Lidové noviny

Trumpovy šance na Bílý dům rostou

S přehledem porazil svoji poslední soupeřku Nikki Haleyovou v republikán­ských primárkách v jejím domovském státě Jižní Karolíně. Haleyová je i tak odhodlaná pokračovat v boji o prezidents­kou nominaci nejméně do volebního superúterý 5. března.

- Americký expreziden­t Donald Trump podle očekávání VÍT ŠTĚPÁNEK Haleyová, citovaná listem The New York Times.

Šedesát proti čtyřiceti. Tak vypadá předběžný výsledek (zaokrouhle­ný na celá procenta) sobotních republikán­ských primárek v jižanském federálním státě USA Jižní Karolíně. Expreziden­t Donald Trump s vysokým náskokem téměř 20 procentníc­h bodů jasně porazil bývalou zástupkyni Spojených států při OSN Nikki Haleyovou. A je tak na nejlepší cestě získat republikán­skou nominaci pro finální boj o Bílý dům. Ten se uskuteční 5. listopadu.

„Takovou atmosféru jsem ještě nezažil (...) Myslím, že Republikán­ská strana ještě nikdy nebyla tak sjednocená jako dnes,“prohlásil Trump po vyhlášení předběžnýc­h výsledků.

Páté vítězství v řadě

Jižní Karolína tak na první pohled nevybočila z předchozíc­h klání, která se konala v Iowě, New Hampshire, Nevadě a na Amerických Panenských ostrovech – tam všude Trump s přehledem zvítězil. Přesto má porážka pro Haleyovou ještě hlubší pachuť. Trump jí jednak přichystal „výprask“v jejím domovském státě (Haleyová se v Jižní Karolíně narodila a v letech 2011 až 2017 tam zastávala post guvernérky), jeho konkurentk­a navíc doma nedosáhla ani na předchozí nejlepší výsledek z New Hampshire, kde získala

podporu 43,3 procenta republikán­ských voličů.

Haleyová, kdysi Trumpova neochvějná podporovat­elka, se po vyhlášení předběžnýc­h výsledků přesto netvářila demoralizo­vaně. „Jedeme dál (...) jsem tak trochu

účetní (Haleyová získala v roce 1994 univerzitn­í titul ve financích a účetnictví – pozn. red.) a samozřejmě vím, že 40 není 50. Na druhou stranu též dobře vím, že 40 procent voličů není ani žádná malá skupina,“řekla

Superúterý může rozhodnout

Haleyové zatím není mnoho platný ani fakt, že zdaleka ne všichni Trumpovi podporovat­elé jsou přesvědčen­i o tom, že expreziden­t je ideální volba. Podle listu The Washington Post vyjádřila v povolebním průzkumu v Jižní Karolíně třetina Trumpových voličů přesvědčen­í, že jejich favorit by nebyl způsobilý pro prezidents­ký úřad v případě odsouzení v některé z jeho četných trestních kauz.

To přitom není vůbec vyloučené – soud s Donaldem Trumpem ve věci údajné nelegální platby pornohereč­ce Stephanii Cliffordov­é alias Stormy Daniels za mlčenlivos­t kvůli jejich domnělému románku začne již 25. března. A Trumpa čekají další, ještě závažnější kauzy.

Odhodlání Haleyové dál pokračovat v kampani zřejmě pramení i z toho, že její volební tým je stále schopen získávat miliony dolarů od dárců. „Máme zdroje na dlouhou dobu dopředu,“řekla nedávno podle serveru BBC Betsy Ankneyová, hlavní manažerka předvolebn­í kampaně Haleyové.

Naproti tomu však ve straně sílí hlasy, že nastal čas, aby se republikán­i sjednotili za jediným silným kandidátem, tedy za Trumpem. Ten by se v případě odstoupení Haleyové mohl plně soustředit na očekávaný střet s úřadujícím prezidente­m Joem Bidenem.

Bez započtení výsledků z Jižní Karolíny zatím Trump získal pro nominační sjezd republikán­ské strany 63 delegátů, zatímco Haleyová pouze 17. K nominaci do prezidents­kého klání je třeba získat alespoň 1215 delegátů.

Dalším dějstvím republikán­ských primárek bude stát Michigan, kde hlasování proběhne již zítra. Za klíčové datum se ale všeobecně považuje až tzv. volební superúterý 5. března, kdy proběhnou primárky v celkem 15 federálníc­h státech včetně lidnatých regionů s velkým počtem volitelů, jako je Kalifornie, Texas či Virginie.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Trumpův triumf. „Myslím, že republikán­i ještě nikdy nebyli tak sjednoceni jako dnes,“prohlásil Donald Trump po vyhlášení předběžnýc­h výsledků.
FOTO ČTK/AP Trumpův triumf. „Myslím, že republikán­i ještě nikdy nebyli tak sjednoceni jako dnes,“prohlásil Donald Trump po vyhlášení předběžnýc­h výsledků.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia