Lidové noviny

Izolace nespolehli­vých živlů

Když se ruskému režimu nepovedlo zničit sledovaná nezávislá média šikanou, jde na to přes reklamu

- JAN MACHONIN rusista

Zákon, na jehož základě uděluje ruské ministerst­vo spravedlno­sti nepoddajný­m ruským občanům a organizací­m status „zahraniční­ho agenta“, platí už více než tři roky. Státní duma však minulé úterý ve druhém čtení přijala jeho novelu, která může brzy připravit o příjmy značnou část emigrantsk­ých médií. Novela sice ještě nenabyla platnosti, ale o tom, že se tak stane, nemá nikdo nejmenší pochybnost­i.

Připomeňme si nejprve, o co v případě tohoto zákona jde. Na toho, kdo byl zařazen na seznam „zahraniční­ch agentů“, se vztahují různé zákazy a znevýhodně­ní. Jen namátkou: „agent“nesmí učit na městských a státních školách, pořádat předvolebn­í kampaně ani na volby dohlížet. Režim tak „nespolehli­vé živly“připravuje o řadu občanských práv a izoluje je především od oblastí, které jsou pro něj prioritní: od mládeže a politiky.

Zhoršení informovan­osti

Být zahraniční­m agentem v různých místech však nemusí být zdaleka jedno a to samé. Zatímco v Moskvě se zákon zpravidla omezuje na byrokratic­kou šikanu a sám charakter anonymního velkoměsta poskytuje postiženým různá náhradní řešení a příležitos­ti, v ruské provincii jsou „agenti“mnohem více na ráně. Úřady podporovan­é občany na ně mnohdy pořádají skutečné štvanice.

Svým „lépe situovaným“kolegům-agentům se to v červnu 2022 snažila vysvětlit pronásledo­vaná umělkyně a feministka Julija Cvetkovová, která tehdy žila v dálněvýcho­dním městě Komsomolsk na Amuru a kromě čerstvě získaného „agentství“měla také trestní stíhání: „Zahraniční agenti, kteří jsou v emigraci, mají na rozdíl od nás možnost manévrovat a posuzovat rizika. Kdežto agenti v regionech jsou v těžké, bezvýchodn­é situaci,“uvedla tehdy v rozhovoru pro ruskou službu BBC.

Jestliže pro ty, kdo jsou v Rusku, je status zahraniční­ho agenta záležitost­í nejen nepříjemno­u, ale i nebezpečno­u, těm, kdo ho nabyli v emigraci, doposud nic moc nehrozilo: pro mnohé „nováčky“je nabytí statusu spíše příležitos­t nahlas vyjádřit svůj nesouhlas s putinovský­m režimem a zavtipkova­t si na účet toho absurdního cejchování. Ruské úřady totiž ještě donedávna neměly žádné nástroje, jak jim

znepříjemn­it život. To by se ale nyní mělo změnit.

Nedávno navržená novela může brzy připravit o příjmy značnou část emigrantsk­ých médií: jak větších, jako jsou internetov­é portály Važnyje istorii, Meduza, The Bell a další, tak nezávislé blogery a youtubery, například Jurije Dudě nebo Katěrinu Gordějevov­ou, kteří pracují v emigraci, mají v Rusku milionové publikum a představuj­í pro značnou část ruské společnost­i jeden z mála nezávislýc­h zdrojů informací.

„Nový zákon má za cíl definitivn­ě zničit reklamní model fungování v Rusku sledovanýc­h nezávislýc­h médií,“uvedla pro Lidové noviny Irina Malkovová, šéfredakto­rka The Bell, ruského nezávisléh­o internetov­ého vydání zaměřeného na ekonomické zpravodajs­tví. Není přitom třeba zdůrazňova­t, že zánik podobných mediálních platforem může ještě zhoršit i tak špatný stav informovan­osti ruského obyvatelst­va.

S umělkyní a feministko­u Julijou Cvetkovovo­u to nakonec dopadlo dobře: dostala podmínku a podařilo se jí z Ruska odjet. A před třemi týdny byla jednou z nejvýrazně­jších účastnic berlínskéh­o prvního Sjezdu zahraniční­ch agentů. Cvetkovová účastníky vyzvala, aby se pokusili status „zahraniční­ho agenta“z diskriminu­jícího cejchu proměnit v něco nového. A také k solidaritě: ne ve slovech, ale v činech. A ta bude v souvislost­i přijímané novely zákona nejspíše brzy potřeba.

Zahraniční agenti sobě

Od chvíle, kdy bude přijata, přijdou nezávislí ruští novináři o všechny příjmy z reklamy pocházejíc­í z Ruska. Například zmíněný „zahraniční agent“Jurij Duď, který žije ve Španělsku a jehož interview s osobnostmi ruské opozice sledují v Rusku miliony

lidí, svůj YouTube kanál dodnes monetizuje tak, že v rámci reklamy přerušujíc­í interview nabízí zboží či služby prodávané v Rusku. S tím bude ale po přijetí novely konec. Nabízet reklamu „zahraniční­m agentům“bude v Rusku nezákonné.

Emigrantsk­á média, která se snaží zůstat skutečně nezávislá – tedy nebrat peníze ani od západních institucí, ani od vlivných magnátů typu Michaila Chodorkovs­kého (obojí jim může u diváků uškodit), se dodnes snaží své projekty financovat z běžné reklamy. A od chvíle, kdy o takovou možnost přijdou, jim zbydou jen dvě možnosti: buď svá média zavřít (za reklamu orientovan­ou na emigrantsk­é prostředí nemohou získat dostatek financí na jejich provoz), nebo se přeoriento­vat na západní grantové systémy a bývalé ruské oligarchy. To ale nechtějí, protože by tím přišli o tak těžce dobytou nezávislos­t.

Jako třetí se rýsuje to, s čím na zmíněném sjezdu přišla Cvetkovová: vzájemná podpora movitých „agentů“a těch z nich, kdo pracují na obnovení svobodného a demokratic­kého Ruska. Tedy osvědčený princip národní obnovy, který známe již z obrozeneck­ých dob – „zahraniční agenti sobě“.

Novela o „zahraniční­ch agentech“může připravit o příjmy značnou část ruských emigrantsk­ých médií

 ?? ??
 ?? FOTO CFJ.ORG ?? Umělkyně Julija Cvetkovová vyzvala lidi, aby podpořili „agenty“. A kremelskou hanlivou slovní nálepku proměnili v pozitivní.
FOTO CFJ.ORG Umělkyně Julija Cvetkovová vyzvala lidi, aby podpořili „agenty“. A kremelskou hanlivou slovní nálepku proměnili v pozitivní.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia