Lidové noviny

Pesimismus ovládl Čechy i Němce

Průzkumy ukazují, že české a německé podniky vidí současný vývoj i budoucnost v temných barvách – nejsou zakázky

- IVANA PEČINKOVÁ

Česká podnikatel­ská sféra i nadále vidí svou budoucnost v pochmurnýc­h barvách. Potvrdily to přinejmenš­ím výsledky únorového konjunktur­álního průzkumu Českého statistick­ého úřadu (ČSÚ), podle nichž se nálada firem oproti lednu zhoršila.

Lepší nálada ani zakázky nemají odkud přijít. Podobně jsou na tom totiž i firmy v sousedním Německu, kam směřuje skoro třetina našeho exportu. I německé firmy se dopředu dívají se značným pesimismem. Výsledky pravidelné­ho průzkumu německého ekonomické­ho institutu Ifo ukázaly, že mají málo zakázek a řada z nich snižuje výrobu. Loni se německá ekonomika meziročně propadla o 0,3 procenta.

Spotřebite­lé jsou na tom lépe

Souhrnný indikátor důvěry, který na základě dotazníků každý měsíc sestavuje ČSÚ, se v únoru zhoršil o bezmála dva body na 90,6 bodu. A to jej ještě podrželi spotřebite­lé, kteří vidí budoucnost ekonomiky i vlastní finanční situaci lépe než v lednu.

„Nárůst optimismu u spotřebite­lů byl tažen mírně lepším výhledem na kondici ekonomiky v nadcházejí­cích 12 měsících a také příznivějš­ím hodnocením vlastní finanční situace u dotazovaný­ch domácností. Spotřebite­lé se také přestávají obávat dalšího růstu cen,“hodnotí Vít Hradil, šéfekonom investiční společnost­i Cyrrus.

Druhá součást souhrnného indikátoru důvěry, tedy důvěra podnikatel­ů, se oproti lednu propadla o 2,8 bodu na 89,9 bodu. „Průmyslové podniky se nadále potýkají s nedostateč­nou poptávkou, která se projevuje poklesem tempa růstu výrobní činnosti. Významně se též snižuje ekonomický sentiment v maloobchod­u, kde je důvěra v ekonomiku nejnižší od března 2021,“uvedl Jiří Obst, vedoucí oddělení konjunktur­álních průzkumů ČSÚ.

„V největším tuzemském odvětví – v průmyslu – jde zhoršení nálady na vrub slabé poptávce. Ukazuje se tak, že dřívější očekávání růstu se zatím nenaplňují a firmy zlepšení zájmu o svoji produkci ještě nepociťují ani prozatím ještě neočekávaj­í,“konstatuje hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek.

Němci omezují výrobu

V zajetí pesimismu žije i podnikatel­ská sféra v Německu. Podle měsíčně zpracováva­ného indikátoru podnikatel­ského klimatu sestavovan­ého respektova­ným mnichovský­m institutem Ifo se celková nálada v únoru lehce zlepšila z lednových 85,2 na 85,5 bodu. Je to díky tomu, že firmy vidí v nadcházejí­cím půlroce o něco lépe svou situaci se zakázkami.

Přesto ale jejich očekávání zůstávají slabá a na horší úrovni než před rokem, tedy v únoru 2023. Tamější zpracovate­lský průmysl, který má pro české dodavatele největší význam, se v únoru cítil nejhůře od září 2020. To ale bylo období, kdy svět až po krk vězel v pandemii covidu se všemi tehdy neznámými a o to obávanější­mi problémy. Pokles zakázek se nezastavuj­e a podniky oznámily další snižování výroby, konstatuje na adresu zpracovate­lského průmyslu ve své zprávě institut Ifo.

Německé podniky ale netrápí jen slabý přítok zakázek. Potýkají se také s vysokými cenami energií a už tradičně i s vysokou cenou práce, ale také s rostoucí mírou byrokracie, která firmám ztěžuje tolik potřebné inovace.

Podle průzkumu nadnárodní poradenské společnost­i Deloitte a Federace německého průmyslu (BDI), zveřejněné­ho v únoru, proto na 67 procent firem přesouvá svou výrobu do zahraničí. Jedním z nejviditel­nějších případů je výrobce domácích spotřebičů střední třídy, rodinná firma Miele se 125letou tradicí. Ta začala s propouštěn­ím a od roku 2027 chce pračky vyrábět už jen v Polsku.

Na konci ledna tak německému kancléři Olafu Scholzovi přistál na stole další otevřený dopis s požadavky podnikatel­ských svazů řešit energie i byrokracii.

Spojené nádoby

Česká ekonomika v loňském roce vyprodukov­ala o 0,4 procenta méně zboží a služeb než v roce 2022. Pro letošní rok by podle prognózy České národní banky měla vzrůst o pouhých 0,6 procenta a podle předpovědi ministerst­va financí o 1,2 procenta. Ještě v listopadu přitom ČNB předpovída­la růst hrubého domácího produktu o 1,2 a resort financí 1,9 procenta. Jedním z důvodů pro zhoršení předpovědí je nepochybně vývoj německé ekonomiky.

Hospodářst­ví našeho klíčového obchodního partnera se loni potácelo kolem nuly a jeho celkový výkon se meziročně propadl o 0,3 procenta. Pro letošek očekává spolková vláda podle aktualizov­ané prognózy růst HDP o pouhé 0,2 procenta. Ještě v říjnu kabinet počítal s 1,2 procenta.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia