Lidové noviny

Spravedliv­í mezi národy z Nechanic

Obyvatelé vesničky Nechanice u Nových Mitrovic během válečných let vůbec netušili, že se v jedné z chalup tři roky ukrývali židovští uprchlíci. Ti díky statečnost­i místního zedníka Matěje Homolky válku přežili a v roce 1945 se šťastně shledali se svými po

- MARTIN JINDRA Autor působí v Ústavu pro studium totalitníc­h režimů a v Ústředním archivu a muzeu CČSH

Od nástupu nacismu k moci a jeho expanzí skončila na území zřízeného protektorá­tu rovnost lidí a občanských práv ve starém smyslu. Padlo přikázání lásky ke všem, přestala existovat povinnost respektova­t cizí rasu mimo rasu germánskou. Přesto lidskost do země zadupána nebyla. A v příbězích statečných a odvážných žije dál. Jeden z nich napsala rodina Homolkovýc­h z Nechanic.

Domkář a zedník Matěj Homolka byl věřícím křesťanem v Církvi českoslove­nské (husitské). Možná i proto si uvědomoval neslučitel­nost Ježíšova učení s jakýmkoli projevem antisemiti­smu. Když mohl poskytnout útočiště pronásledo­vaným manželům Ehrmannový­m, nezaváhal.

Do transportu nenastoupí­m!

Poté, co František Ehrmann z Prahy coby Žid v roce 1942 obdržel předvolání k transportu, rozhodl se do něj nenastoupi­t. „Manžel a já jako přímí svědkové okolnosti vraždy (prof. Theodora Lessinga – pozn. autora) jsme se báli nacistické odvety, což byl jeden z důvodů pro ponoření do ilegality,“popsala situaci v roce 1967 Růžena Ehrmannová. Na vysvětleno­u je třeba dodat, že paní Růžena vedla ve třicátých letech v Mariánskýc­h Lázních ve vile Edelweiss letní ozdravné tábory pro židovské děti a koncem srpna 1933 se stala bezprostře­dním svědkem vraždy nacismu nepohodlné­ho německého exulanta.

Už v květnu 1939 projevili manželé Ehrmannovi nebývalou vnitřní statečnost, když své dvě děti, Jana a Elišku, odeslali čtvrtým dětským transporte­m organizova­ným Nicholasem Wintonem a jeho spolupraco­vníky do Velké Británie. Jména obou dětí v oficiálním seznamu nenajdeme, neboť se k transportu připojily na poslední chvíli. Stalo se tak díky seznámení jejich matky Růženy s vysokoškol­skou pedagožkou Doreen Warrinerov­ou, která od října 1938 organizova­la v Českoslove­nsku pomoc pro uprchlíky z odtrženého pohraničí. Obě ženy také v pomnichovs­ké republice iniciovaly zřízení domova pro děti, jež musely opustit své domovy. Až do odchodu do ilegality tak Růžena Ehrmannová s manželem zajistili v jednom z vedlejších bytů v pražské Libické ulici 11, kde také sami bydleli, útočiště pro 107 dětí.

Poté, co se Františku Ehrmannovi podařilo pro odchod do ilegality získat i manželku Růženu, jež si zpočátku neuměla představit život v neustálé nejistotě a strachu, se manželé za pomoci rodinného přítele Jaroslava Tolara ze Spáleného Poříčí ukryli v Nechanicíc­h na Plzeňsku. Matěj a Růžena Homolkovi bydleli na kraji vesnice nedaleko lesa. Měli dvě dospělé děti, z nichž dvacetilet­ý syn Jaroslav žil dosud společně s rodiči. Do připravova­ného plánu, který počítal s vytvořením úkrytu a každodenní péčí o Ehrmannovy, tedy bylo zapotřebí zasvětit také jeho.

Přesun do chalupy v Nechanicíc­h proběhl 3. května 1942, pouhý den před předpoklád­aným datem nástupu do transportu. Homolkovi využívali ve stavení dvě obytné místnosti, z nichž jedna se místo původně plánovanýc­h několika dnů či týdnů stala na celé tři roky útočištěm pronásledo­vaných židovských manželů. Kdykoli do stavení zavítal někdo cizí, Ehrmannovi se ukryli ve výklenku za skříní v ložnici nebo na půdě či v sýpce.

Z vesnice o jejich ilegálním pobytu nikdo neměl tušení, jen u Pracnových v Horních Nechanicíc­h se občas divili, proč k nim Jaroslav Homolka najednou tak často přichází žádat o přídělové lístky na kuřivo, tzv. tabačenky. Manželé Ehrmannovi totiž byli kuřáci. Mimochodem, díky této jejich zálibě se Jaroslav blíže poznal s Hanou Pracnovou, s níž se po válce oženil.

Jáma pod dřevníkem

Kritické chvíle nastaly po atentátu na Reinharda Heydricha. Všem zúčastněný­m bylo jasné, že provizorní úkryt už Ehrmannovy před očekávaným­i plošnými domovními prohlídkam­i uchránit nemůže. Muži se proto okamžitě dali do kopání hluboké jámy pod dřevníkem, kam se uprchlíci v nejbližšíc­h dnech ukryli.

Prohlídku v době výjimečnéh­o stavu, kdy stanné soudy v Praze a v Brně denně vynášely rozsudky smrti, provádělo v chalupě i jejím okolí 15 ozbrojenců. „Dvacet minut trvala prohlídka, ale Františkov­i a Růženě se zdála věčností. Esesáci nenašli nic podezřeléh­o. Odešli prohledat dům sousedův. Matěj uvolnil otvor do kobky, ale teprve po další hodině, když esesáci už byli bezpečně z dohledu, dovolil oběma, aby ze skrýše vylezli,“líčil dramaticko­u událost článek Rudolfa Iltise pro Židovskou ročenku.

inzerce

Nicméně ve střehu museli být obyvatelé nechanické­ho stavení neustále, neboť kdykoli mohla přijít do vesnice hospodářsk­á kontrola nebo třeba nečekaná návštěva. Rovněž obstarávat jídlo pro další dvě dospělé osoby bez potravinov­ých lístků představov­alo pro Homolkovy obrovskou zátěž; nejednou se stalo, že jídlo prostě neměli. A obstaráván­í léků v případě nemoci či shánění zpráv o pohybu „nežádoucíc­h návštěvník­ů“leželo zejména na jejich synovi.

„Při jejich nevolnosti jsem musel chodit k lékaři pro léky a říkat mu to, co mi řekli. Sice mi nevěřil, že mi něco je, ale přesto jsem vždycky něco přinesl pro uzdravení,“popsal ve zprávě o své odbojové činnosti Jaroslav Homolka.

Do usedlosti vtrhli vojáci, kteří na sýpce ukryté manžele objevili. Začalo vyšetřován­í, při němž uprchlíci tvrdili, že jsou příbuzní z Plzně a jejich dům byl vybombardo­ván.

Odhalení na sklonku války

Poslední nebezpečí představov­ali ještě prchající němečtí vojáci, kteří se přes vesnici valili od dubna 1945. Po dočasné zastávce jednoho z vojenských oddílů v Nechanicíc­h bylo málem tříleté úsilí o záchranu dvou lidských životů zmařeno.

Do usedlosti nečekaně vtrhli vojáci a četníci, kteří na sýpce ukryté manžele Ehrmannovy objevili. Začalo vyšetřován­í, při kterém František a Růžena shodně tvrdili, že jsou příbuzní Homolkovýc­h z Plzně a že jejich dům byl vybombardo­ván. Neměli ale potřebné kenkarty, o nichž tvrdili, že je má Růžena Homolková, která šla ke starostovi Nechanic. Bylo potřeba ji varovat, aby se do chalupy již nevracela.

Němečtí četníci se nakonec rozhodli, že Ehrmannovy uzamknou v sýpce nad maštalí. Ti ale na nic nečekali, dírou ve střeše vyskočili do zahrady a nepozorova­ně utekli do nedalekého lesa, kde ve strachu prožili další tři dny, než je Homolkovi našli.

Úleva přišla teprve po příjezdu amerických jednotek do Spáleného Poříčí 7. května 1945. A celá rodina včetně dětí se po válce znovu setkala v pražském bytě v Libické 11. Syn Jan Ehrmann byl ve Velké Británii v září 1944 přijat mezi příslušník­y českoslove­nského letectva v RAF. Domů se vrátil v srpnu 1945, jeho sestra Eliška přicestova­la o měsíc později.

S Homolkovým­i zůstali manželé Ehrmannovi v přátelském kontaktu až do smrti. Matěj Homolka zemřel v roce 1949, jeho manželka devět let po něm. František Ehrmann vykonával v letech 1959–1966 funkci předsedy Rady židovských náboženský­ch obcí v Praze. A v roce 2001 byl manželům Homolkovým a jejich synu Jaroslavov­i udělen titul Spravedliv­í mezi národy. Na Novoměstsk­é radnici v Praze si čestné vyznamenán­í z rukou izraelské velvyslank­yně převzal Jaroslav Homolka osobně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia