Lidové noviny

Odpočinek před průplachem

Osmapadesá­tiletý americký kytarista, zpěvák a skladatel J Mascis čtvrté sólové album We Do Now. Je součástí řady, která se použitými prostředky dost výrazně liší od jeho ostatní velice pilné práce.

- ONDŘEJ BEZR J Mascis: What Do We Do Now

Mvydal What Do

ascis je znám především jako frontman kapely Dinosaur Jr., kterou založil už v roce 1984, vlastně ještě v první vlně amerického nezávisléh­o rocku. Kapela měla na přelomu devadesátý­ch a nultých let relativně dlouhou pauzu, nicméně se mu ji podařilo obnovit a vrátit se v pozici veterána, legendy a vzoru pro mladší následovní­ky.

Vedle tohoto hlavního úvazku ovšem J Mascis spolupraco­val na různých projektech s řadou dalších muzikantů, zpravidla z podobné líhně, jako jsou kapely Sonic Youth, Lemonheads, členové Nirvany nebo zpěvák Mark Lanegan. A také založil několik menších, zpravidla krátkodech­ých kapel. Od roku 2011 systematic­ky buduje sólovou kariéru prostředni­ctvím už čtyř písničkový­ch alb.

A ještě jednu podstatnou věc je nutné dodat. Ve své generaci a na

svojí scéně, to znamená scéně alternativ­ního nezávisléh­o rocku, který zpravidla používá jiné hudební prostředky než nástrojovo­u virtuozitu, platí za jednoho z nejlepších, ne-li vůbec nejlepšího kytaristu, a to vlastně spíše „starého“či „klasického“typu, vycházejíc­ího z šedesátých a sedmdesátý­ch let. V jeho sólech můžeme, budeme-li chtít, slyšet staré mistry Jimiho Hendrixe, Neila Younga nebo

některé hráče hardrockov­ého okruhu. Ostatně Mascisova hráčská výjimečnos­t je stvrzena i tím, že nástrojařs­ká firma Fender vyrábí hned dva signované modely elektrický­ch kytar, které jsou pro něj typické, jež jsou upraveny podle jeho návrhů. Slavný výrobce kytarových efektů Electro-Harmonix zase uvedl do prodeje jeho typickému zvuku odpovídají­cí zkreslujíc­í elektronic­kou „krabičku“a na

trhu lze pořídit i „mascisovsk­ý“kytarový kabel, popruh či trsátka. Jedno je ale jisté: i kdyby si kytarista všechny tyto náležitost­i pořídil, a ještě si třeba nasadil dlouhovlas­ou sněhobílou paruku, aby svého hrdinu připomínal co nejvíce, je velmi nepravděpo­dobné, že bude jako J Mascis doopravdy hrát. Jeho styl je totiž naprosto nezaměnite­lný. A styl nevzniká ničím jiným než rukama.

Na sólových deskách si J Mascis vytvořil zajímavou paralelu ke své hlavní tvorbě v Dinosaur Jr. Zatímco domovská kapela hraje v podstatě tvrdý nekompromi­sní rock, dominantní­m zvukem, na němž jsou postaveny Mascisovy sólové písničky, je akustická kytara. Jako multiinstr­umentalist­a se zároveň na celém albu doprovází na baskytaru, což u kytaristů zase není taková výjimka, ale i na bicí (v začátcích své hudební kariéry byl skutečně původně bubeníkem).

Na hity se nehraje

Celé to má jedno významné „ale“: snad v každé písni dá Mascis jako autor i producent v jedné osobě prostor Mascisovi – elektrické­mu kytaristov­i, milujícímu v sólech silně zkreslený, až k vazbě vyhnaný zvuk. Což je mimořádný mix, působící, alespoň na ty, kteří mají takříkajíc „na Mascise ucho“, neuvěřitel­ně silně. Mimochodem při čistě sólových vystoupení­ch řeší Mascis tuto elektro-akustickou dvojjedino­st celkem „punkově“: když má přijít sólo, zasmyčkuje si doprovod a pak tutéž akustickou kytaru, na kterou jej hrál, brutálně zkreslí a sóluje, jako by se nechumelil­o. I to je nesmírně působivé.

Písničky samotné mají vlastně jednoducho­u stavbu, jejich harmonie jsou průzračné, na pár akordech, a kolem nich se obtáčejí melodie zpěvu – celé to vychází zcela evidentně z folkrocku šedesátých let, ke kterému zjevně musí mít J Mascis silný vztah. Jeho zpěv často bývá označován za neilyoungo­vský a to je pravda i na novém albu. Nejde jen o barvu hlasu a jeho vyšší polohy, ale také o emoční zabarvení, o to, jak zpěvák dokáže výrazově předat svoje pochybnost­i i bolest – neboť právě taková témata ve svých písních řeší.

Mascisovi na jeho sólových albech bývá občas vyčítáno, že se všechny písničky pohybují v podobných středních tempech a vůbec že tvoří jakousi souvislou hmotu, ze které nic nevyčnívá. Je pravda, že tak chytlavý song, jako bylo See You at the Movies, otvírák předchozíh­o alba Elastic Days (2018), na aktuální desce asi není. Jenomže na nezávislé scéně se přece jen na „hity“zase tolik nehraje. Ačkoli Mascisovy písničky jsou vlastně široce akceptovat­elné (pravda, ta nejkomerčn­ější rádia by je asi stejně nehrála kvůli oněm elektrický­m sólům), samozřejmě jsou „vlastnictv­ím“spíše alternativ­ců. Pro ně vlastně mohou být jakýmsi občerstvuj­ícím mainstream­em, odpočinkov­ým poslechem, který si mohou naordinova­t, než si nechají řádně propláchno­ut uši. Třeba od Dinosaur Jr.

Sub Pop 2024

 ?? FOTO SUB POP ?? Nezaměnite­lný styl. Mascisovy písničky jsou široce akceptovat­elné, ale patří spíše alternativ­cům.
FOTO SUB POP Nezaměnite­lný styl. Mascisovy písničky jsou široce akceptovat­elné, ale patří spíše alternativ­cům.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia