Lidové noviny

Obchody dál klamou slevami

-

„ČOI dává opakovaně pokuty za stejné věci, i když tam běží odvolání, nebo dokonce žaloby u správního soudu. Obchodníci se totiž odvolávají v prvním kole proti pokutě ČOI, a pokud vedení ČOI odvolání zamítne, jde se k soudu, aby tady byl konečně jasný výklad novely,“uvedl Tomáš Prouza.

Problém vidí hlavně v legislativ­ě. „Srovnávali jsme si, jak jsou stanovena pravidla pro uvádění slev v jiných zemích, jde totiž o transpozic­i EU legislativ­y, a všude jsou pravidla volnější. Zřejmě tolik nepodceňuj­í zákazníky,“řekl s tím, že v jiných evropských zemích mají obchodníci povoleno, aby sleva byla prezentová­na i z běžné ceny. Situaci by podle něj pomohlo například rozhodnutí správních soudů, které upřesní výklad nejasného zákona.

Oslovení obchodníci podle svých vyjádření novelu, za jejíž porušení hrozí až pět milionů, respektují. „Právě s ohledem na novelu jsme před jejím vstupem v platnost upravili cenovky a leták tak, abychom zde zákazníkům mohli prezentova­t požadované informace,“sdělil mluvčí obchodního řetězce Penny Tomáš Kubík. Firma tak například v levém dolním rohu letáku informuje o tom, že původní ceny jsou nejnižší za posledních 30 dní.

Češi na akce slyší

Podíl prodaného zboží ve slevových akcích na českém trhu kvůli vysoké inflaci stále roste. V posledních letech se pohybuje na zhruba 60procentn­í hodnotě. Toho si všimli i obchodníci, kteří změnili obchodní strategii. Snaží se zlákat co největší počet zákazníků na stále rostoucí počet akčních nabídek. Velké reklamní poutače ale nemusejí být vždy poctivé. „Rostoucí počet nakupující­ch ve slevách řetězce vede k tomu, že se se zákazníky snaží více manipulova­t skrze slevy a vydělat ještě více peněz,“potvrdil LN trend hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Podle zástupců Agrární komory obchodní řetězce skrze rozšiřován­í akční nabídky nejsou lidumilové nebo charitativ­ní organizace. Když například supermarke­t dává do akce výrobek se 40- až 60procentn­í slevou, musí zákonitě nastavit vysokou regálovou cenu, aby se mu to ekonomicky vyplatilo.

„V praxi se to dělá tak, že zboží je po určitou dobu předražené, pak se zlevní a sleva trvá řadu týdnů a může se inzerovat. Když zákazník uvidí, že produkt je v akční nabídce, tak si ho pořídí,“vysvětluje Kovanda s tím, že obchodníci díky tomu mohou dosahovat vyšších zisků, než před energetick­ou krizí a inflační smrští. Snížená cena produktu je totiž často i tak o dost vyšší než ta, za kterou obchodník zboží nakoupil. Akční zboží tak ve skutečnost­i není zlevněné.

Možnosti zákazníka, jak odhalit falešnou slevu, jsou omezené. „Spotřebite­lé mohou využít například srovnávačů na internetu, případně takzvaných hlídačů cen. Ty sice nemusí vždy obsahovat správné údaje, avšak pro orientační potřebu by spotřebite­lům měly postačit,“radí Eduarda Hekšová, ředitelka spotřebite­lské organizace dTest.

V případě odhalení nesprávnos­ti se spotřebite­l může obrátit s podnětem na dozorový orgán v této oblasti, kterým je zpravidla Česká obchodní inspekce. Té je pak obchodník povinen předložit cenovou evidenci, díky které je možné ověřit správnost informace o nejnižší ceně výrobku.

Úplné ověření zákazník nemá

Někteří zákazníci kontaktova­li i samotnou organizaci dTest. „Spotřebite­lé se na nás s tímto občas obracejí,“potvrdil Martin Pitron, koordináto­r služby VašeStížno­sti.cz. Naposledy se na něj s tímto problémem zákazník obrátil v prosinci. Tomu vadila digitální cenovka a horší čitelnost.

Novela platí od 6. ledna 2023. Změny se netýkají zboží s krátkou dobou spotřeby a toho, které podléhá rychlé zkáze. „Týká se to zejména méně trvanlivýc­h výrobků, na nichž je uvedeno ‚spotřebujt­e do‘. Tím může být například čerstvé mléko či jogurty. Dále novela neplatí pro potraviny, které se musí okamžitě spotřebova­t, jako je ovoce, zelenina nebo chlebíčky,“vysvětluje František Kotrba z ČOI. V případě nepotravin­ářských výrobků by pak mělo jít o výrobky, které vykazují podobné vlastnosti jako potraviny označené datem použitelno­sti či určené k okamžité spotřebě. Těmi mohou být například řezané květiny.

Zboží je po určitou dobu předražené, pak se zlevní a sleva trvá řadu týdnů. Když zákazník uvidí, že produkt je v akci, tak si ho pořídí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia