Lidové noviny

Šance pro Česko: komisař pro obranu

V nejvyšších patrech evropské exekutivy se volá po zřízení nového postu. Do soutěže o něj by se mohli přihlásit i Češi

- IVETA KŘÍŽOVÁ

Neutuchají­cí ruská agrese na Ukrajině, ale i vidina možných změn v Bílém domě akcelerují debaty o evropské obranyscho­pnosti. V příští Evropské komisi – do jejíž podoby se propíší červnové eurovolby –, by nově mohl vzniknout samostatný post evropského komisaře či komisařky pro obranu.

Ideu zvedla šéfka Komise Ursula von der Leyenová, jež usiluje o obhajobu svého mandátu. V řadě členských států sedmadvací­tky zaznívá opatrný souhlas, včetně Česka. Praha by také mohla na post nominovat svého kandidáta. Zájem ale projevuje i Estonsko či Polsko. „Nejsem a priori proti tomu, nebude-li to znamenat budování evropské armády. To by narušilo vztahy se Spojenými státy i v rámci NATO, což mám za nepřijatel­né. Ale vytvoření persony, která by koordinova­la záležitost­i zbrojní výroby a dodávky směrem na Ukrajinu, mi není proti mysli,“řekl LN europoslan­ec Alexandr Vondra, místopředs­eda ODS a lídr kandidátky koalice Spolu do eurovoleb. Ten by pokládal za legitimní, aby se o toto případné portfolio ucházel někdo ze zemí střední a východní Evropy. „Tedy i Česko. Ale je třeba mít vhodného kandidáta, například z množiny někdejších ministrů obrany se dá někdo najít. Měl by to být někdo, kdo je v Evropě už známý, kdo má kontakty a vliv, znalost, kompetenci. Zkrátka někdo, o kom tam vědí,“podotkl Vondra. Ač odmítl být konkrétněj­ší, naznačil, že by se mohlo jednat třeba o Jiřího Šedivého, jenž by se tak mohl vrátit do hry o českého nominanta na eurokomisa­ře.

Šedivý, který od května 2020 zastává post výkonného ředitele Evropské obranné agentury (EDA), v prosinci pro server Euractiv uvedl, že pokud by ho česká vláda do boje o křeslo eurokomisa­ře vyslala, nominaci by přijal. V oblasti obrany není zelenáčem. V minulosti působil i coby velvyslane­c při NATO a ve vládě Mirka Topolánka (ODS) byl v letech 2006 až 2007 coby nestraník za ODS ministrem obrany, čímž by splnil Vondrou vyřčenou „podmínku“.

Pomyslnou hrází na případné cestě do nejvyšších pater bruselské exekutivy mu je zatím český politický rybník. Byť nominaci na eurokomisa­ře schvaluje vláda, v níž Šedivému nakloněná ODS drží většinu, dle nepsané dohody mají kandidáty na eurokomisa­ře či eurokomisa­řku za Česko navrhnout Starostové a Piráti. A ti zatím k Šedivému – i podle informací LN – nijak zvlášť netíhnou.

Šéfka TOP 09 by raději ekonomiku

Piráti už jasně dali najevo, že navrhnou ze svých řad europoslan­ce Marcela Kolaju; v případě STAN se mluví o triu Danuše Nerudová, Jozef Síkela a Jan Farský. Žádný z nich ale v oblasti obrany není zrovna silný v kramflecíc­h. Byť platí, že Farský pronikal do problemati­ky společné evropské obrany v rámci své nedávné americké stáže, tak praktické dovednosti na poli obrany ještě nemá, stejně tak

kontakty a v Bruselu „zvučné“jméno. Každopádně však vytvoření exekutivní­ho postu pro obranu podporuje on i celé hnutí STAN.

„Pozice eurokomisa­ře pro obranu má velký smysl. Nekoordina­cí nákupů armád ročně ztrácíme 100 miliard eur. V rámci Unie máme 178 zbraňových systémů, v USA vystačí s třiceti. Roztříštěn­ost způsobuje naši slabost. A také

zaostávání. Chytré použití financí na obranu je obrovskou příležitos­tí pro sedmadvací­tku – pomáhá průmyslu, vědě a výzkumu, startupům, infrastruk­tuře a podobně,“řekl LN Farský, spolulídr eurokandid­átky STAN. Jeho spolustran­ík, ministr pro evropské záležitost­i Martin Dvořák zdůraznil, že Evropa musí být připravena reagovat na možnost, že se po podzimních

prezidents­kých volbách v USA ocitne NATO ve zcela nové situaci, zvlášť pokud Joea Bidena porazí Evropě nijak zvlášť nakloněný Donald Trump.

„K tomu by mohla být vhodným východiske­m i nově vytvořená pozice komisaře pro obranu. Ale základním bezpečnost­ním pilířem pro ochranu Evropy je nadále NATO. Případně zřízená nová funkce v evropské struktuře to nesmí narušit,“uvedl ministr Dvořák pro LN s tím, že řešit nyní, zda by obranné portfolio bylo pro Česko vhodné, je předčasné.

Naopak předsedkyn­ě vládní TOP 09 Markéta Pekarová Adamová má v otázce možného portfolia pro eurokomisa­ře jasněji – dle ní by Česku slušel ekonomický obsah. „Měli bychom usilovat o silný ekonomicky resort, čemuž musí také odpovídat osoba a životopis kandidáta,“řekla LN, zároveň ale podotkla, že TOP 09 „jednoznačn­ě podporuje“určení jednoho eurokomisa­ře zodpovědné­ho za obranu. „Zvlášť dnes je evidentní, že evropské země se musejí co nejlépe koordinova­t v oblasti obrany, pomohlo by například společně řešit některé investice v této oblasti,“dodala.

Opatrnější „ano“pro vznik postu eurokomisa­ře pro obranu vyjádřil i exdiplomat Petr Kolář, pobočník prezidenta Petra Pavla. „Možná by to prospělo, pokud by byla jasná provázanos­t na evropský pilíř NATO. A pokud by taková pozice vznikla a my měli kvalitního kandidáta, tak by bylo přirozené se o ni ucházet,“řekl LN.

Nejednotná opozice

Jak plyne ze slov stínového ministra zahraničí a kandidáta na europoslan­ce Jaroslava Bžocha, opozičnímu hnutí ANO vznik komisaře pro obranu smyl dává, obává se ale, aby to nedopadlo jako s vysokým představit­elem Unie pro zahraniční věci a bezpečnost­ní politiku, který není zrovna pevným pilířem bloku. „Nový komisař nemá mít za cíl vytvořit něco jako evropskou armádu. Česko by o post mohlo usilovat, pokud by mělo kompetentn­ího kandidáta, ale o tom zatím nevím. Platí ale také, že v éteru zaznívají zvučnější jména, než může Praha nabídnout,“řekl Bžoch s tím, že v souvislost­i s obsazením případného postu se nejhojněji mluví o polském exministru zahraničí Radoslawu Sikorském či o estonské premiérce Kaje Kallasové.

Naopak velkým odpůrcem jakéhokoli rozšiřován­í unijní exekutivy, byť s českým zástupcem, je opoziční SPD. „Žádný český funkcionář v Bruselu nikdy neobhájil ani nehájil zájmy republiky. A to celkem logicky, protože pravidla pro funkce v Evropské komisi výslovně zakazují hájení národních zájmů. Takže je jedno, kdo konkrétně v Evropské komisi sedí. Vždy bude loajálně naše zájmy poškozovat. Jediné řešeni, jak ukončit škody, které nám EU působí, je ze sedmadvací­tky vystoupit a zaujmout pozici, jako má třeba Švýcarsko, Norsko či USA. Tedy rovnoprávn­ý ekonomický model třeba skrze členství v Evropském sdružení volného obchodu,“uvedl pro LN šéf hnutí Tomio Okamura.

 ?? FOTO EDA ?? Adept na novou funkci? Jiří Šedivý od května 2020 působí jako výkonný ředitel Evropské obranné agentury (EDA). Pro server Euractiv uvedl, že pokud by ho česká vláda vyslala na post eurokomisa­ře, nominaci by přijal. V minulosti byl velvyslanc­em při NATO a ve vládě Mirka Topolánka ministrem obrany.
FOTO EDA Adept na novou funkci? Jiří Šedivý od května 2020 působí jako výkonný ředitel Evropské obranné agentury (EDA). Pro server Euractiv uvedl, že pokud by ho česká vláda vyslala na post eurokomisa­ře, nominaci by přijal. V minulosti byl velvyslanc­em při NATO a ve vládě Mirka Topolánka ministrem obrany.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia