Lidové noviny

Filmy, u kterých určitě neusnete

Zahájí ji kovbojka věhlasného tvůrce Pedra Almodóvara, jež měla premiéru v Cannes, a nebudou chybět ani další díla uvedená na velkých festivalec­h.

- Poosmnácté se v Praze koná MARCEL KABÁT

přehlídka krátkých filmů Pragueshor­ts.

Jedenáct minut trvá animovaný snímek 27, za nějž maďarská filmařka Flóra Anna Budaová získala na festivalu v Cannes Zlatou palmu a zvítězila s ním v příslušné kategorii také na přehlídce animovanýc­h filmů v Annecy. Zlatým medvědem pro krátký film z loňského Berlinale se zase může pochlubit francouzsk­o-libanonská filmová esej Housenky, na niž sestrám Michelle a Noel Keserwanyo­vým stačila necelá půlhodina. Výrazné filmové dílo nemusí trvat několik hodin a pražská přehlídka krátkých filmů o tom každoročně přináší množství důkazů.

Ta letošní vedle již zmíněných titulů nabídne například temně humorný western s šokujícím finále Zlatá horečka od režisérů Toma Berkeleyho a Rosse Whitea, kteří za svůj předchozí krátký film Irské sbohem získali Oscara. Žánr westernu navštívil i španělský fenomén Pedro Almodóvar, který do svého snímku Zvláštní způsob života obsadil herecké hvězdy Ethana Hawka a Pedra Pascala.

Mezinárodn­í soutěž festivalu Pragueshor­ts nabízí celkem sedmadvace­t titulů, česká soutěž patnáct a i v ní jsou snímky,

které si již stačily vydobýt respekt. Jako třeba Electra Darii Kashcheevy, jež zvítězila na festival v Torontu. Další filmy budou mít na Pragueshor­ts světovou premiéru. Krátké filmy jsou samozřejmě uváděny v blocích – národní soutěž má tři, mezinárodn­í pět.

Šikana mezi skutečným a virtuálním světem

Třetí festivalov­á soutěž Labo je věnovaná experiment­álním snímkům: „Snímek

AliEN0089 chilské režisérky Valerie Hofmannové, oceněný na festivalu Sundance Zvláštní cenou poroty za nejlepší režii cizojazyčn­ého krátkého filmu, zkoumá šikanu bující na hranici mezi skutečným a virtuálním světem,“přibližují pořadatelé jeden z jejích titulů.

Domácí tvorbu v sekci Labo zastupuje Zákon času Adély Babanové, jenž tematizuje naše podvědomí, strachy i sny vztahující se k budoucnost­i. Nabídku festivalu doplňují další speciální sekce: na

programu je mimo jiné živě moderovaná Brutal Relax Show – pásmo béčkových, parodickýc­h, bizarních a ztřeštěnýc­h snímků, v němž se představí mimo jiné film Čerstvá krev s Clarou McGregorov­ou v hlavní roli.

Nechybí blok Pragueshor­ts dětem a letošním speciálem je retrospekt­iva filmů Jiřího Mádla. Téma maskulinit­y z různých úhlů prozkoumáv­á pět snímků v tematickém bloku Beta Boys. Zájemci mohou na závěr přehlídky v Biu Oko absolvovat

Dlouhou noc s krátkým filmem, kdy se bude promítat jedenáct soutěžních filmů a vítězné snímky mezinárodn­í soutěže a divácké ceny.

Vybrané snímky z programu Pragueshor­ts budou od 3. března ke zhlédnutí na platformě KVIFF.TV, online část Pragueshor­ts potrvá do 17. března.

Pragueshor­ts Film Festival, 28. 2. – 3. 3. v pražských kinech Světozor, Bio Oko, Atlas a Kino Pilotů

Zlatým medvědem z Berlinale se může pochlubit filmová esej Housenky, na niž sestrám Michelle a Noel Keserwanyo­vým stačila necelá půlhodina

 ?? FOTO PRAGUESHOR­TS ?? Zvláštní způsob života. Pedro Almodóvar uprostřed herců ze svého filmu: vlevo jsou Jason Fernández a Ethan Hawke, vpravo Pedro Pascal a José Condessa.
FOTO PRAGUESHOR­TS Zvláštní způsob života. Pedro Almodóvar uprostřed herců ze svého filmu: vlevo jsou Jason Fernández a Ethan Hawke, vpravo Pedro Pascal a José Condessa.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia