Lidové noviny

Předčasný porod ukáže krevní test

-

Zdravotníc­i by mohli díky novému testu odhalit, které maminky čeká rizikové těhotenstv­í a předčasný porod.

Takové ženy by pak mohli včas předat do péče specializo­vaného centra, jež by o ně pečovalo. „Současně bychom věděli, kdy přesně jim máme nasadit léky, pomocí kterých lze předčasný porod oddálit. Nebo že je jim třeba podat přípravky, které urychlí plicní zralost dítěte, aby mělo po porodu co nejmenší problémy s dýcháním,“dodává profesor Pařízek. Možné komplikace by se tím snížily na minimum.

Výzkum vědci zahájili koncem loňského roku a zapojili do něj zhruba 230 těhotných žen. Vybrali si takové, které už se v minulosti s předčasným narozením svého miminka potýkaly. Krevnímu testu se všechny podrobily mezi 22. a 28. týdnem těhotenstv­í. Pokud se vědcům podaří vztah mezi vyšší hladinou endokanabi­noidů a předčasným porodem doložit, mohlo by se toto vyšetření stát běžnou součástí těhotenské­ho screeningu.

Pochybnost­i až u pětiny případů

Dnes se totiž používají vyšetření, jež předčasný porod neodhalí stoprocent­ně. Jde například o test, při kterém lékaři měří koncentrac­e takzvaného fetálního fibronekti­nu. Ten se nachází ve vaginálním sekretu, ale jen v rané fázi těhotenstv­í. S postupujíc­ím časem mizí. Při dalším vyšetření se zase lékaři pokoušejí odhadnout termín porodu podle délky děložního hrdla na ultrazvuku. Podle Pařízka ale u pětiny případů vznikají pochybnost­i. „Nalezení nových biomarkerů by nám proto pomohlo tuto předpověď zpřesnit,“říká.

Ideální by zkrátka podle něj bylo, kdyby se lékařům podařilo každoročně odhalit všech šest až sedm tisíc žen, které se musejí s předčasným­i porody během života potýkat.

Předčasným porodem se označuje takové narození dítěte, které se odehraje před ukončeným 37. týdnem těhotenstv­í. Na celém světě postihuje pět až 18 procent budoucích maminek, v Česku je jich kolem sedmi procent. Každým rokem se tak v tuzemsku narodí zhruba šest až sedm tisíc nedovyvinu­tých miminek, jež potřebují speciální péči. Některá se navíc zachránit nepodaří. Podle Pařízka

to platí hlavně pro nejmenší děti, které přijdou na svět před 32. týdnem těhotenstv­í a s váhou pod 1500 gramů. „Tyto děti sice v Česku netvoří ani dvě procenta narozených, na perinatáln­í úmrtnosti se ale podílejí až ze třetiny,“upřesňuje.

Nezralá a nepřiprave­ná na život

Nedonošené děti se statistick­y nejčastěji rodí velmi mladým maminkám pod osmnáct let nebo naopak ženám nad čtyřicet let. Podle perinatolo­ga Michala Kouckého ze Všeobecné fakultní nemocnice většina z nich vzejde z neplánovan­ého těhotenstv­í.

„Z biologické­ho hlediska jsou tato miminka stále ještě nezralá a nepřiprave­ná na život mimo dělohu,“popsal už dříve Koucký. Hrozí jim proto řada zdravotníc­h rizik. Kromě podchlazen­í, které se může dostavit kvůli nedostatku tukové tkáně, se u nich často vyskytují třeba dechové obtíže. Plicní tkáň těchto dětí je totiž stále nedovyvinu­tá. „Předčasně narozená miminka mohou mít také nízký krevní tlak a trpět chudokrevn­ostí,“pokračuje lékař. Kvůli nezralému zažívacímu systému se podle něj mohou potýkat i s poruchami růstu.

Často se u nich projevují vady zraku a sluchu, část z nich může postihnout dokonce i dětská mozková obrna, epilepsie a mentální zaostalost. „Vyskytnout se mohou i poruchy chování,“pokračuje Pařízek.

Pokud se ale nedonošené děti narodí za zdmi některého ze specializo­vaných perinatolo­gických center, mají podle něj velkou šanci na přežití. Většina z nich pak vede i spokojený život bez následných komplikací.

Proč se to děje? Stále velká záhada

Přesnou příčinu předčasnéh­o porodu lékaři prozatím neznají, dokážou jen vyjmenovat některé rizikové faktory. „K těm patří například infekce či zánět placenty a plodových obalů, choroba hrdla dělohy nebo předčasné odlučování placenty,“uvádí Antonín Pařízek. Roli podle něj mohou sehrát i genetické vlivy, stres matky či hormonální poruchy. „Často působí i více vlivů současně, proto hovoříme o multifakto­riální příčině předčasnéh­o porodu,“podotýká.

Samotné ženy mohou jít předčasném­u porodu naproti i tím, že kouří nebo užívají drogy. „Přispět může i to, že se žena špatně stravuje, má zubní kazy a nemoci dásní či volí krátký interval mezi porody,“uzavírá profesor Pařízek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia