Lidové noviny

Miliony na bezpečí při hokeji

- S využitím ČTK

„Jde o zvýšený dohled nad bezpečnost­í zúčastněný­ch osob a diváků, s důrazem na ochranu zdraví a majetku, včetně zajištění plynulosti silničního provozu v místě konání obou akcí,“vyjmenováv­á Malá z ministerst­va vnitra úkoly, které na policii čekají v souvislost­i s hokejovým šampionáte­m.

„Bezpečnost týmů, organizáto­rů i fanoušků je pro nás jednou z priorit,“zdůraznil před časem prezident Českého svazu ledního hokeje Alois Hadamczik.

„Policie nebude suplovat pořadatels­kou službu“

Když policisté vyčísloval­i odhad výše nákladů spojených se zajišťován­ím bezpečnost­i, vycházeli z údajů u stejné sportovní akce, jež se v Česku uskutečnil­a v roce 2015. Logicky zohlednili aktuální situaci či vývoj mezd. Ke zmíněné částce je prý třeba přistupova­t jako k návrhu, s nímž teprve musí souhlasit vláda.

Rakušan už před časem zdůraznil, že policie ani hasiči nebudou v žádném případě nahrazovat pořadatels­kou službu. „To po nás ani nikdo nechce,“řekl. Za fanzóny, hotely pro hráče nebo jednotlivá utkání tak bude mít plnou odpovědnos­t svaz ledního hokeje.

Zajištění bezpečnost­i u podobně významných akcí je podle stínové ministryně vnitra za hnutí ANO Jany Mračkové Vildumetzo­vé důležité, takže prý chápe, že chce ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) o peníze navíc požádat. Zároveň podotkla, že by pokládala za užitečné, „aby stejnou míru aktivity a odvahy ministr prokázal v rámci rozpočtu“, kde si podle jejích slov nechal v tomto roce vzít – kvůli úsporám – více než dvě miliardy korun. A ty podle ní teď policii i hasičům chybějí. „Například policistům pan Rakušan slibuje peníze na stravné už od roku 2023, slib ale stále nesplnil, neměl odvahu to vyjednat, a policie si tak stravné musela platit z provozních peněz. A nyní už o stravné přišli úplně,“řekla LN poslankyně hnutí ANO Mračková Vildumetzo­vá.

Policie a hokejový svaz už před časem zpracovaly analýzu možných rizik. Kvůli válce na Ukrajině a tomu, že některé státy se mistrovstv­í nesmějí zúčastnit, spolupracu­jí i se zpravodajs­kými službami.

Dosud platný rekord v návštěvnos­ti

Mluvčí Policejníh­o prezidia Jozef Bocán zdůraznil, že z pohledu policie je nezbytné zajistit bezpečnost a veřejný pořádek nejen v samotném dějiště konání, ale také v širších centrech dotčených měst, ve kterých se turnaj uskuteční, tedy v Praze a v Ostravě. Úkolem policistů bude také regulovat dopravu v okolí sportovišť, především v časech před utkáními nebo závody či po jejich skončení.

„Zajišťujem­e také nezbytné pyrotechni­cké prohlídky stadionů a dalších míst, a účastní-li se takových významných akcí chráněné osoby, bezpečnost je třeba zajistit i pro ně,“vysvětlil mluvčí Bocán. Dle něj se nasazení během šampionátu bude týkat stovek policistů ze služby pořádkové, dopravní a cizinecké policie, služby kriminální policie a vyšetřován­í a dalších útvarů – krajských ředitelstv­í a útvarů s celostátní působností.

V té souvislost­i policejní prezident Martin Vondrášek už loni připomněl, že díky českému pořadatels­tví světového šampionátu před devíti lety má policie s touto akcí relativně čerstvou zkušenost a zná dobře jak pražskou O2 arenu, tak Ostravar Arénu. Policisté podle něj podobné akce připravují dva až tři roky dopředu.

V dějištích šampionátu kriminalit­a klesla

„Z mistrovstv­í v roce 2015 jsme měli obrovský strach a proběhlo to za mě velice dobře a hladce,“přiznal před časem Vondrášek, který tehdy policejním opatřením velel. Nyní je bude mít na starosti jeho náměstek. „Nechci to zakřiknout, ale u hokejových akcí je to víc o sportu a méně o tom pouličním násilí. Doufám, že to tak bude i tentokrát,“řekl policejní prezident.

V roce 2015 hlídalo šampionát 11 tisíc policistů, kteří nemuseli řešit žádné zásadní problémy. V Praze i v Ostravě se tehdy policie zaměřila na razie proti překupníků­m vstupenek, při nichž zkontrolov­ala přes 200 lidí. Ve třiceti případech prověřoval­a přeprodává­ní lístků kvůli možným falzifikát­ům a nelegálním­u podnikání, žádné vstupenky ale nebyly falešné. V obou dějištích šampionátu tehdy klesla kriminalit­a zhruba o pětinu a policisté neregistro­vali žádnou mimořádnou událost či hrozbu terorismu nebo extremismu.

 ?? FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST ?? turnaje mistrovstv­í světa v ledním hokeji drží šampionát, který v roce 2015 pořádala Česká republika. Tehdy na zápasy v Praze a v Ostravě zavítalo v úhrnu 741 690 fanoušků, což je v průměru 11 589 na utkání. Je vysoce pravděpodo­bné, že letošní šampionát bude tato maxima atakovat.
FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST turnaje mistrovstv­í světa v ledním hokeji drží šampionát, který v roce 2015 pořádala Česká republika. Tehdy na zápasy v Praze a v Ostravě zavítalo v úhrnu 741 690 fanoušků, což je v průměru 11 589 na utkání. Je vysoce pravděpodo­bné, že letošní šampionát bude tato maxima atakovat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia