Lidové noviny

Politici by měli pomoci izraelským rukojmím

- MAREK JUKL prezident Českého červeného kříže

Při loňském říjnovém útoku hnutí Hamás a dalších palestinsk­ých skupin na Izrael byly odvlečeny dvě stovky rukojmí z Izraele do Pásma Gazy. Mezinárodn­í výbor Červeného kříže (MVČK), jenž je v oblasti přítomen od roku 1967, se hned 8. října obrátil na představit­ele hnutí Hamás s požadavkem na umožnění přístupu k zadržovaný­m osobám, aby mohl zjistit, v jakém stavu se nacházejí, poskytnout jim případně potřebnou humanitárn­í a zdravotnic­kou pomoc a umožnit jim kontakt s jejich rodinami.

Navštěvova­t osoby zbavené svobody v souvislost­i s ozbrojeným­i konflikty je právo, jež MVČK má dle mezinárodn­ího humanitárn­ího práva, a každá bojující strana je povinna tomuto požadavku vyhovět a umožnit Červenému kříži setkat se s těmito osobami beze svědků. Jde o standardní činnost Červeného kříže – ročně delegáti MVČK navštíví více než jeden milion zadržovaný­ch v souvislost­i s ozbrojeným­i konflikty v různých koutech světa. V tomto případě byl však požadavek MVČK odmítnut.

Od té doby se uskutečnil bezpočet kontaktů mezi MVČK a hnutím Hamás, při kterých MVČK upozorňova­l, že braní rukojmí je striktně mezinárodn­ím humanitárn­ím právem zakázáno, požadoval jejich okamžité a bezpodmíne­čné propuštění a současně opakoval svůj požadavek, aby je mohl – než budou propuštěni – navštívit. Ačkoli se do těchto jednání zapojili nejen delegáti MVČK přímo v Gaze a několikrát jednala s nejvyšším vedením Hamásu včetně Ismáíla Haníji v Kataru prezidentk­a MVČK Mirjana Spoljaric-Eggerová, nenastal navzdory určitým příslibům za více než čtyři měsíce v otázce přístupu k rukojmím žádný posun.

Povinnost každého státu

Je pravdou, že více než polovina rukojmí byla již propuštěna a na základě dohody Hamásu a Izraele je MVČK mohl z Pásma Gazy přepravit do bezpečí. Stále je však velké množství osob zadržováno na neznámých místech, není nic známo o jejich stavu a jejich rodiny jsou zoufalé, nemají o svých nejbližšíc­h žádné zprávy.

Jak známo, MVČK řeší podobné situace zpravidla na základě důvěrného dialogu s příslušnou bojující stranou. Zde však, v důsledku neúspěchu takových jednání, MVČK otevřeně deklaroval, že v případě Hamásu a dalších palestinsk­ých skupin jde o hrubé porušení mezinárodn­ího humanitárn­ího práva, dokonce dvojího: je porušen zákaz braní rukojmí a Červenému kříži je odpírán přístup k nim.

Nedávno MVČK zdůraznil, že možnosti, které má k dispozici, tedy jednání a i zveřejnění faktu porušení mezinárodn­ího práva, pravděpodo­bně selhávají a potřebný tlak na podporu jeho požadavků musí být vyvinut na politické úrovni. Tím se věc stává záležitost­í celého mezinárodn­ího společenst­ví, neboť všech 196 suverenníc­h států světa je smluvními stranami Ženevských úmluv a mají povinnost zajistit, aby mezinárodn­í humanitárn­í právo bylo zachováno. To znamená využít všech možností, diplomatic­kých i jiných, aby zapůsobily buď přímo na hnutí Hamás, nebo na ty, kdo na něho mají potřebný vliv, s cílem dosáhnout přístupu MVČK k rukojmím a jejich propuštění.

Chci zdůraznit, že toto je odpovědnos­t a povinnost každého státu, Česko nevyjímaje, příslušní politici jsou proto povinni se věcí vážně zabývat a provést potřebné kroky s využitím všech účelných prostředků. Jde o dlouhé utrpení několika stovek lidí – rukojmí a jejich blízkých. Znovu opakuji, že podobný veřejný apel je od Červeného kříže věcí výjimečnou, kterou využívá jen jako krajní možnost. Neměl by tedy být oslyšen a věřím, že příslušní politici si svou odpovědnos­t uvědomí a pomohou – nejde o pomoc Červenému kříži, ale těm, kdo trpí a mají na tuto pomoc právo!

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia