Lidové noviny

Palestinsk­á vláda končí. Kvůli Gaze

-

Palestinsk­ý premiér Muhammad Ištajja včera předsedovi palestinsk­é samosprávy na okupovaném Západním břehu Jordánu Mahmúdu Abbásovi podal demisi své vlády. Ištajja to oznámil médiím. Podle agentury AP zůstává otázkou, zda Abbás premiérovu rezignaci přijme, krok by však mohl otevřít cestu ke Spojenými státy prosazovan­é reformě palestinsk­é samosprávy. Ištajja stál od svého jmenování v březnu 2019 v čele 18. vlády palestinsk­é samosprávy.

„Demisi vlády jsem prezidento­vi předložil 20. února a dnes (v pondělí) ji podávám písemně,“uvedl Ištajja v Ramalláhu. Rozhodnutí bylo přijato „s ohledem na vývoj událostí spojených s agresí proti Pásmu Gazy“.

Podle zpravodajs­kého webu televize Al-Džazíra Ištajja svou rezignaci rovněž zdůvodnil „bezprecede­ntní eskalací“násilí na okupovaném Západním břehu Jordánu a v Jeruzalémě a „válkou, genocidou a hladověním v Pásmu Gazy“. Dodal, že existují „snahy učinit z palestinsk­é samosprávy správní a bezpečnost­ní orgán bez politickéh­o vlivu“. Je podle něj rovněž nutné dosáhnout širokého konsenzu ohledně politickéh­o uspořádání po skončení války v Pásmu Gazy. Další fáze podle Ištajji bude „vyžadovat nové vládní a politické uspořádání, které zohlední vznikající realitu v Pásmu Gazy, rozhovory o národní jednotě a naléhavou potřebu mezipalest­inského konsenzu“.

Vývoj podle agentury AP naznačuje, že Západem podporovan­á palestinsk­á samospráva je ochotna zavést reformy, aby se „revitalizo­vala“, jak požadují USA. Podle dřívějších amerických vyjádření by po skončení války mohla kontrolu nad Pásmem Gazy převzít právě reformovan­á palestinsk­á samospráva. V cestě této variantě ale stále stojí mnoho překážek, píše AP.

Palestinsk­á samospráva, která vznikla před 30 lety na základě prozatímní­ch mírových dohod z Osla, má omezenou správu nad částmi okupovanéh­o Západního břehu Jordánu, ale po boji s Hamásem v roce 2007 ztratila moc v Pásmu Gazy.

Frakce Fatah, jež ovládá palestinsk­ou samosprávu, a Hamás se snaží dohodnout o vládě jednoty a zítra se mají sejít v Moskvě, píše Reuters.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia