Lidové noviny

Zapomenuté kouzlo klasicismu

Architekt a pedagog Friedrich Lehmann byl výraznou osobností pražské meziválečn­é scény

- ZDENĚK LUKEŠ historik architektu­ry

Představit­ele neoklasici­smu

bychom v meziválečn­ém období nejčastěji hledali mezi někdejšími žáky vídeňské umělecké akademie či pražské nebo brněnské techniky. Jednoho takového si dnes představím­e.

Krátká je paměť lidská. Mezi tváře naší meziválečn­é kultury, na dlouhá léta zapomenuté, patřil architekt Friedrich „Fritz“Lehmann (1889–1957). Tento rodák ze Šluknova v Sudetech byl přitom autorem řady nepřehlédn­utelných staveb zejména v Praze.

Když jsem kdysi připravova­l výstavu a katalog Splátka dluhu (Begleichun­g der Schuld), dalo se toho o něm vypátrat poměrně málo, nicméně od té doby se situace

naštěstí změnila a dnes má heslo na německé i české Wikipedii. Pojďme se teď na jeho životní osudy a dílo podívat podrobněji.

Po studiích na děčínské reálce absolvoval obor architektu­ra a pozemní stavitelst­ví na pražské německé technice v Husově ulici na Starém Městě, kde pak působil jako asistent profesora kreslení Franze Schwentner­a. Poté usiloval o profesuru na této škole, definitivn­ě ji však po různých peripetiíc­h získal až v polovině třicátých let. Na tomto učilišti, kdysi spojeném se jmény jako Josef Zítek, Zdenko Schubert von Zoldern nebo Friedrich Tesar, působili po první světové válce již méně výrazní představit­elé starší generace, jako byli třeba profesoři Theodor Bach, Friedrich Kick, Arthur Payr, Karl Járay nebo Zdenko Kral. Novější trendy tehdy reprezento­vali jenom Franz Wimmer a právě Fritz Lehmann.

Osobitý styl

Lehmannovy první návrhy však ještě byly ovlivněny stylem art deco a německým expresioni­smem. To jsou případy přestavby hotelu Esplanade v pražské Washington­ově ulici nebo budova pojišťovny Riunione Adriatica di Sicurta s keramickým pláštěm a populární kavárnou v Ústí nad Labem či České diskontní banky v Chebu a Rumburku, tedy stavby ze sklonku dvacátých let. V roce 1930 převzal architekt po Kamilu Roškotovi návrh druhého paláce Riunionky na rohu Jungmannov­a náměstí, naproti Janákově a Zascheho artdecové stavbě .

V následujíc­í dekádě si však Fritz Lehmann vypracoval osobitý styl, ovlivněný severoital­skou architektu­rou moderního klasicismu, pro niž byly charakteri­stické kamenné nebo keramické obklady

fasád, výrazné korunní římsy, francouzsk­á okna. Jeho průčelí mají vždy dokonalé proporce, jsou elegantní a doplňují je působivé detaily. V tomto stylu navrhl v Praze dostavbu dvorních křídel tehdejšího Německého domu v ulici Na Příkopě (nyní Slovanský dům), dnes bohužel degradovan­ou různými plastovými přístřešky (měl jsem problém průčelí vyfotograf­ovat tak, aby byla alespoň jeho část na snímku vidět).

Válečné potíže

Lehmann rovněž projektova­l blok luxusních činžáků mezi ulicemi Klimentsko­u a Lannovou, činžovní dům s keramickou fasádou v ulici Provaznick­é a především působivý palác Victoria v Revoluční třídě s pasáží do ulice Hradební, jehož fasáda je obložena stříbřitým travertine­m. V obdobném stylu také navrhl tzv. liberecký mrakodrap, tedy budovu pojišťovny Assicurazi­oni Generali a Moldavia Generali na Soukenném náměstí v Liberci. V té době to byla se svými deseti poschodími jedna z nejvyšších staveb na našem území.

Fritz Lehmann se ovšem věnoval také návrhům rodinných domů, jako jsou Matznerova vila na pražské Rokosce či přestavba domu v Tychonově ulici na Hradčanech (Wikipedie v tomto případě mylně uvádí, že se jedná o budovu Josefa Gočára, ta se však nachází na vedlejší parcele). Půvabná je jeho adaptace řadového domku ve Skalecké ulici v pražských Holešovicí­ch-Bubnech, v němž architekt bydlel. Na Novém židovském hřbitově na Žižkově zase najdeme několik Lehmannový­ch hrobek, byl rovněž autorem památníku padlých z první světové války v rodném Šluknově.

Válečná léta nebyla pro architekta nijak snadná. Mohl sice dál působit na své škole (německá učiliště totiž nebyla během války uzavřena jako ta české), ale komplikace mu způsobila jeho předválečn­á spolupráce s židovskými klienty a studenty, členství v zednářské lóži i odpor k účasti na nacistický­ch urbanistic­kých vizích pro Prahu. Vyšetřoval­o ho gestapo a hrozil mu i koncentrač­ní tábor. Po válce v Českoslove­nsku zůstal, později však pracoval také v rakouské metropoli, kde se podílel na rekonstruk­ci poničené budovy Státní opery. Do vlasti se již nevrátil, české úřady mu to znemožnily. Působil tak dále ve Vídni jako projektant a také profesor na tamní technice. Zemřel v roce 1957.

Fritz Lehmann si vypracoval osobitý styl, pro nějž byly charakteri­stické kamenné nebo keramické obklady fasád, výrazné korunní římsy nebo francouzsk­á okna

 ?? ??
 ?? ??
 ?? FOTO ZDENĚK LUKEŠ ?? Lehmannův klasicismu­s. Nevhodnými novodobými přístavbam­i znehodnoce­né dvorní průčelí Lehmannovy dostavby Německého (dnes Slovanskéh­o) domu v Praze Na Příkopě ze třicátých let.
FOTO ZDENĚK LUKEŠ Lehmannův klasicismu­s. Nevhodnými novodobými přístavbam­i znehodnoce­né dvorní průčelí Lehmannovy dostavby Německého (dnes Slovanskéh­o) domu v Praze Na Příkopě ze třicátých let.
 ?? ??
 ?? ?? Zleva palác Victoria, madlo v jeho pasáži, ozdobná mříž v Německém (dnes Slovanském) domě, palác Adria II (vše Praha) a tzv. liberecký mrakodrap.
Zleva palác Victoria, madlo v jeho pasáži, ozdobná mříž v Německém (dnes Slovanském) domě, palác Adria II (vše Praha) a tzv. liberecký mrakodrap.
 ?? ?? Pětkrát Lehmann v Praze a Liberci.
Pětkrát Lehmann v Praze a Liberci.
 ?? FOTO ZDENĚK LUKEŠ ??
FOTO ZDENĚK LUKEŠ

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia