Lidové noviny

Vláda nesmí mít i prezidenta

- ROBERT SCHUSTER ROzHOvOR S JEDNÍM z FAvORItů Ivanem Korčokem

Již za necelý měsíc proběhne na Slovensku první kolo prezidents­kých voleb. Dobré šance postoupit má i bývalý ministr zahraniční­ch věcí Ivan Korčok, který pobýval v minulých dnech v Praze a Brně, kde se sešel se slovenskou komunitou. Jako prezident by chtěl přispět k odstranění modernizač­ního dluhu, který ve své zemi vidí.

Prezidents­ké klání u východních sousedů je ostře sledované i proto, že výsledek posledních parlamentn­ích voleb v září 2023 a následná vyjednáván­í vedla k vytvoření koaliční vlády tvořené stranou Smer – sociálna demokracia, Hlas – sociálna demokracia a Slovenská národná strana, kterou vede čtyřnásobn­ý slovenský premiér Robert Fico. Korčokův hlavní soupeř v prezidents­ké volbě Peter Pellegrini je lídrem strany Hlas a v případě jeho vítězství by tak vládní koalice získala kontrolu nad dalším klíčovým úřadem v zemi.

LN Patříte k favoritům ve slovenskýc­h prezidents­kých volbách. Kdybyste měl v několika bodech

představit svou vizi pro Slovensko, co byste uvedl?

Zásadní bude v prezidents­kých volbách to, že Slovensko dnes potřebuje rovnováhu moci. To znamená, aby vládní moc neměla kontrolu i nad prezidents­kým úřadem. Ukazuje se, že lidé na Slovensku vůči tomu nejsou lhostejní, protože cítí, že se nám té vyváženost­i nedostává.

Druhá věc, kterou bych chtěl tematizova­t, je, že máme za sebou 30 let státnosti, ale v mnoha ohledech jsme stát, který nefunguje efektivně a u občanů vyvolává deprese. To se projevilo v minulých krizích, jako byl covid, nebo také v současnost­i v souvislost­i s válkou na Ukrajině.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia