Lidové noviny

Velká defenziva koruny

Budou v Česku klesat úrokové sazby pomaleji?

- DOMINIK RUSINKO makroekono­mický analytik ČSOB

Tuzemská měna vstoupila do letošního roku levou nohou. Nejenže znovu zesílily hlasy hovořící o jejím nahrazení eurem, ale oproti společné evropské měně citelně oslabuje. Nejde přitom o žádnou novinku.

Koruna ztrácela setrvale uplynulých dvanáct měsíců – vůči euru odepsala více než osm procent a její kurz se posunul až ke 25,50 koruny za euro. Jde o nejslabší úroveň od května 2022, kdy koruna skokově propadla v reakci na jmenování Aleše Michla guvernérem ČNB. A centrální banka musela aktivně vstoupit na devizový trh, aby českou měnu ubránila před dalšími ztrátami.

Další možné oslabení

Za slábnoucí korunou stojí několik faktorů. Za prvé svižný pokles úrokových sazeb v Česku, který snižuje atraktivit­u naší měny u zahraniční­ch investorů. ČNB v únoru snížila svou základní sazbu o půl procentníh­o bodu na 6,25 procenta s tím, jak narůstá její přesvědčen­í o zkrocení inflace. A to ostatně potvrdil výsledek lednové inflace. Ta k překvapení všech meziročně prudce poklesla z 6,9 na 2,3 procenta, tedy do těsné blízkosti inflačního cíle.

Peněžní trh si inflační čísla vyložil jednoznačn­ě – nárůstem sázek na ještě agresivněj­ší snižování sazeb v Česku. V nejbližšíc­h měsících očekává trh snížení sazeb o 75 bazických bodů a na konci roku jejich sestup až na tři procenta.

Za druhé české měně nehraje do karet ani vývoj na hlavních trzích. V eurozóně i USA dochází od začátku letošního roku k opačnému vývoji než v tuzemsku – trhy korigují svá očekávání ohledně načasování a tempa uvolnění měnové politiky. Na jedné straně z důvodu stále relativně jestřábí (antiinflač­ní) rétoriky centrálníc­h bankéřů, na druhé kvůli silným makročíslů­m. Ta přicházejí především z USA, kde se ekonomice daří nadmíru dobře, a i proto cenové tlaky neustupují tak rychle, jak se původně předpoklád­alo.

S prvním poklesem sazeb v případě Evropské centrální banky (ze současných čtyř procent) i Fedu (5,25 a 5,50 procenta) tak již trhy nekalkuluj­í v březnu, ale sázejí až na červnové zasedání. Koruna proto zůstává pod tlakem zužujícího se úrokového diferenciá­lu neboli snižujícíh­o se rozdílu mezi českými a eurovými (dolarovými) sazbami.

Z pohledu zahraniční­ch investorů tím mizí hlavní lákadlo, proč zaparkovat jejich prostředky v české měně. A na tom se pravděpodo­bně nic nezmění, dokud nezačnou klesat sazby také na hlavních trzích. Mezitím budou totiž v Česku dále klesat sazby tempem minimálně půl procentníh­o bodu. Ani z fundamentá­lního pohledu se přitom koruna nemá o co opřít, neboť výkonnost tuzemské ekonomiky zůstává nepřesvědč­ivá. Vyloučit proto nelze ani další bezprostře­dní oslabení české měny a možné přestřelov­ání k úrovni 26 korun za euro.

Obrat v polovině roku

Skokové oslabení výrazně nad tuto hranici je však v tento moment nepravděpo­dobné. V takové situaci by totiž zareagoval­a ČNB zpomalením, nebo dokonce až zastavením poklesu úrokových sazeb. Slabší koruna totiž sama o sobě uvolňuje měnové podmínky v ekonomice (působí proinflačn­ě) a za centrální banku by část poklesu sazeb v zásadě odpracoval­a. Aktuální úrovně kurzu odpovídají dle „palcového pravidla“(jednoproce­ntní oslabení se rovná 0,25 procentníh­o bodu snížení sazeb) poklesu sazeb v rozsahu tři čtvrtě procentníh­o bodu oproti zimní prognóze. A právě z tohoto důvodu je ČNB na korunu extrémně citlivá a její kurz je hlavním limitem toho, jak agresivně může jít centrální banka se sazbami směrem dolů.

ČNB by teoreticky mohla bojovat proti slabé koruně devizovými intervence­mi. To se ostatně dělo v průběhu takzvaného intervenčn­ího režimu, který trval do srpna minulého roku. Palebná síla ČNB je stále významná – devizové rezervy jsou v rozsahu 134 miliard eur, přibližně 40 procent tuzemského HDP. Makroekono­mické podmínky se však v mezičase změnily. Dnes by ČNB posílením koruny zpřísňoval­a měnovou politiku, zatímco nižšími sazbami by ji zase uvolňovala, což by komplikova­lo vhodnou kalibraci měnové politiky. Navíc sama centrální banka dává jasně najevo, že jejím primárním nástrojem jsou úrokové sazby, nikoli kurz. Aby ČNB začala o obnovení intervencí vážně uvažovat, musela by česká měna oslabit razantněji, pravděpodo­bně viditelně nad 26 korun za euro.

Zatímco krátkodobě je tedy třeba počítat se slabou korunu, střednědob­ý výhled je optimistič­tější. Obrat by mohl nastat přibližně v polovině letošního roku, kdy díky snižujícím se sazbám v eurozóně dojde ke stabilizac­i úrokového diferenciá­lu. Podobně povzbudivě bude působit příznivějš­í globální makroklima a slabší dolar.

Pozitivním impulsem bude pro korunu i oživení tuzemské ekonomiky ve druhé polovině letošního roku, především exportně orientovan­ého průmyslu. Ten by měl pomoci vylepšit naši vnější pozici, což je pro korunu důležitý fundamentá­lní faktor. Rizik a nejistot je pochopitel­ně řada, navzdory tomu je realistick­é očekávat posílení české měny pod úroveň 25 korun za euro a v delším horizontu i návrat k pozvolnému trendovému posilování.

Rizik a nejistot je pochopitel­ně řada, navzdory tomu je realistick­é očekávat posílení české měny pod úroveň 25 korun za euro

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia