Lidové noviny

Soud jako strhující divadlo

Francouzsk­ý snímek Goldman o muži obviněném z loupežných vražd se vrací ke skutečnému procesu ze 70. let, ale jeho téma je nadčasové. Sugestivně rozostřuje pohled společnost­i a jejích institucí na zdánlivě jasnou kauzu.

- MARCEL KABÁT Případ Goldman Francie 2023 Režie: Cédric Kahn Premiéra 22. 2.

Vprosinci 1969 byly v Paříži při ozbrojené loupeži zavražděny dvě lékárnice, další lidé byli zraněni. Pachatel se nemaskoval, svědci jej viděli na útěku, zblízka si jej prohlédl jeden z postřelený­ch. Všichni později potvrdili, že poznávají podezřeléh­o, jímž byl Pierre Goldman, muž v neutěšené osobní situaci, který ve stejném období provedl další přepadení, k nimž se i doznal. Co na tom dlouze řešit? Soud v roce 1974 poslal Goldmana na doživotí do vězení.

Celé to ale ve skutečnost­i mělo řadu háčků. Pierre Goldman se sice přiznal k přepadením, ale nikoli k onomu osudovému v lékárně. Navíc se zároveň prezentova­l jako levicový aktivista, který se mohl pochlubit například působením u revolučníc­h geril ve Venezuele. Nepopíral, že v životě ztroskotal, ale svůj osud řadil do kontextu společensk­ého útlaku a rasismu, ve vězení se pustil do psaní knihy „Temné vzpomínky polského Žida narozeného ve Francii“. Jeho uvěznění i jeho protesty měly mimořádný ohlas, ve Francii ještě doznívaly ozvěny revolučníc­h 60. let a levicoví intelektuá­lové se za Goldmana houfně stavěli: jeho podporovat­eli byli filozof Jean-Paul Sartre, spisovatel­ka Françoise Saganová nebo herečka Simone Signoretov­á. Navíc vyšly najevo určité nesrovnalo­sti při dokazování Goldmanovy viny, a tak se v roce 1976 konal nový, odvolací proces.

S velkým zájmem jej sledovali nejen příznivci levice. Zásadní byl také pro ty, kdo zůstávali přesvědčen­i o Goldmanově vině. V sázce byla důvěryhodn­ost policie i soudnictví, potažmo víra ve spravedlno­st jako takovou. Pro

ty, kdo stáli na opačné straně politickéh­o spektra než Goldman a jeho fanoušci, by pak rozsudek potvrzujíc­í jeho vinu pomohl usvědčit levici z falše a morálního rozkladu.

Takové napětí už dokáže vyvolat pořádné horko. A což teprve, když se do skládačky přidá Goldmanova osobnost – jeho mimořádné charizma a argumentač­ní schopnosti, zároveň ale zřetelná neseriózno­st, narcistní povaha a nevyrovnan­ost, možná i vážnější psychické problémy. A ke všemu averze k vlastnímu obhájci. To je pak v soudní síni atmosféra jako ve skladu střelného prachu.

Čím dál zamotanějš­í rébus

Režisér Cédric Kahn, který na scénáři k filmu pracoval s Nathalií Hertzbergo­vou, účinně omezil děj právě jen na odvolací proces, téměř vše se tedy odehrává v uzavřeném prostoru soudní síně. Promluvy žalobců i obhájců, samozřejmě samotného Goldmana, svědků i soudce, reakce porotců a publika tvoří vzrušující a dynamickou

mozaiku, vlastně spíš čím dál zamotanějš­í rébus, jehož řešení se nelze racionální úvahou dobrat. Když se zdá, že některé důkazy či svědectví hovoří jasně, záhy vysvitne, jak jsou ovlivněny různými agendami či předsudky. A to jak Goldmanovi k tíži, tak i v jeho prospěch.

Netestuje se tady tudíž jen Goldmanova vina či nevina, ale testem prochází především schopnost tehdejší (nebo klidně současné) společnost­i spravedliv­ě soudit. To, že se jedná o případ padesát let starý, nám pomáhá zřetelněji vidět tehdejší předpojato­sti jednotlivý­ch aktérů. Učinit z toho závěr, že dnes jsme již takových zaujatostí prostí, by ale bylo dost pošetilé. Spíš je to výzva k pokoře a vědomí, že i dnes patrně soudíme (ať už v soudních síních, nebo třeba jen v debatách) pod vlivem omezení, která budou třeba zřejmá až našim potomkům.

Ponor do soudního procesu, kde nakonec nezbývá než konstatova­t nemožnost zjistit pravdu, může připomenou­t jiný úspěšný

francouzsk­ý film z poslední doby, Anatomii pádu režisérky Justine Trietové. Je tady ostatně i personální propojení obou snímků: spoluscená­ristou Anatomie pádu je režisérčin manžel Arthur Harari, který v Případu Goldman ztvárnil druhou hlavní roli, advokáta Georgese Kiejmana. Ten se snaží svého klienta ochránit prakticky proti jeho vůli, oponuje totiž jeho radikalism­u a snaží se argumentov­at přijatelně pro většinovou společnost. To je další výrazná linka filmu, Goldman a Kiejman totiž představuj­í osobnosti vzešlé bezmála z totožného prostředí židovských přistěhova­lců, každý z nich se však vydal po jiné dráze, s jiným morálním kodexem a s jinými výsledky.

Režisér Cédric Kahn je druhou profesí herec a jeho důraz na hereckou složku filmu (včetně práce s komparzem) je zřetelný a účinný. Hlavní hvězdou je pochopitel­ně představit­el Pierra Goldmana Arieh Worthalter, jehož výkon dokonale vysvětluje uhrančivos­t jeho předobrazu. Jedinou

výtku (ale nelze zkrátka mít všechno) lze vznést vůči tomu, že hercova fyzická podoba s Goldmanem není absolutní, tudíž některá vyjádření ohledně jeho vzhledu a identifika­ce působí ve filmu nepřípadně­ji (a tudíž víc v Goldmanův prospěch), než tomu asi bylo ve skutečnost­i.

Případ Goldman nicméně také nemá ambici být věrnou dokumentár­ní rekonstruk­cí procesu. Mnohé autentické promluvy a situace sice zachovává, ale tvůrci zároveň konstruují vlastní drama (mimo jiné například spojili prvky ze dvou Goldmanový­ch procesů do jednoho). Nekopírují realitu, ale účinně vystihují její podstatu, kterou publiku předestíra­jí s minimem návodných prvků, včetně absence hudby. Každý divák se tak může stát porotcem – a nakonec doufat, že se snad nemýlí alespoň Prozřeteln­ost. Ani to ale není nijak jisté.

 ?? FOTO ARTCAM ?? Neřízená střela.
Pierre Goldman v podání Arieha Worthalter­a, který za svůj výkon získal francouzsk­é ceny César i Lumiere.
FOTO ARTCAM Neřízená střela. Pierre Goldman v podání Arieha Worthalter­a, který za svůj výkon získal francouzsk­é ceny César i Lumiere.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia