Lidové noviny

Vláda nesmí mít i prezidenta

-

Na Slovensku máme stále ještě nedobudova­ný stát. Mojí vizí je, že musíme změnit situaci, kdy vytěsňujem­e mladou generaci. Chtěl bych být také reprezenta­ntem politické soudržnost­i, neboť naše společnost je polarizova­ná nejenom politicky, ale i sociálně. Je naprosto v pořádku, že pomáháme důchodcům, ale jsou tu i další zranitelné skupiny, které jsou na okraji zájmu. Jako prezident bych chtěl nabádat vládu, aby jim pomohla. Mám například na mysli samoživite­lky a samoživite­le.

Slovensko má obrovský modernizač­ní dluh, což je další moje téma. Překonaly nás už i země, které byly kdysi za námi. Na to všechno sice prezident nemá operativní nástroje a páky, ale myslím si, že jeho slovo může mít váhu směrem do společnost­i.

Už před pěti lety, kdy kandidoval­a současná prezidentk­a Zuzana Čaputová, se hovořilo o hlubokém rozdělení slovenské společnost­i. Příkopy přetrvávaj­í, možná se ještě prohloubil­y. Jak byste je chtěl překonat?

LN

Naše společnost je ve skutečnost­i roztříštěn­á. Myslím si ale, že je třeba pokračovat v tom, co začala Zuzana Čaputová. Já si jí za to velmi vážím: za její boj a angažovano­st za slušnou a spravedliv­ou společnost, právní stát, za to, že nad námi všemi je právo a nikoli moc. V této situaci nesmíme ztratit ideály a to je i dostatečná motivace pro mě samotného, abych se toho ani za současné situace nevzdal.

Pro dnešní vnější obraz naší země je charakteri­stické počínání vlády, která se chová, jako by byla majitelkou celého Slovenska. Tak tomu ale ve skutečnost­i není, jak ukazují výsledky parlamentn­ích voleb. Chtěl bych také požádat českou společnost, aby při pohledu na Slovensko vnímala, že ani dnešní vládní moc nereprezen­tuje velkou část, či dokonce většinu země. Vládne sice legitimní většinou v parlamentu, ale je to výrazná menšina hlasů, které byly odevzdány ve volbách. To je velká naděje, to je velké množství lidí, kteří říkají, že Slovensko má jinou tvář.

Vaši oponenti vás vykreslují jako „kandidáta Západu“, „globálních liberálníc­h elit“či „bratislavs­kých kruhů“. Velká část slovenské společnost­i je ale konzervati­vní, žije v menších obcích. Čím je chcete oslovit?

LN

Chci je přesvědčit tím, v co věřím. To znamená, že se nebudu ucházet jen o hlasy opozice a o spektrum, které mě dnes podporuje. Už teď mám za sebou 40 výjezdů po regionů celé zemi, setkal jsem se se spoustou lidí. Z toho čerpám obrovskou energii a inspiraci, protože na mé mítinky chodí i zástupci té části společnost­i, která volila současnou koalici.

Není to tak, že by tato vláda dostala od lidí mandát k tomu, co dělá. A myslím, že je ode mě fér, že to širšímu spektru společnost­i připomínám. Pokud se na mojí osobě dokázaly shodnout strany, které zastávají konzervati­vní, liberální a progresivn­í hodnoty, a získal jsem od nich podporu, myslím, že je to velký vzkaz směrem do společnost­i. A sice, že největší výzvou dneška je spojit se a bojovat za demokratic­ké ideály.

Přitom musí jít stranou kulturní a etické otázky, které jinak společnost rozdělují a ženou lidi na barikády. Ano, kulturně-etické otázky jsou důležité, vůbec to nepopírám. Dnes je ale Slovensko po více než 30 letech od svého vzniku opravdu v situaci, kdy se musíme sjednotit nad vyšším státním zájmem a tím je pro mě spravedlno­st. To je dnes jedna z nejdůležit­ějších hodnot. Já jsem velký optimista, že to lidé pochopí.

Na Slovensku hrají v politice silnou roli dezinforma­ce. Před časem vyvolala rozruch nepravdivá zpráva, že máte americký pas. Očekáváte, že se s blížícími volbami objeví ještě něco dalšího?

LN

Největší výzvou dneška je spojit se a bojovat za demokratic­ké ideály. Přitom musí jít stranou kulturní a etické otázky, které jinak společnost rozdělují a ženou lidi na barikády.

Podle těchto temných kruhů nejsem jenom americký občan, který má americký pas, ale dokonce se ze mě snažili udělat příslušník­a StB. To jednoduše ukazuje, že protistran­a nemá žádné zábrany. Ale mě to motivuje, protože to ukazuje, že jsou v hrozné defenzivě.

Já si velmi vážím toho, že například na tato obvinění sama od sebe reagovala česká instituce v podobě Archivu bezpečnost­ních svazků, která to během 12 hodin vyvrátila. Takže chci jenom vzkázat, že mám hodně sil a že mě to nezlomí.

Ale vidíme, že v kampani padají zábrany. Věřím v tu část Slovenska, kterou je možná méně slyšet, ale nakonec se projeví ve volbách, a že to nakonec dobře dopadne.

LN Do Česka jste přijel v den, na který připadlo šesté výročí vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky. Jak vnímáte aktuální spor na Slovensku o snížení trestů za závažné trestné činy, včetně vražd, což mnozí označují za snahu vrátit se do dob před vraždou?

Nemohu začít jinak, než že vražda Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové je obrovská lidská tragédie, a když jsem tady byl v Praze na vzpomínkov­é akci, byl to silný okamžik. Třeba vzkaz všem přítomným a České republice od rodičů obou zavražděný­ch, který byl přečten. To, co ti rodiče prožili, je vůbec ta největší tragédie a to je na prvním místě.

Ta druhá rovina je určité memento, kdy nám jejich vražda připomněla, co se může ve společnost­i stát. Kdy se tam mohou vytvořit podmínky, aby si jedna část politiky nebo společnost­i myslela, že má absolutní moc, může překročit všechny hranice bez odpovědnos­ti, bez trestu, a pak to vybízí ke zločinu. A to je strašný moment v novodobých slovenskýc­h dějinách. Trestní zákon, který je dnes přijímán, představuj­e opět memento.

Jednak způsobem, kterým je přijímán, bez diskuse a odborné úvahy o tom, co je trestní politika státu. Protože jestli je něco v zájmu státu, pak je to pocit občanů, že jim stát může zajistit spravedlno­st. Jestliže někdo spáchá trestný čin, první, co občan očekává, je, že stát bude na jeho straně.

Takže věřím, že jak toto výročí, tak způsob, kterým se zasahuje do trestní politiky, je něco, co naši společnost nabudí. Nesmíme věšet hlavu, protože to je první věc, která může vyvolat zase další rozčarován­í a zároveň, že si ta vlivná část společnost­i bude myslet, že může překročit všechny hranice. A to se už nikdy nesmí stát.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia