Lidové noviny

Karta pro uprchlíky drhne

Berlín chce bezhotovos­tní výplatou podpor zamezit jejich zneužívání, Zelení mají výhrady

- ROBERT SCHUSTER

Když loni na podzim oznamoval německý kancléř Olaf Scholz úpravy v azylové politice své země, největší pozornost vyvolala změna ve výplatě podpor běžencům.

Nově již nemají dostávat peníze přímo na ruku, nýbrž na speciální platební karty s omezenými funkcemi. Tím se má zabránit tomu, aby uprchlíci část získaných prostředků posílali do zemí původu. Případně aby je zneužili ke kriminální­mu jednání, třeba jako platby pašerákům s lidmi. Cílem zároveň bylo snížit atraktivit­u Německa jako cílové země pro migraci. Užívání karet má být vázáno na další podmínky. Platit jimi bude možné pouze ve vybraných obchodech a na předem vymezeném území, což může být okres či obec, kde se nachází uprchlické zařízení.

Teď se ovšem objevil zásadní problém. Jedna z vládních stran, Zelení, kteří se se zpřísněním azylových pravidel v Německu těžko smiřují, nyní odmítá, aby se kvůli přechodu na speciální karty změnil zákon o dávkách pro žadatele o azyl. Ostatní strany jim ale oponují a viní Zelené z obstrukční­ho chování.

Zástupci Scholzovýc­h sociálních demokratů (SPD) a vládní liberálové se obávají, že bez zmíněné zákonné úpravy by hrozilo, že nová forma výplaty podpor pro běžence nemusí obstát před soudy. Tento názor sdílí i řada právních odborníků. „Zejména jsou-li s kartou spojena nějaká omezení, začnete se v závislosti na jejich rozsahu pohybovat v šedé zóně,“citoval deník Die Welt Daniela Thyma z univerzity v Kostnici.

Podle původních plánů měly být karty zavedeny od léta. Stanovení konkrétníc­h pravidel pro jejich používání je na jednotlivý­ch spolkových zemích. Platí to hlavně pro výši podpory, kterou bude možné do budoucna z karty vybrat jako hotovost. Není vyloučeno, že z tohoto hlediska budou určité regiony považovány za atraktivně­jší než jiné.

Některé z nich by chtěly na nový systém přejít co nejdřív. Slibují si od toho v neposlední řadě i úspory výdajů, jež s sebou přináší dosavadní systém. Jde třeba o náklady na zajištění bezpečnost­i míst, kde se podpory vyplácely. A také to, že budou moct rychleji a adresně reagovat, pokud by nějaký žadatel porušoval podmínky pro čerpání podpory.

„Zrno se oddělí od plev“

Jako první začalo karty v polovině února nově příchozím běžencům vydávat město Hamburk, které je zároveň samostatno­u spolkovou zemí. Tamní „sociální karta“dovoluje každý měsíc vybrat hotovost v maximální výši 50 eur (zhruba 1268 korun), což odpovídá čtvrtině celkové částky.

Ještě před létem je chtějí začít vydávat i další regiony, například Bavorsko již v březnu, nejprve ve čtyřech okresech. Tamní karta má být v některých ohledech „přísnější“než hamburská varianta. Má třeba omezit přístup do určitých obchodů, počítá se i s omezením její platnosti pouze na určité předem definované území, které může například odpovídat jednomu obvodu. Jinde by použít nešly.

Zatím byly karty zavedeny v rámci pilotního projektu ve dvou východoněm­eckých okresech, v Greizu a Eichsfeldu, jež leží oba v Durynsku. První zkušenosti s nimi naznačují, že by skutečně mohly snížit počet žádostí o azyl. Tamní úřady zaznamenal­y, že po jejich zavedení někteří cizinci oba okresy opustili.

„Nyní se odděluje zrno od plev,“uvedla k tomu šéfka okresního úřadu v Greizu Martina Schweinsbu­rgová pro televizní stanici ZDF. Politička křesťanský­ch demokratů nechala kartu zavést ještě v prosinci loňského roku. Podle ní se tak ukázalo, kdo přišel do země skutečně kvůli tomu, že byl doma pronásledo­vaný, a koho vedly jen ekonomické pohnutky. V okrese Greiz mezitím na nový systém převedli všech tamních 750 žadatelů o azyl.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia