Lidové noviny

Mr. Finland, nový objev Oktagonu

Do Finska ho přivála íránsko-irácká válka. Krvavý konflikt trvající osm let. Tehdy si rodiče MMA zápasníka Makwana Amirkhanih­o rozhodně nepomyslel­i, že jednou budou sledovat svého synka na galavečeru UFC v newyorské Madison Square Garden. A přece!

- LUCIE MACHÁČOVÁ

Žili v uprchlické­m táboře Al-Tash v Iráku, kam se přesunuli z rodného Íránu. Písčitá pláň posázená stany, nádrž s vodou, z cihel sestavená kuchyň, suchý záchod.Vzduch nasycený vírou v lepší příští. Ale občas i beznadějí. Život, kdy nevíte, co bude zítra. Čas plný otazníků. Vždyť ze dvou měsíců se klidně mohou stát dva roky.

Amirkhani, dnes pětatřicát­ník, si z tábora vybavuje jen útržky, zná však vyprávění rodičů. Až bude kráčet ke kleci na sobotním turnaji Oktagon 54 v Ostravě, možná se mu leccos vybaví. „Další životní změna. Už jsem toho zažil opravdu dost. Tentokrát mě přilákala hlavně účast v projektu Tipsport Gamechange­r, kdy je ve hře milion eur. To se jen tak nevidí. A v Oktagonu jsou zápasníci, které bych moc rád porazil,“řekl potetovaný Fin pro Lidové noviny před svým debutem v česko-slovenské organizaci.

V UFC, kde se pral osm let, nosil ke kleci dvě vlajky – finskou a kurdskou. Bylo mu pět, když rodiče vyrazili z arabského světa za novým domovem do Finska, do města Turku. Na rodnou půdou Amirkhani nezapomněl, byť je jinak typickým Finem. „Pochopitel­ně rád sleduju hokej, vím, že u vás bude brzy mistrovstv­í světa. A taky že vás porazíme,“směje se.

Stále se zároveň pasuje mezi

Kurdy, tedy zhruba 30 milionů lidí rozesetých po Turecku, Iráku, Íránu, Sýrii či Arménii. „Jsem pyšný na to, odkud pocházím. Reprezentu­ji náš národ, který má za sebou letité války se sousedy. I když nemáme vlastní stát, máme světu co říct. Já mám co říct. Nikdy nebudu prezidente­m ani premiérem, ale snažím se dobře reprezento­vat svůj národ v MMA.“

Z modelingu do klece

Ve Finsku poprvé okusil boj na žíněnce i ve škole. Zažil šikanu. Byl jiný, tmavší než ostatní. A nejmenoval se Tomi, Jari ani Teemu, nýbrž Makwan.

Makwan Amirkhani.

Únik našel ve sportu. Přivyděláv­al si rovněž modelingem. Díky vysoustruž­ené postavě z gymu se umístil druhý v soutěži Mr. Finland, obdobě české akce Muž roku. Ano, odtud pramení jeho přezdívka.

„Upřímně, když v roce 2015 dostal Makwan nabídku od UFC, mnohé to překvapilo,“říká finský novinář Anssi Karjalaine­n z portálu Italehti. „Až po svém debutu v UFC, výhře ve Stockholmu, se stal ve Finsku slavným.“

A byla to premiéra jako hrom. Leden 2015. „Ukážu lidem, kdo skutečně jsem. Připravte se na

krátký zápas.“Jak řekl, tak činil. Osm vteřin, jeden z nejrychlej­ších knokautů v historii UFC. Jeho sok Andy Ogle neměl nárok. Koleno z rozběhu, pravý zvedák, který poslal Angličana na zadek. A další údery na zemi.

V nejslavněj­ší MMA organizaci strávil Amirkhani osm let. 14 zápasů, 7 výher, 7 porážek. Nicméně z posledních šesti duelů slavil jedinkrát. Téměř přesně před dvěma lety s Angličanem Mikem Grundym.

Loni se UFC s finským Kurdem rozloučila, a tak kývl na laso z Oktagonu: „Nabídli mi smlouvu s dobrým základním platem,

ale můj hlavní cíl je ovládnout Gamechange­r.“Možná víte, že vítěz tohoto pyramidové­ho turnaje získá 300 tisíc eur (přes 7 milionů korun), poražený finalista 130 tisíc eur a ani další prémie nejsou k zahození. První ročník Gamechange­ru ve velterové váze (do 77 kg) vyhrál loni Srb Bojan Veličkovič. Tentokrát se bude zápasit ve váze lehké (do 70 kg). Pět turnajů, šestnáct elitních bojovníků Evropy, prestiž i balík peněz.

Amirkhani se v prvním kole v Ostravě střetne s Mochamedem Machaevem, o 11 let mladším bijcem z Rakouska. „Porazím ho, mám za sebou tvrdou přípravu i víc zkušeností,“má jasno Mr. Finland, jeden z favoritů na celkový triumf. Kdo dál? Třeba Daniel Torres, bývalý šampion KSW. Nebo Slovák Ronald Paradeiser, úřadující šampion lehké váhy Oktagonu. Či oblíbený Belgičan Losene Keita. Kvůli zranění musí úvodní kolo vynechat, ale je pravděpodo­bné, že se vrátí díky hlasování fanoušků coby náhradník.

Jak může Makwan uspět? „Je skvělý wrestler, výtečný v jiu-jitsu a boji na zemi. Jeho oblíbenou technikou je anaconda choke, kdy soupeře uškrtíte jako had. Všichni vědí, že jde o jeho doménu, ale málokdo ji dokáže ubránit,“míní finský novinář.

Všimli jste si jeho zápasů v UFC? Výživná první kola, hladovost, tah na branku. Soustředí se na rychlé K. O. Vždyť z celkem 13 ukončení bral hned 11 v prvním kole. A když náhodou nevyjde? Postupně mu dochází energie, kondička je jeho slabina.

Pochopitel­ně rád sleduju hokej, vím, že u vás brzy bude mistrovstv­í světa. A taky že vás porazíme.

„Jsem opravdu zvědavý na jeho premiéru v Oktagonu. Vaše organizace začíná mít zvuk, pořádá turnaje ve velkých arénách, některé dokáže i naplnit. Dobře znám pochopitel­ně Karlose Vémolu, také Matthewa Bonnera, bývalého šampiona Cage Warriors, nebo Shema Rocka,“zmiňuje finský redaktor.

Amirkhani není prvním Finem v Oktagonu. Jeden zápas – prohru s Filipem Mackem – okusil předloni Mikael Silander. A nedávno tu podepsal smlouvu finský talent Eemil Kurhela.

Teď je však hlavní pozornost upřena na Amirkhanih­o.

Pokud Mr. Finland uspěje (a nebude zcela vyšťavený), pište si, že v kleci roztočí oslavná salta. Mimochodem, první se naučil už v dětství na Blízkém východě.

 ?? FOTO OKTAGON MMA ?? Má co říct. Makwan Amirkhani se pral osm let v UFC, nejslavněj­ší MMA organizaci, teď se finský Kurd ukáže na turnaji Oktagonu v Ostravě.
FOTO OKTAGON MMA Má co říct. Makwan Amirkhani se pral osm let v UFC, nejslavněj­ší MMA organizaci, teď se finský Kurd ukáže na turnaji Oktagonu v Ostravě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia