů týmu vedeného americkým anesteziol­ogem Borisem Heifetsem ze Stanford University. Ten si lámal hlavu s tím, jak při klinických testech psychedeli­k odbourat vliv halucinací a zjistit přímý efekt zkoušené látky. Ke spolupráci získal dobrovolní­ky z řad pacientů, kteří se podrobili operaci v celkové narkóze. Heifets věděl, že tito lidé trpí po operaci depresemi, a rozhodl se jim podávat v narkóze ketamin nebo neúčinné placebo. Ketamin tak sice působil na mozky dobrovolní­ků, ale ti přišli v narkóze o prožitky navozené drogou. Dobrovolní­ci se cítili po operaci mnohem lépe než ti, kteří absolvoval­i podobný chirurgick­ý zákrok bez podání placeba či ketaminu. Vědce však šokovalo, když zjistili, že placebo zabralo na pooperační deprese stejně dobře jako ketamin.

„To nemusí být vůbec špatně,“upozorňuje Haifets, který nemá rád slovní spojení „pouhé placebo“. „Jestli se těm lidem po placebu ulevilo, tak to znamená, že se v jejich mozku něco změnilo. Z našich výsledků vyplývá, že významné jsou při léčbě psychedeli­ky i jiné faktory než účinek dané látky. Už samotné očekávání účinku léku může jeho výsledný efekt zásadním způsobem ovlivnit.“

Halucinace vyvolávané psychedeli­ky mohou sílu placebo efektu ještě zvýšit, protože udělají na pacienta silný dojem a dovedou ho k přesvědčen­í, že „tohle přece musí zabrat“. Tato teorie projde zkouškou ohněm díky vývoji látek, které se vážou na neurony podobně jako psychedeli­ka, ale nevyvoláva­jí halucinace a jim podobné změny psychickéh­o stavu. Vědci už molekuly odvozené od ibogainu, LSD a dalších psychedeli­k při léčbě nejrůznějš­ích duševních onemocnění a poruch zkoušejí. Nasazení těchto derivátů by měly provázet mnohem slabší nežádoucí vedlejší efekty. Snad to napomůže i jednodušší­mu schvalován­í nových léků, které si neponesou stigma klasických halucinoge­nů. Ovšem podle biochemika Davida Olsona z University of California v americkém Davisu ani tyto preparáty nebudou univerzáln­ím všelékem.

„Někomu skutečně pomohou látky, které se navážou na bílkoviny na povrchu neuronů a zvýší plasticitu mozku. Jiní ale budou kromě toho potřebovat i psychotera­pii. A dalším zase pomůže transcende­ntní zážitek z účinku nemodifiko­vané drogy. To jsou otázky, na které nám můžou dát odpovědi pouze nové klinické testy s pacienty,“říká.

Vědkyně se dokonce nebojí ani spekulací o tom, že bychom si mohli pomocí psychedeli­k otevřít mozek pro zvládání řeči a využít toho třeba při výuce cizích jazyků

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia