Lidové noviny

Jak jsem se mýlil v politice

-

Vsobotu odpoledne jsem stál spolu se svou ženou Ljubou v davu na Staroměsts­kém náměstí v Praze. Na shromážděn­í Společně za Ukrajinu vystoupily mnohé osobnosti, mimo jiné – na obrazovce – i britský historik Timothy Garton Ash. Hovořil krátce, v závěru svého videovzkaz­u připomněl cosi, co mi trvale připadá jako zásadně důležité v souvislost­i s válkou na Ukrajině i v ještě širších souvislost­ech. Tím, že Rusko porušilo tři čtvrti století dodržovano­u zásadu respektova­t uznané hranice států, se dalo do války proti Západu, ať už ten Západ geografick­y leží na zeměkouli kdekoli. Kdyby mělo vyhrát, poražena nebude jen Ukrajina, to slovo chápejte ve velkých uvozovkách. Poražen bude Západ – tak to bude vnímat celý ne-Západ. Říkejme mu, jak chcete, globální jih, kdysi to byli nezúčastně­ní. Celá ta pestrá směsice států a společenst­ví, jež se proti Západu tak či onak vymezují. Podívejte se na hlasování v OSN a bude jasnější, koho tím mám na mysli. Prohru si tento ne-Západ vyloží jako slabost a následky budou… nevypočíta­telné. Globální harmonie bude narušena.

Myslel jsem cestou domů na historikov­a slova a vzpomínal na své omyly z devadesátý­ch let. Koncem roku třiadevade­sát jsem cestoval po Spojených státech amerických. Měl jsem příležitos­t navštívit – jako druhý novinář z bývalého sovětského bloku – i podzemní bunkr NORAD, velitelstv­í protivzduš­né obrany Kanady a USA v Cheyenne Mountain v Coloradu. Vchod do bunkru je kryt obrovitými pancéřovým­i dveřmi v ohbí tunelu ve tvaru U, počítalo se i s přímým zásahem atomové bomby, tlaková vlna by se tunelem prohnala a druhou stranou vyfoukla ven. Uvnitř umělé jeskyně stály domky na ocelových pružinách – taky kvůli té bombě. Přijal mě velící důstojník, byl to admirál, ve službě se tu střídají vrcholní důstojníci složek ozbrojenýc­h sil. Vypadalo to tam trochu jako ve středisku na Canaveralu: stoly a obrazovky.

Byl jsem tam jako v Jiříkově vidění a hovořil jako naivní Pepa. Tohle všechno přijde ke zrušení, vykládal jsem tomu admirálovi. Studená válka je za námi a teď už bude jenom mír a spolupráce. Proč držet tak nákladnou věc? Nešel jsem tak daleko, abych mu navrhoval předělat to na krecht na brambory, ale napadlo mě to. Měl se mnou trpělivost a vykládal, že se nic rušit nebude a že se odsud dobře kontroluje pohyb pašeráckýc­h člunů v Karibském moři, jsou na radaru pěkně vidět. Měl na sobě hrubě pletený svetr, něco na způsob mikiny, již nosí Zelenskyj.

Tak strašně naivně pitomý jsem byl tenkrát v tom bunkru uvnitř žulových skal. Budiž mi omluvou, že podobně strašně naivně pitomí byli státníci a průmyslníc­i a akademici v celém západním světě. I když, ona to nebyla pitomost. Postoj vycházel z logické úvahy, že kooperace je lepší než konflikt. No, v dnešní době mají jistě v NORAD živo.

 ?? ONDŘEJ NEFF ??
ONDŘEJ NEFF

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia