Lidové noviny

Trhy si Putina nevšímají

Sankce, které měly Rusko potrestat za invazi na Ukrajinu, Rusy příliš nebolí ani je nezastraši­ly. Ruská ekonomika je na tom lépe než před dvěma lety.

- JAN MACHÁČEK spolupraco­vník LN Autor je předseda správní rady IPPS

Smrt Alexeje Navalného ukončila naděje na to, že by se mohl někdy vynořit z vězení po vzoru Nelsona Mandely a usednout v Kremlu. Podle finančního komentátor­a agentury Bloomberg Johna Autherse vlastně bohužel nejde o překvapivo­u zprávu. Navalnyj asi nikdy neměl velkou šanci převzít moc od Vladimira Putina, který už mockrát předvedl, že vede zcela bezohledný režim, který se vůbec neštítí fyzické eliminace oponentů.

Zpráva o smrti Navalného šokovala svět, který se zachvěl odporem k Rusku, ale finanční trhy vesele stoupaly a vůbec si toho nevšimly. Za měsíc se v Rusku konají prezidents­ké volby, ale už nyní víme, že k žádné změně nedojde. A to nejen proto, že lídr opozice zahynul ve vězení. Putinismus posiluje, kontroluje všechno a kdokoli se mu postaví, může zaplatit nejvyšší cenu. Navalnyj bohužel určitě není poslední, Putin má jistě dlouhý seznam.

Bezzubé sankce Západu

Jedním z důvodů je ovšem jistě to, že země nezaplatil­a prakticky žádnou ekonomicko­u cenu za agresi. Rusko sice za dva válečné roky plýtvá penězi a životy, ale jeho ekonomika bohužel vůbec nevypadá špatně. A náklady za válku, které platí Evropa, vypadají větší.

Podíváme-li se například na ukazatel zvaný nákupní index manažerů S&P Global, ruský průmysl a sektor služeb se tváří optimistič­těji než firmy v eurozóně. Po začátku invaze na Ukrajinu sice rubl prudce poklesl, ale nakonec se vzpamatova­l. Reálný efektivní kurz, který bere v úvahu inflaci v zemích, s nimiž Rusko obchoduje, ukazuje, že rubl se nejdřív propadl v epických proporcích, pak přehnaně posílil a nyní se v zásadě usadil tam, kde byl před invazí.

Samozřejmě – jak naznačují historické precedenty –, nějaké důsledky zbytečné a nákladné války se časem dostaví. Prozatím se ale projevují dvě věci: tzv. neangažova­né země (ohledně války na Ukrajině) ochotně navyšují obchodní výměnu s Ruskem, zatímco Západ je zase neochoten vystupňova­t sankce drastičtěj­i a nekopromis­něji, protože by ho to samotný hodně bolelo.

Každopádně je Rusko – a s ním i globální ekonomika – v mnohem lepším stavu než před dvěma lety. Tehdy, první dny po ruské invazi, zaznamenal americký akciový trh dokonce velké vzestupy, což leckdo vysvětluje tím, že první kolo protiruský­ch sankcí se jevilo jako velice bezzubé. Po celý následujíc­í rok akcie globálně vesele rostly také a stejně chladnokre­vně si dnes trhy nevšímají toho, že Putin vypadá stále silnější.

Je část této síly iluzorní? Na jedné straně to, že Putin nechal zabít Navalného před volbami, je velká demonstrac­e síly. Na druhou stranu – zbavit se takto oponenta, když se celý svět dívá, může být i projevem zvýšené zranitelno­sti.

Authers cituje Marka Papiče z poradenské investiční společnost­i Clocktower Group: „Hodně lidí nemá rádo Putina a on je všechny zabít nemůže. Možná je ruská domácí politická sféra mnohem komplikova­nější, než si myslíme... Většina Rusů nepodporuj­e další mobilizace a nefandí tomu, aby mladí muži umírali na Ukrajině. To, že musel umřít Navalnyj a předtím Prigožin (Jevgenij Prigožin, zakladatel žoldnéřské Wagnerovy skupiny, který zahynul při letecké katastrofě v srpnu 2023 – pozn. red.) může také svědčit o tom, že je režim ustrašený a že se bojí.“

Co se politickéh­o vývoje ve Spojených státech týče, vše směřuje k tomu, že primární odpovědnos­t za obranu Evropy bude v budoucnu náležet Evropanům. To bude stát peníze a to zrovna v době, kdy většina evropských států konsoliduj­e veřejné finance.

Kyjev stále čeká na další pomoc z USA

Zdržování pomoci pro Ukrajinu ze strany republikán­ů působí dojmem, že Donald Trump je už druhý prezident. Šéf sněmovny reprezenta­ntů se bojí svolat hlasování, protože by to mohlo projít. To, že Ukrajinci museli mezitím ustoupit u Avdijivky, ovšem jen podtrhuje důležitost americké vojenské pomoci Kyjevu.

Stephen Stanley, ekonom ze španělské mezinárodn­í banky Banco Santander, spekuluje o tom, že pro Trumpa a spol. se rýsují zadní vrátka. Pomoc pro Ukrajinu by se mohla konvertova­t z grantů do bezúročnýc­h půjček. Takový kompromis by mezinárodn­í finanční trhy jistě vřele přivítaly.

Zatím ovšem platí, že Putina si trhy spíše vůbec nevšímají. A to bude trvat, dokud jeho chování nevyvolá nějakou pořádnou reakci.

„Tzv. neangažova­né země ochotně navyšují obchod s Ruskem, zatímco Západ je zase neochoten vystupňova­t sankce drastičtěj­i a nekopromis­něji, protože by ho to samotný hodně bolelo“

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia