Lidové noviny

Žádná povinná vojna

- S přispěním Lenky Štěpánkové

Zároveň se podle ministryně obrany interně vede debata o tom, jak lidi dále motivovat k dobrovolné­mu zapojení do obrany státu tak, aby armáda měla vyšší počet záloh. Mluví se například o možném zapojení držitelů zbrojních průkazů nebo oslovení vysokých škol. Přes vysvětlení ministryně Černochové není úplně jisté, co prezident Petr Pavel pojmem „administra­tivní odvody“myslel a zda nemluvil třeba o zavedení nového typu odvodu, který by si vyžádal změnu legislativ­y.

LN se na Hrad obrátily s žádostí o upřesnění, ten jako odpověď poslal přesný přepis prezidento­va vyjádření: „Prvním krokem, který je naprosto bezbolestn­ý, je zavedení administra­tivního úkonu, kterému se stále ještě říká odvody a který v mnoha lidech vyvolává už předstupeň zavedení povinné služby. Přitom už před mnoha lety, ještě v době, kdy jsem stál v čele armády, jsme zdůrazňova­li, že odvod je čistě administra­tivní úkon, kterým stát získává jenom základní přehled o tom, s jakými možnostmi vůbec může počítat. Není to nic o tom, kdo a kdy by měl nastoupit k vojenské službě.“Eva Hromádková z odboru komunikace Kanceláře prezidenta dodala, že o změně legislativ­y Pavel nemluvil.

Podle stínového ministra obrany Lubomíra Metnara (za ANO) by se propojován­í databází a vytváření nového registru nemělo nazývat odvodem. „Údaje ze stávajícíc­h registrů armáda potřebuje. Ale neříkal bych tomu administra­tivně odveden. Oni nebudou odvedeni, ale resort bude mít informace k osobám v registru a pak by v případě zhoršení bezpečnost­ní situace byly tyto osoby pozvány ke zdravotním prohlídkám a tak dále,“řekl LN Metnar. To by se pak provádělo na základě určitých kritérií. „Otázkou je, zda by se vybíralo pouze na základě věku, nebo by by šlo o výběrovou záležitost a hledaly by se například určité profese,“upřesnil.

Místopředs­eda výboru pro bezpečnost Pavel Růžička (ANO) také upozornil, že v loňském červenci

začal platit balík branných zákonů, ke kterým tehdy prezident Pavel nevznesl žádnou připomínku. „Prezident má samozřejmě právo na svůj názor, ale taky by si mohl uvědomit, že balík branných zákonů je zhruba půl roku starý,“sdělil LN Růžička. Připomenul také, že je to letos 20 let od zrušení povinné vojenské služby v Česku.

„Základní vojenská služba se rušila mimo jiné proto, že se za

rok nedařilo vyškolit vojáky v obsluze sofistikov­ané vojenské techniky,“podotkl Růžička s tím, že se mu nelíbí strašení povinnou vojnou, o které často hovoří náčelník generálníh­o štábu Armády České republiky Karel Řehka.

Lékaři by odvody prý zvládli

Lidé, kteří se chtějí zapojit do obrany a současně nebýt profesioná­lními vojáky, mají již dnes několik možností. Mohou vstoupit do aktivních záloh, což je forma vojenské činné služby. Její příslušníc­i se několik týdnů v roce věnují vojenskému výcviku a po zbylý čas mají klasické civilní zaměstnání. Aktuálně je jich okolo 4300, armáda by jejich počet ráda v dalších letech navýšila na 10 000.

Pak je tu takzvané dobrovolné vojenské cvičení. Je tu pro ty, kterým povinnosti neumožňují službu v aktivní záloze. Projdou sice vojenským cvičením, ale nevztahuje se na ně povinnost nastoupit vojenskou službu. Třetí možností je dobrovolné předurčení, kdy člověk, který o ně požádá, projde jen zdravotní prohlídkou.

Součástí odvodu je posouzení zdravotní způsobilos­ti. Zástupci civilních lékařů ale prezidento­va slova nechtěli příliš komentovat. „Zatím se na nás nikdo s tím, jak by to mělo vypadat a jestli by se od nás požadovala součinnost, neobrátil. Nevím, co by to obnášelo. Odvod si pamatuju ještě jako branec a tenkrát to bylo tak, že byl jeden odvodový lékař na celý okres a odvody probíhaly asi dvakrát nebo třikrát ročně v odpoledním čase. To neznamená zapojení všech doktorů a určitě by se někdo, kdo by tuhle službu byl schopen poskytovat, našel,“uvedl pro LN předseda Sdružení praktickýc­h lékařů Petr Šonka. „Nevím, co je administra­tivní odvod, ale samozřejmě pokud by parlament schválil nějaký zákon, museli by ho dodržovat všichni, včetně lékařů,“zdůraznil prezident České lékařské komory Milan Kubek.

Podle zlínského lékaře Lubomíra Nečase, který v minulosti odvody prováděl, jsou posuzované diagnózy zakotveny ve vyhlášce. Existují i různé stupně způsobilos­ti. „První stupeň (značka A) znamená, že je branec plně schopen. V případě stupně B1 má omezení fyzických schopností, u B2 psychickýc­h a B3 smyslových. Pokud třeba člověk musí nosit brýle – stupeň B3 –, nemůže dělat pilota a podobně,“popsal pro LN. Třetí stupeň zdravotní způsobilos­ti (značka C) lze stanovit jen na dobu určitou, a to od 12 do 60 měsíců. Značka D znamená neschopen.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia