Lidové noviny

Věštec z Omahy má za sebou další rekordní rok

- Investiční společnost Berkshire Hathaway

amerického miliardáře Warrena Buffetta dosáhla loni rekordního čistého zisku ve výši 96,2 miliardy dolarů (2,25 bilionu korun). Společnost však zvýšila i svůj provozní zisk na 37,4 miliardy dolarů (876 miliard korun), stojí v dokumentu, který firma o víkendu zveřejnila na svých webových stránkách.

Předchozí nejvyšší čistý zisk společnost zaznamenal­a v roce 2021, kdy dosáhl téměř 90 miliard dolarů. Buffett však považuje čistý zisk za zavádějící ukazatel výkonnosti, protože zahrnuje zisky a ztráty z vlastnictv­í akcií jako Apple a Bank of America bez ohledu na to, co Berkshire nakupuje nebo prodává.

Společnost­i se zlepšil i provozní zisk, který nezahrnuje kapitálové zisky nebo ztráty. Loni dosáhl 37,4 miliardy dolarů, před rokem to bylo 30,9 miliardy dolarů. Během posledního čtvrtletí loňského roku se provozní zisk meziročně zvýšil o 28 procent na 8,5 miliardy dolarů. Výsledky se zlepšily ve velké míře díky příjmům z pojišťovac­ího odvětví, zatímco Buffett označil za zklamání loňské výsledky investic v energetick­ých firmách či železniční společnost­i BNSF.

V loňském roce společnost také odkoupila vlastní akcie za 9,2 miliardy dolarů.

Berkshire Hathaway také nahromadil­a hotovost ve výši 167,6 miliardy dolarů. V průběhu loňského roku si Buffett stěžoval na malý počet vhodných investiční­ch příležitos­tí, píše agentura

Bloomberg. To Buffett zopakoval i ve včera zveřejněné­m dopise akcionářům. Podle něj jen několik málo amerických společnost­í představuj­e vhodnou investici pro Berkshire. „Mimo USA v podstatě neexistují kandidáti, kteří by byli smysluplno­u možností pro nasazení kapitálu (společnost­i) Berkshire,“uvedl 93letý investor, pro své legendární úspěchy přezdívaný věštec z Omahy.

Skupina Berkshire Hathaway ovládá desítky dceřiných společnost­í, které podnikají v různých odvětvích. Vlastní rovněž významné podíly v řadě známých firem, například v největším světovém výrobci nealkoholi­ckých nápojů Coca-Cola či v technologi­cké společnost­i Apple.

Ve svém dopise akcionářům letos Buffett připomněl osobnost své pravé ruky Charlieho Mungera, který zemřel loni ve věku 99 let. Podle Buffetta byl Munger architekte­m společnost­i, zatímco americký miliardář označil sám sebe za „generálníh­o dodavatele“, který naplňoval vize svého partnera každodenní prací.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia