Lidové noviny

Štědré Česko. Lidé darovali 1,2 miliardy

-

Přes velké české internetov­é dárcovské platformy loni lidé poslali 1,18 miliardy korun, což je o 190 milionů méně než o rok dřív. Vyšší předloňská čísla byla podle některých provozovat­elů způsobená vlnou solidarity s Ukrajinou po jejím napadení Ruskem. I tak některé z webů, které umožňují cestu peněz od dárců k neziskovým organizací­m i přímo k potřebným lidem, hlásí za loňský rok dosud nejvyšší vybrané částky za dobu fungování. Podle zástupců platforem se Češi v urgentních případech umějí sjednotit a jejich pomoc je veliká.

Na platformě Donio.cz loni lidé darovali 592 milionů korun, což je více než dvojnásobe­k 272 milionů o rok dřív. „Minulý rok byl pro nás rekordním – podařilo se nám vybrat téměř 600 milionů korun pro více než 2000 příběhů. To z nás činí největší platformu pro změnu životních příběhů jak v Česku, tak i na Slovensku,“uvedl zakladatel Donia David Procházka. Příspěvků přes Donio v loňském roce bylo 877 541 s průměrnou hodnotou 675 Kč. Od vzniku platformy na podzim 2019 se přes ni vybralo 1,5 miliardy Kč.

Fungují i esemesky

Přes Donio se loni mimo jiné shromažďov­aly peníze na léčbu dvouletého českého chlapce se vzácnou genetickou poruchou. Na jeho genovou terapii v nemocnici ve francouzsk­ém Montpellie­ru lidé poslali víc než 151 milionů korun. Chlapec ve Francii na konci ledna absolvoval desetihodi­nový zákrok.

Prostředni­ctvím Darujme.cz na dobročinné účely loni putovalo 431 milionů korun, o rok dřív to bylo 765 milionů Kč. „Celkem lidé poslali 685 000 darů a své peníze svěřili 1313 organizací­m na jejich 5605 dárcovskýc­h kampaní,“píše se v roční statistice na webu platformy. Za dvanáct let jejího fungování přes ni lidé neziskovým organizací­m poslali víc než 2,3 miliardy korun.

Dosud nejvíc peněz od založení v roce 2020 lidé loni darovali také přes platformu Znesnáze21.cz. Na loňských 113,2 milionu korun částka vzrostla ze 71,5 milionu o rok dřív. Prostředni­ctvím portálu Darujsprav­ne.cz se v loňském roce vybralo 43,6 milionu korun, o rok dřív to bylo 261,8 milionu. Zástupci projektu realizovan­ého Fórem dárců upozornili, že více peněz než přes web loni k neziskovým organizací­m doputovalo z dárcovskýc­h textových zpráv, které vynesly 53,2 milionu korun.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia