Lidové noviny

Do Česka přichází 1300 Ukrajinců týdně

V uprchlícíc­h na obyvatele je ČR první v Unii Na 180 tisíc jich tu chce žít další 2 roky Stát ořezává podporu

- LENKA ŠTĚPÁNKOVÁ

Téměř 600 tisíc uprchlíků dorazilo do Česka během dvou let, které v sobotu uplynuly od vypuknutí ruské agrese na Ukrajině. Zůstala jich více než polovina. Ministerst­vo vnitra na českém území eviduje přibližně 380 tisíc lidí s dočasnou ochranou, převážně žen a dětí. A stejně jako neumlkají zbraně, neutichá ani příliv běženců. Týdně jich do Česka přichází kolem 1300. Neohrožují je útoky dronů ani exploze hlavic raket, ale narážejí zde na mnohé bariéry. Více než polovina z nich žije pod hranicí chudoby.

Válka bez konce

V počtu uprchlíků na obyvatele drží Česko mezi evropskými státy prvenství. Na tisíc obyvatel připadá přibližně 34 uprchlíků. Vysoko v žebříčku jsou také pobaltské republiky, Polsko, Bulharsko a Irsko. Vyplývá to z dat Eurostatu.

Výzkum společnost­i PAQ Research ukazuje, že zhruba 180 tisíc uprchlíků chce v Česku zůstat minimálně další dva roky, ani u ostatních ale nelze vzhledem k přetrvávaj­ící válce očekávat, že se ve velké míře na Ukrajinu v blízké době vrátí.

„Lidé se v podstatě nevracejí, přicházejí stále noví. A pokud se stane, že padne třeba Charkov, může to znamenat novou vlnu uprchlíků do Evropy,“upozornil ředitel Organizace pro pomoc uprchlíkům Martin Rozumek. Podle vládní zmocněnkyn­ě pro lidská práva Kláry Šimáčkové Laurenčíko­vé je zhruba 120 tisíc uprchlíků ekonomicky aktivních.

Práce pro Ukrajince pod jejich kvalifikac­í

„Méně radostné je to, že stále velká část uprchlíků (61 %) pracuje pod svou kvalifikac­í, tudíž v těch oblastech, které jsou spojené spíše s nižšími výdělky,“popsala. I to má za následek, že 57 procent příchozích žije pod hranicí chudoby. Státní podpora pro Ukrajince se navíc postupně omezuje.

Zatímco po vypuknutí války měli k dispozici nouzové ubytování zdarma po neomezenou dobu, nyní už je to jen na 150 dní. Stát nadále platí ubytování pro takzvané zranitelné osoby, jako jsou například děti, senioři, handicapov­aní a rodiče malých dětí. Ty zároveň na rozdíl od ostatních skupin stále mají nárok na humanitárn­í podporu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia