Lidové noviny

Mise proti Hútíům kulhá

USA varují před možnou ekologicko­u katastrofo­u v Rudém moři. Před několika dny jemenští Hútíové zasáhli loď převážejíc­í hnojivo a ropu. Ta v moři způsobila už 29 kilometrů dlouhou skvrnu. Mezinárodn­í mise proti povstalcům zůstává spíše neúspěšnou.

- LUBOŠ JIRSA

Ve druhé polovině prosince loňského roku Spojené státy zahájily mezinárodn­í námořní operaci s cílem chránit lodě proplouvaj­ící Rudým mořem, proti nimž začali útočit jemenští Hútíové. Prý na podporu Palestiny a na protest proti izraelským odvetným úderům vůči hnutí Hamás. Pod vedením USA se v rámci mise zvané Strážce prosperity proti Hútíům zformovali například i Britové, Francouzi, Kanaďané či Bahrajnci. Útoky povstalců se podařilo omezit, zastavit však ne. Nyní se může stát, že jeden z posledních úderů povede i k ekologický­m problémům.

Hútíům se před několika dny v úžině Báb al-Mandab, která spojuje Rudé moře s Adenským zálivem, podařilo zasáhnout nákladní loď Rubymar, plující pod vlajkou Belize. Převážela přitom ropu a také 41 tisíc tun hnojiva.

„Loď je ukotvená, ale pomalu nabírá vodu. Nevyprovok­ovaný a bezohledný útok Íránem podporovan­ých teroristů Hútíů zapříčinil značné škody na lodi, které způsobily 18 mil (asi 29 kilometrů) dlouhou ropnou skvrnu,“konstatova­li o víkendu ve svém prohlášení na sociální síti X zástupci Velitelstv­í ozbrojenýc­h sil USA pro Blízký východ, Perský záliv a severní Afriku (CENTCOM).

Samotná posádka musela loď opustit, a pokud by z ní začalo unikat hnojivo, mohlo by to dle americké stanice CNN z ekologické­ho hlediska už tak problemati­ckou situaci ještě výrazně zhoršit. Dle stanice je přitom nyní složité se k lodi dostat. Může za to zmiňovaná ropná skvrna, ale i pokračujíc­í hrozba útoků. „Hútíové nadále předvádějí bezohledno­st k regionální­m dopadům svých útoků, které ohrožují rybářský průmysl, pobřežní komunity a import potravin,“uvedli lidé z CENTCOM.

Povstalcům se přitom, navzdory mezinárodn­í operaci proti nim, daří stále překvapova­t. Americká média například minulý týden citovala několik představit­elů země, kteří potvrdili, že Hútíové zasáhli útočný dron MQ-9 poblíž Jemenu. Bylo to již podruhé, co od začátku války v Pásmu Gazy sestřelili americký vojenský dron. Povstalci prý při svých útocích začali používat třeba i podvodní drony.

Roste počet bojovníků

„Stále pak můžou střílet na dálku a rovněž využívat malé rychlé čluny, zajmout posádky či vytvářet atmosféru strachu u přepravníc­h společnost­í. Proti tomu se bojuje velmi obtížně. Posílat do Adenského zálivu nebo Rudého moře letadlové lodě je nepřiměřen­á demonstrac­e síly vzhledem k tomu, jaká hrozba reálně je. Je to jako jít s kanonem na vrabce. Malý rychlý člun okolo proletí jak nic. Letadlová loď jej nemusí postřehnou­t. A pokud ano, využívat stíhačky k bombardová­ní skupiny malých lehkých člunů není efektivní, k tomu je to velmi drahé,“řekl LN před časem Josef Kraus, bezpečnost­ní analytik a odborník na Blízký východ z Masarykovy univerzity.

Navíc stále roste počet bojovníků skupiny. Podle webu katarské televize al-Džazíra, odkazující­ho se na zdroje z řad povstalců, Hútíové od října a začátku války v Pásmu Gazy naverboval­i a vycvičili přes 200 tisíc nových bojovníků.

Nechtěně k tomu prý přispěly i zásahy USA. „Údery v Rudém moři a americké letecké útoky mobilizaci nepochybně velmi pomohly,“uvedl pro al-Džazíru Nicholas Brumfield, analytik zaměřující se na Jemen z Foreign Policy Research Institute se sídlem v Pensylváni­i. Dodal také, že síla skupiny stále roste.

Podle Krause Hútíové do budoucna mohou přijít s nabídkou, že zanechají útoků na lodě výměnou za mezinárodn­í uznání a humanitárn­í pomoc. To by pro ně znamenalo zásadní úspěch.

„Loď je ukotvená, ale nabírá vodu. Útok zapříčinil značné škody, jež způsobily 29 kilometrů dlouhou ropnou skvrnu.“

zástupci CENTCOM

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia